Victor Ponta, stapanul absolut al Romaniei (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 29 Iunie 2013, ora 13:57
7064 citiri
Victor Ponta, stapanul absolut al Romaniei (Opinii)

Pe vremea cand era in Opozitie, USL, in frunte cu Victor Ponta, nu rata nicio ocazie sa critice vehement practica ordonatelor de urgenta. Si pe buna dreptate critica acest exces, care facea din ceea ce ar fi trebuit sa fie o exceptie in materie de legiferare o regula.

Ei bine, iata ca Guvernul Ponta face si in acest domeniu exact ceea ce critica mai abitir in Opozitie, ba chiar mai mult decat atat. De la inceputul anului pana acum, Executivul a emis aproape 50 de ordonante de urgenta. Prin comparatie, in aceeasi perioada a anului trecut, guvernele Boc, Ungureanu si Ponta au emis doar 16 ordonante de urgenta.

Criteriul urgentei este foarte rar justificat in toate aceste OUG. Va intreb, spre exemplu, care era urgenta de a restrange prin OUG competentele DNA? Se apropia funia cuiva de par si trebuia salvat de urgenta? Cel mai probabil.

Excesul de ordonante la care recurge Guvernul Ponta este mai grav decat al cabinetelor precedente din cel putin doua motive.

In primul rand, Cabinetul Boc si, cu atat mai putin Cabinetul MRU, rasturnat prin motiune de cenzura, nu au avut majoritatile mamut de care se bucura actualul Executiv.

Cu sustinere de 70%, Cabinetul Ponta ar trebui sa treaca prin Parlament orice lege prin procedura completa fara nicio emotie si fara intarzieri. Nu exista nicio scuza plauzibila si onesta pentru excesul de ordonante intr-o asemenea situatie. El se explica doar prin rea credinta, prin reglementari cu dedicatie, prin intentia de a evita dezbaterea publica inainte de a pune societatea in fata faptului implinit.

Un fapt implinit impotriva caruia nu mai exista nicio cale de atac intre intrarea in vigoare si indeplinirea in cele din urma a procedurii parlamentare, pentru ca, in fapt, ordonantele de urgenta au devenit inatacabile la CCR. Si acesta este al doilea aspect grav.

OUG nu pot fi atacate la CCR decat de catre Avocatul Poporului. In urma cu un an, asaltul impotriva statului de drept comis de USL a inceput tocmai prin demiterea fara nicio explicatie a fostului Avocat al Poporului, profesorul Gheorghe Iancu.

I-a luat locul initial Valer Dorneanu, devenit apoi judecator la CCR, apoi profesorul Crisu Anastasiu. Va intrebati cate ordonante de urgenta au fost atacate de atunci de Avocatul Poporului la CCR. Zero. Niciuna.

Institutia a disparut practic, fiind transformata intr-o complet inofensiva sinecura politica.

In aceste conditii, Cabinetul Ponta nu mai are absolut nicio limitare in privinta valului de ordonante pe care le revarsa asupra Romaniei si care au devenit singurele acte normative complet in afara controlului de constitutionalitate, ceea ce este mai mult decat inadmisibil, este foarte periculos.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Victor Ponta ordonante de urgenta, #avocatul poporului ordonante CCR , #premier
Comentarii