Voda Ponta a dat (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 19:46
4902 citiri
Voda Ponta a dat (Opinii)

Nu stiu in ce masura decizia Guvernului de a oferi un ajutor anumitor romani cu credite la banci va avea efectul urmarit oficial, potrivit ministrului Liviu Voinea, adica de stimulare a consumului, dar cred ca efectul electoral este cu mult mai sigur.

Pe scurt, debitorii cu venituri lunare sub 1.600 de lei si cu restante de maximum 90 de zile, vor putea obtine o injumatatire a principalului din rata lunara pe o perioada de pana la doi ani, durata cu care se va prelungi si perioada de rambursare. Dupa doi ani, clientii vor incepe sa achite integral ratele la zi, precum si sumele amanate din principal, insa vor beneficia, in schimb, de un credit fiscal, adica de o deducere din ipozitele datorate statului a sumelor suplimentare de plata.

Din start, consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu a aratat ca bancile nu pot fi obligate sa accepte acest aranjament, decizia fiind strict la latitudinea lor. Sigur, avand in vedere ca, in perioada de gratie, bancile continua sa incaseze dobanzile si ca prelungirea creditarii cu doi ani aduce dobanzi sumplimentare, este posibil ca ele sa fie interesate de aranjament.

Dar aceasta intiativa ridica niste semne de intrebare care nu ar trebui ignorate.

1. De ajutor nu vor beneficia decat debitorii cu restante la credite mai mici de trei luni. Nu toti cei cu venituri mai mici de 1600 de lei au insa restante si multi trag din greu sa plateasca ratele la zi. Nu vor fi ei tentati sa renunte la acest efort constant si sa intre in restructurare, desi, practic, isi pot permite plata ratelor? Nu vom ajunge astfel la un numar si mai mare al celor care nu isi mai achita integral rata si prefera sa beneficieze de o subvenitie de la stat? In plus, cei cu restante mai mari de trei luni nu sunt exact cei ajunsi in situatiile cele mai dificile?

2. Oamenii care muncesc din greu pentru plata ratelor si au venituri nu foarte mari, putin peste limita de 1600, sau cei care au reusit sa isi achite integral creditele avand venituri mici nu se vor simti discriminati in raport cu beneficiarii acestei masuri? Si nu se vor intreba daca nu era bine sa-si intinda si ei creditele, cum-necum, pana intr-un an electoral salvator?

3. Practic, ajutorul de care vor beneficia prin credit fiscal debitorii va fi subventionat indirect de toti platitorii de taxe si impozite, adica de toti contribuabilii, care au si ei rate la banci nesubventionate in niciun fel.

4. Vor beneficia de ajutorul pentru plata creditelor multi debitori care si-au cumparat pe credit o casa sau au facut imprumuturi pentru nevoi reale si urgente. Dar ce ne facem cu cei care au facut credite pentru extravagante, vacante exotice, masini cu mult peste posibilitatile lor sau mai stiu eu ce? De ce trebuie ca statul sa subventioneze asemenea extravagante?

5. Liviu Voinea ne asigura este vorba de o masura de stimulare a consumului, pentru ca beneficiarii ei vor avea mai multi bani de cheltuit. Asta inseamna ca masura se adreseaza celor care au de fapt bani sa-si plateasca ratele, dar nu vor? Pentru ca daca nu ar avea bani de rate, nu ar avea nici cu ce sa consume mai mult decat pana acum, ma gandesc. Subventioneaza asadar statul si rau platnicii?

6. Consumul nu depinde doar de disponibilul de bani. Consumul mai depinde de un element esential: increderea. Cand oamenii se simt in siguranta, sub aspectul locului de munca, al constantei veniturilor, al stabilitatii legislatiei, ei isi permit sa aiba punga mai larga.

Cand, dimpotriva, se simt nesiguri, traiesc cu teama zilei de maine, prefera ca disponibilul ramas luna de luna sa il puna la saltea, bani albi pentru foarte posibile zile negre. Dupa cum specialitii au explicat de multe ori, deficitul de incredere este urias in Romania. Multi spun ca la nivel global am trecut mai mult printr-o criza de incredere, decat printr-una de lichiditati. Si atunci ce garantii are Liviu Voinea ca oamenii se vor napusti in consum?

7. Cand spun ca efectul electoral este cu mult mai sigur am in vedere efectul psihologic asupra electoratului traditional al PSD. Acesta este in linii mari un electorat mai putin instarit, mai degraba dependent de venituri fixe de la stat, lefuri de bugetar, pensii sau ajutoare sociale. Pentru multi dintre acesti oameni, "primitul" de la stat este un reflex chiar dinainte de 1989. De aceea si este numit adesea electorat captiv.

Acest electorat reactioneaza la orice forma de ajutor, subventie, pomana, numiti-o cum vreti, chiar daca nu beneficiaza efectiv de ea. "Uite ca da la oameni!", este un stimul electoral foarte important pe care am toate motivele sa cred ca PSD mizeaza.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Ponta ajutor plata rate, #rate banci restante , #premier
Comentarii
M
mister pedros
rank 5
Nu cred ca inteleg rostul acestei masuri. In aceasta situatie, cei
Poza Ioan din Chicago
Ioan din Chicago
rank 5
Insist, titlul este suficient, nu va stricati ziua.