Victor Ponta vrea scandal cu orice pret (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 25 Mai 2012, ora 00:35
10970 citiri
Victor Ponta vrea scandal cu orice pret (Opinii)
Foto: presidency.ro

O golanie ramane o golanie indiferent cum o impachetezi legal si ce funda retorica ii pui deasupra. Iar ceea ce face Victor Ponta solicitand Parlamentului sa decida in privinta reprezentarii Romaniei la Consiliul European cam asta este.

Parlamentul nu are niciun drept sa modifice prerogativele stabilite de Constitutie pentru institutiile statului, decat prin chiar modificarea Constitutiei. Iar potrivit Constitutiei in vigoare, presedintele Romaniei este cel care reprezinta statul roman in relatiile externe (este chiar seful diplomatiei romane), deci inclusiv in relatia cu Uniunea Europeana care, indiferent de implicatiile interne, ramane o chestiune de politica externa. Regula constitutionala functioneaza indiferent de numele presedintelui si indiferent daca Traian Basescu ne place sau nu.

Este foarte adevarat ca la Bruxelles se discuta, dupa cum afirma Victor Ponta, "teme executive", referitoare la fiscalitate si piata muncii, de exemplu. Dar presedintele este parte a puterii executive, tot potrivit Constitutiei, ba chiar are dreptul sa prezideze sedintele guvernului "in care se dezbat probleme de interes national privind politica externa" (art. 87 din Constitutie), adica exact problemele despre care Victor Ponta sustine ca nu ar fi de competenta presedintelui.

Dar Victor Ponta stie toate acestea si de aceea nici nu a cerut explicit Parlamantului sa-i dea mandat de reprezentare a Romaniei la Consiliul European, pentru ca un asemenea mandat ar fi desfiintat in secunda a doua de Curtea Constitutionala. Era ca si cum ar fi cerut Legislativului sa mandateze alta persoana decat presedintele pentru a desemna premierul, a numi ambasadorii sau procurorul general. Dincolo de scandalul facut, Victor Ponta nu cere explicit in scrisoarea sa decat sa prezinte o declaratie "o declaratie referitoare la problemele actuale aflate pe agenda UE si obligatiile ce revin Romaniei in baza acestora", dupa cum a anuntat presedintele Senatului, Vasile Blaga.

De fapt, Victor Ponta a incearcat sa confiste cu japca o prerogativa prezidentiala, mizand pe izolarea politica a lui Traian Basescu si pe forta in crestere a USL. Si de la inaltimea majoritatii pe care o detine, Victor Ponta si-a permis ratoieli de netolerat la presedintele Curtii Constitutionale, ratoieli care in orice tara normala ar fi interpretate drept tentative de intimidare a CCR. De altfel, pe cand era in opozitie, Victor Ponta taxa nemilos drept derapaje nedemocratice orice interpelare sau chiar aluzie, mai mult sau mai putin inspirate a lui Traian Basescu catre puterea judecatoreasca.

Nu tinea cu dintii de plecarea la Bruexlles, desi avea nevoie de aceasta legitimare externa pe care sa si-o puna la rever in fata electoratului din Romania, dar a fortat, ostentativ, un conflict constitutional cu presedintele, a incearcat sa-l provoace, doar doar l-o impinge la vreun exces, la vreo greseala de unde sa iasa o samanta de suspendare. N-a reusit si a fost nevoita sa se replieze pe singurul lucru pe care poate legal sa-l solicite, adica declaratia.

Cu un aer solemn si foarte responsabil, Victor Ponta ne-a spus ca nu vrea sa exporte conflictele institutionale in afara granitelor Romaniei si acesta ar fi motivul pentru ca nu s-a dus cu orice pret la reuniunea informala de la Bruxelles de miercuri seara.

Sa fim seriosi!. Victor Ponta nu s-a dus la consiliul informal pentru ca s-ar fi facut ingrozitor de ras incercand sa-i traga scaunul de sub fund lui Traian Basescu si probabil ca ar fi avut de dat niste raspunsuri tare grele referitoare la porcaria din dosarul lui Adrian Nastase.

Ne putem imagina cum tot acest conflict straniu creeaza stupefactie la Bruxelles, in fata unor inalti functionari europeni si ai unor inalti demnitari pentru care asemenea golaneli sunt de neinteles. Va imaginati ca in Franta, in Germania, in Polonia sau Spania se pun astfel de probleme? Credeti ca exista vreo tara europeana in care imapartirea preogativelor constitutionale, a atributiilor oficiale provoaca asemenea paruieli ridicole?

Stabilitatea si maturitatea sunt chestiuni esentiale in relatiile europene. E o dovada de infinita neseriozitate ca regulile sa fie schimbate din mers si dupa ce din 2007 Romania a fost reprezentata constant de presedinte, deodata sa apara tanarul Che Ponta zicand "de azi eu sunt jupanul!". De fapt, Victor Ponta nu numai ca exporta, dar a creat un conflict institutional absolut gratuit, cu uriase costuri de imagine.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Victor Ponta Consiliul Europei, #Victor Ponta Traian Basescu, #Ponta scrisoare Parlament, #Ponta Basescu Consiliul Europei , #premier