Amintirile lui Ponta despre Paris: dormit in gara si baie in fantanile de la Luvru

Vineri, 19 Noiembrie 2010, ora 23:11
8858 citiri
Amintirile lui Ponta despre Paris: dormit in gara si baie in fantanile de la Luvru
Foto: victorponta.ro

Liderul PSD Victor Ponta isi aminteste despre o perioada boema din viata anilor '90, cand, la 17 ani, si-a petrecut cateva luni in capitala Parisului.

El relateaza ca la 17 ani, in iunie 1990, a reusit sa intre intr-un program de schimb cu un liceu din Nancy si a primit o invitatie pentru o tabara. Dupa ce s-au terminat cele trei saptamani de tabara, tanarul Ponta a facut stanga-imprejur, la gara, si a decis sa mai ramana in Paris.

Intr-o postare lunga pe blog, Ponta isi aminteste cum a dormit in gara, a facut baie in fantanile Luvrului, a mers cu metroul fara bilet si a vizitat muzee convingandu-i pe cei de la intrare ca e elev si nu are bani.

Cea mai boema perioada

"A fost cea mai boema perioada din viata mea. Am batut tot Parisul pe jos (il cunosc mai bine decat Bucurestiul chiar); m-am imprietenit cu toti emigrantii veniti in Gara de Nord din toate colturile lumii; ne-am balacit in fiecare zi in fantanile arteziene de la Luvru; am invatat sa mergem cu metroul fara bilet; castigam cam 40-50 de franci in cateva ore recuperand fisele din carucioarele de bagaje abandonate de cei care prindeau trenul in ultimul moment; am vazut toate muzeele aratand carnetul de elev si convingand ca nu am bani de bilet", scrie Ponta.

Pana prin august, Ponta a "hoinarit" prin capitala Frantei, dupa care a decis sa se angajeze, primind drept de munca. "In septembrie m-am apucat de lucru, la inceput la o benzinarie, apoi doua luni la un supermarket (faceam cam o ora la dus si una la intors plus cele opt de munca si una de pauza). Am reusit sa-mi inchiriez o camaruta de 12 metri patrati la ultimul etaj dintr-un bloc in apropiere de Saint-Lazare", isi mai aminteste liderul PSD.

Majoratul l-a prins tot in Paris. "Am fost singur-singurel cand am implinit 18 ani in Place Saint Michel din Paris, departe de toti cunoscutii, si nu cred ca m-am descurcat rau", mai scrie Ponta pe blog.

Intoarcerea, in ianuarie '91

Ponta nu a putut ramane in Franta, deoarece nu-si putea continua studiile de liceu abandonate temporar in Romania.

"Plecasem la sfarsitul clasei a XI-a si nu reuseam sa ma reinscriu in Franta ca sa-mi dau bacalaureatul si sa ma inscriu la facultate. Sorbona mult visata era mai departe de mine din Paris decat daca ma intorceam acasa sa termin liceul! A fost una din cele mai grele decizii din viata mea, dar am considerat mereu de atunci incoace ca am facut foarte bine.

Pe 22 Ianuarie 1991 am aterizat la Otopeni, strivit de emotie si de multimea de prieteni care m-au asteptat! Recunosc insa ca socul revenirii a fost imens, nu cred ca ne mai aducem aminte exact cum arata Romania in acei ani, ce diferente fata de Occident (multe din acestea le-am recuperat, dar am pierdut lucruri bune in schimb!)", povesteste Victor Ponta.

In finalul postarii, desi la inceputul ei scrisese ca i se adreseaza mai mult mamei sale, care ii citeste parerile exprimate pe Internet, Ponta scrie ca nu avea cum sa fie promotorul Mineriadelor, avand in vedere ca nici macar nu a fost in Romania, in acea perioada.

"Asa s-a incheiat aventura mea din 1990-91, si sigur ca acum zambesc cand tot aud ca nu fac nimic decat daca ma pune ceva, ca eventual eu as fi promotorul Mineriadelor, si alte bazaconii. Nu-mi dau seama cat se explica aceste alegatii prin ticalosie si interes (ca la Macovei sau Tismaneanu), prin superficialitate, invidie sau cat las eu aceasta impresie unora de buna credinta!", isi incheie Ponta postarea de pe blog.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Victor Ponta Paris, #Victor Ponta 18 ani Paris, #Victor Ponta dormit gara , #presedinte PSD