Victor Ponta - singur in oceanul politic

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 08 August 2015, ora 12:06
6364 citiri
Victor Ponta - singur in oceanul politic

Nici n-a apucat PSD sa afirme, cu enervare, prin vocea lui Codrin Stefanescu, ca in coalitie nu poate fi luata nicio decizie fara acceptul lui Liviu Dragnea, deci nici aceea de a participa la consultarile propuse de PNL, nici aceea de a initia consultari ca UNPR, pe tema Codului Fiscal, ca Liviu Drangea a transmis, de prin Brazilia, inteleg, ca este de acord cu aceste consultari, ba chiar le saluta.

Asta in timp ce de prin Caraibe, unde inteleg ca este, Victor Ponta scria pe Facebook ca singura solutie pentru economia romaneasca este Codul Fiscal: "Economie, nu Politica - acum ati inteles stimati penelisti/pedelisti! Sau mai trebuie sa facem o consultare ca sa va dati seama ce ati votat in unanimitate in urma cu doua luni???".

Dar si stimatii uneperisti doresc consultari, tot ca sa isi dea seama ce au votat?, iar stimatul Liviu Dragnea le saluta, considerandu-le un semnal incurajator. Deci presedintele PSD se raliaza unei initiative pe care Victor Ponta o considera inutila si care priveste o chestiune de guvernare. Clivajul este, cred, evident.

Apoi, ce observam? Ca Liviu Dragnea il anunta ca reprezentat al PSD la aceste consultari pe tema Codului Fiscal pe ministrul Finantelor, adica un subordonat al premierului care socoteste inutile consultarile. Eu nu mai inteleg. Ale cui ordine le executa un ministru? Ale sefului de partid sau ale sefului de guvern. Cine timite la consultari un ministru, cine ii da mandat unui ministru, seful guvernului sau seful partidului?

A trimite un ministru la o actiune, oricare ar fi ea, peste capul, daca nu chiar impotriva vointei premierului, mi se pare o sfidare fatisa. Care vine dupa ce Liviu Dragnea il convoca la partid pe acelasi ministru ca sa prezinte proiectul de rectificare bugetara inainte de adoptare.

Sigur, ne putem gandi ca dl Dragnea il prefera ca reprezentant pe ministrul Teodorovici pentru ca acesta sa sustina linia lui Victor Ponta, adica necesitatea absoluta a Codului in actuala forma. Deci PSD ar urma sa sustina la consultari linia lui Victor Ponta. Sau nu?

Eu vad ca in jurul dlui Ponta se face tot mai mult spatiu gol. Mi se pare ca devine pe zi ce trece mai singur, ca in imensitatea oceanului. Si am vazut acest lucru cu ochiul liber in momentul infrangerii Rovanei Plumb de catre Liviu Dragnea.

Acceptand consultarile, salutandu-le, Liviu Dragnea face desigur si un exercitiu de imagine, dar lasa deschisa poarta pentru modificarea Codului Fiscal. Se va duce ministrul Teodorovici sa sustina pana in panzele albe pozitia lui Victor Ponta sau se va duce sa negocieze o formula - cum zicea dl Oprea? - de armonizare intre cele trei palate?

Pana la urma cine se va dovedi seful real al minsitrului Teodorovici? Presedintele PSD sau premierul, daca deciziile celor doi vor fi din nou contradictorii?

Greu de spus, avand in vedere, cum spuneam, cat de singur devine dl Ponta. Singur cu un Facebook. Pardon, cu Facebook si cu dl Tariceanu, probabil ultimul ramas sa stinga lumina in partidul pe care Gabriel Oprea pare sa-l demoleze cu metoda.

Si mai intreb, daca solutia armonioasa va fi una de modificare a Codului Fiscal, adica de infrangere a vointei premierului, in ce situatie se va afla Victor Ponta? Un premier executant docil? Un premier marioneta? In mod cert un premier caruia i-a fost anulat cel mai important proiect politic al acestui an.

Pentru dl Ponta urmeaza, ma tem, o perioada teribila si o alegere pe masura. Bea paharul umilintelor pana la ultima picatura, cramponandu-se de o functie care nu stiu in ce masura ii mai apartine in mod real, sau semneaza o demisie spre care, nu stiu de ce am acest sentiment, este impins?

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Ponta consultari Cod Fiscal, #Ponta Oprea Dragnea guvernare , #premier