Ce le pregateste USL procurorilor, CSM si Curtii Constitutionale

Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 12:24
3435 citiri
Ce le pregateste USL procurorilor, CSM si Curtii Constitutionale
Foto: TVR Info

Victor Ponta apreciaza ca o societate nu poate functiona bine fara un sistem juridic adecvat, iar cat timp accesul la justitie al cetateanului de rand nu este garantat Romania nu are cum sa evolueze in directia cea buna.

USL a lansat miercuri la Cluj Napoca viziunea privind sistemul de justitie din Romania. La dezbatere au fost prezenti cei trei lideri ai uniunii, precum si alti parlamentari USL cu pregatire juridica, printre care deputatul PNL Alina Gorghiu si senatorul PSD Dan Sova.

"Accesul la justitie al cetateanului roman nu este garantat (...)Instantele uneori sunt foarte departate de posibilitatea materiala a cetateanului de a merge in fata unui judecator. Nu pot sa inteleg cum pastram in continuare un sistem de justitie in care marea majoritate a proceselor ajung la Inalta Curte. Nu cred ca putem vorbi de o justitie eficienta atata timp cat durata unui proces depaseste si ani de zile.(...)Condamnarea unui infractor dupa 10-15 ani are acelasi impact ? Nu!", a declarat Victor Ponta in discursul tinut in fata celor prezenti.

Despre procurorii care cheltuiesc banii contribuabilului si afecteaza drepturile cetatenilor nevinovati

Liderul PSD a mai sustinut ca in Romania exista unii judecatori si procurori "mai presus decat altii" si a avertizat ca atunci cand va fi presedinte Crin Antonescu si va numi noul procuror sef al DNA, procurorii care acuza in mod gresit, pierzand procesele in justitie, vor raspunde pentru faptul ca "au cheltuit banii contribuabilului si au afectat drepturile unor cetateni nevinovati".

"Ce inseamna o cercetare penala care dureaza 3-4 ani? Daca astazi sunt acuzat, nu numai ca om politic, de o infractiune si sta dosarul 5 ani la un procuror, cu ce ma incalzeste ca peste 5 ani imi da neinceperea urmarii penale sau scoatere de sub urmarire penala? Ai dovezi il acuzi, daca nu, nu. E foarte simplu", a mai adaugat Ponta, la randul sau fost procuror.

Nastase, despre dosarele lui: Un nou record national a fost stabilit!

Co-presedintele USL a mai anuntat ca vor trebui luate decizii in privinta Consiliului Superior al Magistraturii, in conditiile in care acesta "cand e necesar, cand nu e necesar", cu referire la acuzele sau laudele aduse CSM de Traian Basescu in functie de hotararile acestui for.

Ponta a mai anuntat ca USL va trebui sa decida si "cata putere" da CSM si, in plus, ce se va intampla cu bugetul justitiei. "Sistemul este independent atata timp cat banii sunt la Ministerul Justitiei? Evident ca nu, cine are banii controleaza sistemul", a mai spus el.

Pe de alta parte, acesta a mai spus ca sustine trecerea de la trei la doar doua grade de jurisdictie, la fel ca in alte tari. "Cred ca astfel un proces se desfasoara mult mai repede si e o incarcatura mai mica pentru judecator", a explicat el aceasta sugestie.

CCR, o curte de politruci in care deciziile se iau cu 5-4

Victor Ponta a facut si o neasteptata referire la regionalizarea Romaniei, spunand ca in prezent exista 15 Curti de Apel care ar putea fi reduse la 8, numarul actualelor regiuni de dezvoltare. In plus, el a sustinut ideea opririi proceselor la nivelul Curtilor de Apel, urmand ca Inalta Curte de Casatie si Justitie sa se rezume la alte atributii, printre care diverse indrumari sau rezolvarea unor conflicte in Curti.

"Marea batalie politica a ultimelor luni a fost cine numeste judecatorii la Inalta Curte. Daca o aducem la ce trebuie sa fie o Curte Suprema, batalia nu mai exista si nu mai are miza", a explicat Ponta.

Presedintele PSD a lansat un atac dur la adresa Curtii Constitutionale, spunand ca in sistemul actual "cine e la putere isi numeste politruci care nu au nicio legatura cu sistemul, dar voteaza ca o a treia camera a Parlamentului".

"Vot de 5-4? Ar trebui sa fie 9-0, adica este sau nu este constitutional!", a mai apreciat el, reamintind si ca presedintele Traian Basescu a catalogat CCR cand "responsabila" cand "o curte de penibili", in functie de deciziile luate.

Ponta a venit cu propunerea ca magistratii CCR sa nu mai poata fi numiti decat dintre judectorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, astfel incat partidele sa nu mai poata cauta "cate 3 prieteni" care sa le reprezinte propriile interese in Curtea Constitutionala.

USL trebuie sa isi asume o hotarare grea

Victor Ponta a mai criticat si faptul ca s-a ajuns in situatia in care punerea in executare a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile poate fi amanata de catre fortele politice aflate la guvernare.

CCR: Salariile castigate in instanta, platite esalonat, pana in 2016

"Eu nu sunt de acord!", a spus raspicat Victor Ponta, adaugand ca daca asa se pune problema atunci "procesul prin care Ionescu a castigat definitiv si irevocabil o casa de la Popescu il amanam pana in anul 2013 sau 2300(...)

USL trebuie sa isi asume o decizie grea: hotararile judecatoresti definitive si irevocabile se pun in aplicare! (...)Sigur, o sa fiu intrebat de unde o sa dam banii in 2013? Trebuie sa ii dam!", a spus Victor Ponta, fara sa precizeze insa unde va gasi banii necesari viitorul guvern USL pe care il va conduce.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#Victor Ponta Curtea Constitutionala, #viziune USL justitie, #Ponta magistrati, #Ponta Curtea Constitutionala , #presedinte PSD