Victor Ponta va supravietui politic pana in 2016. Cine il ajuta? (Opinii)

Joi, 12 Martie 2015, ora 07:30
10180 citiri
Victor Ponta va supravietui politic pana in 2016. Cine il ajuta? (Opinii)
Foto: Facebook/Victor Ponta

Fereastra de oportunitate pentru presedintele Klaus Iohannis cred ca s-a inchis. Ii va fi foarte greu sa scape de actualul premier pana la alegerile din 2016, deoarece fostul primar al Sibiului a evitat sa se implice in negocierile pentru formarea unei noi majoritati, decizia lui fiind aceea de a-si conserva popularitatea.

Astfel, i-a oferit lui Victor Ponta sansa de a supravietui politic.

Si acesta a folosit-o din plin. Din reactiile Parchetului din ultimele zile e probail sa fi pus presiune pe Robert Cazanciuc, varul sau prin alianta si ministrul Justitiei, astfel incat acesta sa tina cald dosarul afacerii Nana, in care e implicat Traian Basescu si a redeschis dosarul Mineriadei in care e implicat Ion Iliescu.

Cu o astfel de strategie, Victor Ponta loveste doua tinte: ii tine aproape pe dusmanii lui Traian Basescu, respectiv familia Voiculescu si Antena 3, si il anihileaza pe Ion Iliescu in perspectiva apropiatului congres.

In opinia mea, batranul lider al PSD, amenintat cu dezvaluirile de la inceputul anilor '90, nu va reusi sa stranga o masa critica in interiorul partidului ca sa-l schimbe pe Ponta.

In plus, vedem ca actualul prim-ministru ii dreseaza si pe baronii locali, cei care au mai ramas liberi dupa raidul DNA, fluturandu-le pe la nas proiectul noului Cod electoral in care presedintii de consilii judetene vor fi alesi de consilieri si nu prin vot direct.

Asta inseamna disparitia dinozaurilor. Puterea unui presedinte ales de consilieri e mult mai diluata si volatila. O majoritate dintr-un consiliu se schimba mult mai usor daca presedintele refuza sa danseze asa cum canta consilierii.

Victor Ponta a reusit sa realizeze acest hatis de conditionari care ar trebui sa-l tina la putere doar prin faptul ca e seful Guvernului si foloseste tot ce are la indemana pentru a supravietui. Marele lui avantaj consta in faptul ca nu e deranjat de Opozitie.

Singurul "dusman" al lui Ponta in aceste zile e DNA, actiunile procurorilor anticoruptie perturbandu-i drumul spre un final glorios de mandat. Anchetele asupra deturnarilor de fonduri europene facute de rude ale sale ar putea fi cea mai spectaculoasa ancheta a anului 2015. Din reactii pare cert faptul ca Ponta se teme de acest dosar. A incercat sa stoarca lacrimi de la alegatori, victimizandu-se atunci cand sora si mama lui au fost audiate ca martori in dosar. Cumnatul sau este arestat perventiv, dar asta nu-l poate opri din incercarea de a-si salva cariera politica. A trecut prin momente mult mai grele, atunci cand a fost contestat in strada, imediat dupa alegerile prezidentiale.

Victor Ponta ii datoreaza supravietuirea politica unui singur om, Gabriel Oprea. Actualul ministru de Interne, sef al "niciodata alesei" formatiuni UNPR, il tine pe Victor Ponta la Palatul Victoria.

Majoritatea parlamentara depinde direct de voturile celor de la UNPR. Ministrul Oprea il sprijina pe Ponta pentru ca se sustine pe sine. Probabil ca ii place la Interne si ii place si pozitia de vicepremier. Stie ca in cazul unei noi majoritati nu ar mai prinde astfel de pozitii. Liderii PNL nu i-au oferit nimic si nu pot sa-i ofere mai mult decat ce are acum.

E maximul la care poate visa un politician care nu s-a confruntat niciodata direct cu alegatorii. Asa ca scopul lui nu e decat sa profite cat mai mult timp de ceea ce are acum, sa stranga cat mai multe informatii, astfel incat sa-si negocieze cat mai bine pozitia in anul de gratie 2016.

Cred ca va veni un moment in care Gabriel Oprea nu-l va mai sustine pe Victor Ponta. Acesta ar putea fi in prima jumatate a anului viitor, daca nu apar modificari radicale in tendinta de vot pentru ca atunci liderul UNPR va incepe sa simta presiunea apropierii alegerilor si va cauta o solutie de compromis cu liberalii, marii favoriti pentru scrutinul din 2016.

Dar, pana atunci, as putea paria ca atat Victor Ponta, cat si Gabriel Oprea vor incerca sa-l puna pe Iohannis in situatii incomode.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Ponta dosar Nana Basescu, #Ponta dosar cumnat DNA , #premier