Vocea Rusiei: Ponta isi bate joc de "visul european"

Autor: Ana Ilie
Duminica, 08 Decembrie 2013, ora 10:03
5484 citiri
Vocea Rusiei: Ponta isi bate joc de "visul european"

Premierul Victor Ponta "isi bate joc de visul european" al concetatenilor sai, prin sustinerea limitarilor impuse de premierul britanic, David Cameron, imigrantilor romani.

Intr-un amplu comentariu scris de Valentin Mandrasescu in Vocea Rusiei se arata ca premierul roman ar fi putu sa "aminteasca" romanilor pretul platit pentru integrarea in Uniunea Europeana. In schimb insa, acesta a ales sa se alieze cu Cameron si sa sustina felul in care acesta intelege sa ingradeasca libertatea de miscare si accesul la ajutoarele sociale pentru imigrantii provenind din Romania.

"Principala particularitate a asa-numitului 'mare vis european al romanilor' este convingerea ferma a majoritatii populatiei romane ca 'adevarata Europa' nu poate fi construita in Romania, in schimb in 'adevarata Europa' se poate merge pentru locuri de munca si beneficii sociale", incepe comentariul.

Mandrasescu continua aratand ca, "intr-un interviu recent, premierul roman, Victor Ponta, a calcat in picioare 'visul european' al alegatorilor sai, declarand ca sprijina initiativa lui David Cameron cu privire la limitarea libertatii de miscare a imigrantilor romani pe piata muncii si a beneficiilor sociale".

Britanicii s-au saturat de forta de munca ieftina

Textul aratat ca problema guvernului britanic consta in faptul ca societatea s-a saturat de valul de forta munca ieftina si de numerosii beneficiari ai ajutoarelor sociale din Europa de Est. Mai mult, in ianuarie 2014 expira restrictiile temporare introduse de Anglia pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari. "Teama ca un nou val de imigranti va narui sistemul britanic de beneficii sociale a inceput sa joace un rol important in politica britanica".

In opinia autorului textului, "problema consta in principiul egalitatii tuturor cetatenilor din tarile membre ale UE", care interzice in mod direct discriminarea in planul accesului la piata muncii si la beneficiile sociale.

"Cat timp economia europeana a fost in crestere, acest principiu nu a deranjat pe nimeni. Insa, cand economia europeana a intrat in recesiune, prezenta imigrantilor romani, bulgari, polonezi si de alte natii a devenit o povara nedorita pentru piata muncii si pentru sistemul de asigurare sociala".

In aceste conditii, premierul britanic a facut primul pas, anuntand ca regulile de primire a platilor si beneficiilor sociale vor fi diferite pentru britanici si "ceilalti europeni". "Totodata, David Cameron a prezentat o initiativa revolutionara: este timpul ca principiul libertatii de circulatie si accesul liber la piata muncii pentru toti cetatenii UE 'sa fie adaptate la noile realitati', adica sa fie anulate. Aceasta initiativa a starnit un val de proteste in randul birocratilor de la Bruxelles si, concomitent, 'o intelegere retinuta' din partea unor tari precum Germania si Franta".

Tony Blair a santajat Romania

In opinia autorului, acesta era momentul potrivit pentru ca Victor Ponta si alti politicieni est-europeni sa aminteasca establishment-ului occidental pretul pe care Romania l-a platit pentru ca cetatenii ei sa poata sa lucreze in "adevarata Europa".

"Concret, britanicilor putea sa li se aminteasca ca Tony Blair a obligat Romania prin santaj si amenintari sa vanda cel mai mare combinat metalurgic unuia dintre sponsorii campaniei electorale a laburistilor. Putea sa li se aminteasca ca banii pe care i-a obtinut Marea Britanie de pe urma vanzarii catre Romania a doua fregate vechi, folositoare doar pentru fier vechi, pot asigura multi ani de zile beneficii sociale la mii de imigranti romani.

Se putea aminti ca terenurile pe care le detine Printul Charles in Transilvania au fost si ele o parte din plata 'biletului in Europa', la care au visat atat de mult alegatorii romani", arata autorul comentariului.

Acesta incheie aratand ca marele vis european al romanilor s-a dovedit a fi o mare inselaciune europeana. "Se pare ca, din punctul de vedere al Europei Occidentale, nu are sens sa se indeplineasca promisiunile date unor state precum Romania, Bulgaria sau Polonia, deoarece aceste tari nu au parghii de influenta asupra Bruxelles-ului. Si nu vor avea niciodata destul curaj pentru a iesi din UE".

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Victor Ponta vis european, #Victor Ponta Vocea Rusiei , #premier