Victor Ponta, zis MTO, fratele lui Tsipras (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 31 Martie 2015, ora 06:32
10215 citiri
Victor Ponta, zis MTO, fratele lui Tsipras (Opinii)
Foto: Facebook/Victor Ponta

De cand a pus "ministrul Picasso" proiectul Codului Fiscal pe masa, in aplauzele unei parti importante din presa romaneasca, am pus o intrebare simpla: de unde?

Eu stiu asa: daca o familie vrea sa isi cumpere si o vila, si un 4x4, sa isi dea si copiii la scoli private, sa se duca in vacanta prin Hawaii, toate deodata, mai intai se uita in buzunar. Probabil mai toata lumea viseaza la asa ceva.

Problema e daca ti le poti permite fara sa ajungi in cateva luni complet falit si inglodat in datorii. Asa ca o iei pe rand, una cate una, pe masura ce ti le permiti, pentru ca muncesti mai mult, iti organizezi mai bine cheltuielile, investesti inteligent, iti stabilesti corect prioritatile etc.

La nivel macro, lucrurile nu stau, in linii mari, diferit. Sigur ca toti ne dorim taxe mai mici. Dar daca te apuci sa le scazi pe toate deodata, pe toate frontuile, cum mai pastrezi apoi echilibrul bugetului?

Guvernul a recunoscut ca scaderea abrupta de fiscalitate pe care o presupune Codul Fiscal ar genera o gaura la buget de 16 miliarde de lei. Dar n-a explicat in mod credibil cum o va acoperi. N-am vazut un studiu serios de impact, de fezabilitate. Doar povesti despre cresteri economice de poveste cu investitiile taiate la sange si combaterea evaziunii inceputa in shaormerii.

Ei bine, iata ca, dupa ce a stat si a socotit, Consiliul Fiscal a dat aviz negativ acestui proiect de Cod Fiscal in pricipiu exact din acest motiv - scaderile de fiscalitate nu sunt sustenabile si pot provoca un dezastru.

"Castigurile de eficienta in colectarea taxelor si a impozitelor si in cheltuirea banului public constituie o sursa valida de spatiu fiscal, insa acesta trebuie sa fie folosit in mod prudent si gradual, fara a pune in pericol echilibrele macroeconomice a caror prezervare reprezinta un ingredient esential al unui proces sustenabil de convergenta reala (...) Avand in vedere probabilitatea extrem de ridicata ca implementarea prevederilor proiectului revizuirii Codului Fiscal sa conduca la deviatii de proportii de la tintele bugetare pe termen mediu, Consiliul Fiscal avizeaza negativ propunerea legislativa", a aratat Consiliul Fiscal.

As vrea sa fie clar. Vorbim despre un organism guvernamental, constituit prin lege, care reuneste numai experti, reprezentanti ai unor institutii foarte importante: BNR, Academia Romana, Institutul Bancar Roman, ASE, Asociatia romana a bancilor.

Membrii Consiliului sunt Ionut Dumitru, profesor universitar, Razvan Victor Stanca, economist principal in cadrul Directiei de Studii Economice a Bancii Nationale, Tatiana Mosteanu, profesor universitar doctor la Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori, Lucian Liviu Albu, membru al al Academiei Romane, Silviu Marius Seitan, doctor in economie.

Deci un pic, doar un pic, mai mult decat un doctor plagiator, ma gandesc.

Rolul stabilit prin lege al Consiliului Fiscal este tocmai sa furnizeze Guvernului o opinie independenta despre sustenabilitatea politicii fiscale si bugetare pe termen mediu si lung. Adica exact ceea ce Consiliul Fiscal a si facut.

Pus fata in fata cu realitatea unor expertize independete de la cel mai inalt nivel, iata ce raspunde dl Ponta:

"Consiliul Fiscal intotdeauna da avize negative de cand suntem noi. Ei sunt din 2010, au sustinut politica economica a lui Basescu si Boc, au o alta gandire, ce sa facem. Din cate stiu eu, au dat aviz negativ si cand am redus TVA la paine, si cand am redus CAS. Daca ei gandesc economia asa cum au facut-o Boc si Basescu, e normal sa nu ne intalnim pe aceeasi....ne respectam si cu asta basta".

Adica o suma de profesori, doctori si academicieni ii explica dlui Ponta ca se duce cu oistea in grad. Iar dl Ponta nu le raspunde cu argumente, nu ii convinge cu cifre, ci le da in cap cu Boc si Basescu, adica o smetie intre ochi, ca dupa blocuri.

Dl Ponta, cunoscut si sub numele glorios de MTO, stie cam tot atatea finante cat au uitat membrii Consiliului Fiscal.

Ce stie premierul e una si buna, una singura - Basescu. Si cu unica lui idee, unica lui competenta reala, le da in cap celor care indraznesc sa ii explice cat de putin stie in orice alt domeniu in afara de "basescologie".

Se plange dl Ponta ca mereu Consiliul Fiscal i-a dat avize negative. Oare de ce i le-o fi dat? De pricinos? Ce minunatii economico-fiscale ar demonstra ca s-a inselat Consiliul? Excendentul bugetar prin blocarea investiiilor, adica o autentica crima economica? Duduie economia? Se calca investitorii in picioare? Infloreste mediul privat? Nu mai stim ce sa facem cu fondurile europene? S-a inverzit Polonia de invidie? Tremura China?

Eu cred ca a primit de la Consiliu exact avizele pe care le merita si dovada ca a avut dreptate este situatia proasta a economiei romanesti.

Iar acum Victor Ponta vrea sa-i puna capac cu un Cod Fiscal pe care il vad populist, nesustenabil.

Ceea ce ma ingrijoreza cel mai tare nu este insa raspunsul cu iz golanesc al premierului. Ci acel "cu asta basta". Pare ca dl Ponta este decis sa mearga pana la capat cu orice pret. Si nu stiu ce il poate opri cat timp Opozitia sta si ea cu ochii in sondaje, se teme sa spuna lucrurilor apasat pe nume si dormiteaza asteptand ca dl Ponta sa se impiedice de pragul DNA, cum chiar premierul a remarcat-o.

Dl Ponta spune ca are dreptul sa-si asume niste responsabilitati. Ca sa il aiba trebuie sa fie si responsabil, lucru de care eu una ma indoiesc profund. Deocamdata mi se pare doar un frate de cruce de-al lui Alexis Tsipras, apt de orice populism iresponsabil ca sa marcheze electoral.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#Victor Ponta Cod Fiscal, #Consiliul fiscal Cod fiscal , #premier
Comentarii
Poza curechila
curechila
rank 5
Poza Kim Jong II Pon Ta
Kim Jong II Pon Ta
rank 5
Ponta îi tratează pe români ca pe nişte alienaţi. Cum Dumnezeu au