Cine-i premierul lui Victor Ponta? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 12 August 2014, ora 12:50
5150 citiri
Cine-i premierul lui Victor Ponta? (Opinii)

Alianta Crestin Liberala propune pentru prezidentiale tandemul Klaus Iohannis presedinte - Catalin Predoiu premier.

Este, desigur, o solutie convenabila in ecuatia interna a aliantei, care se doreste in perspectiva fuziune, in sensul ca fiecare parte este motivata, mai mult sau mai putin, sa traga pentru victorie.

Klaus Iohannis, candidatul dreptei la prezidentiale. Predoiu, desemnat premier

Privita dincolo de acest calcul, cred ca este o solutie cu lumini si umbre.

Pe de-o parte, in politica romaneasca tandemurile nu au tinut. Theodor Stolojan nu a ajuns premier in 2009, echipa Antonescu - Ponta s-a rupt si ea. Este adevarat ca in 2004 Traian Basescu l-a numit premier pe Calin Popescu Tariceanu, insa echipa s-a rupt destul de repede, transformandu-se chiar intr-o crunta dusmanie.

Acum, diferenta ar fi ca e vorba despre un singur partid, rezultat in urma fuziunii, dar numai teoretic, pentru ca pana la fuziunea efectiva e cale lunga, adica un an si ceva, timp in care multe se pot strica, cu atat mai mult daca una dintre parti isi vede sacii in caruta si considera ca isi poate urmari mai bine interesele proprii in alte combinatii politice. S-a mai vazut.

Apoi, alegerile sunt decalate. In toamna va fi ales doar presedintele, insa nu este obligatoriu ca eventuala infrangere a lui Victor Ponta sa duca automat si la o schimbare a majoritatii. Istoria recenta a creat, e drept, un precedent.

In 2009 intram in prezidentiale cu o majoritate solida PSD-PNL-UDMR si cu un guvern Boc interimar dupa ce fusese demis prin motiune de cenzura de aceasta majoritate. Am iesit din ele cu o alta majoritate si cu reinstalarea Guvernului Boc pe o majoritate noua. Degringolada dupa infrangere e mare, multi sobolani parasesc corabia avariata, o noua oaste de stransura se gaseste fara cine stie ce eforturi.

E la fel de adevarat ca pentru PSD pierderea inca unui rand de prezidentiale, al treilea, ar avea probabil un efect psihologic devastator, dar el s-ar putea converti intr-o si mai mare cerbicie de a pastra macar guvernarea.

Si nu stiu daca dl Iohannis ar fi un jucator politic la fel de abil cum a fost Traian Basescu pentru a crea o noua majoritate si a smulge din mana social democratilor bucata de cascaval. Asta in ipoteza ca si-ar propune acest lucru.

Si cred ca PSD ar fi dispus la orice pentru a pastra guvernarea, inclusiv un pret imens pe care sa-l plateasca PNL pentru a schimba barca si a se realatura majoritatii actuale cu beneficii incomparabil mai mari decat in USL.

Dar si atat de plina de necunoscute, in ecuatia electorala actuala, miscarea poate avea talcul ei.

ACL defileaza cu un tandem chiar daca nu are majoritate parlamentara care sa sustina investirea unui premier.

Cu atat mai mult PSD, care are aceasta majoritate, este provocat sa puna pe masa numele premierului care il va inlocui pe Victor Ponta in ipoteza castigarii prezidentialelor.

Si acesta este un subiect foarte delicat in PSD, pentru ca in spatele lui sta o teribila lupta pentru putere. Ea s-a declansat, de fapt, din secunda in care Victor Ponta si-a anuntat candidatura si nu se refera doar la sefia Guvernului, ci si la sefia PSD, pe care Victor Ponta nu are cum sa o pastreze, indiferent ca va castiga sau va pierde prezidentialele.

Sunt mai multi la panda. S-a vehiculat numele lui Liviu Dragnea, inclusiv de catre Victor Ponta. Dar presa vuiste ca aceasta ambitie nu i-ar fi straina nici lui Dan Sova. Probabil ca in umbra mai sunt si alti doritori. Sigur ca problema se punea oricum la un moment dat, inevitabil, dar provocarea venita din partea ACL acutizeaza confruntarea.

Teoretic PSD se poate eschiva, dar si eschiva atrage riscuri, pentru ca Opozitia o poate folosi ca pe un semn de slabiciune a social democratilor sau ca o incercare de a acoperi o desemnare ulterioara inacceptabila pentru electoratul de dreapta. Si daca o parte din acest electorat nu se duce spre Victor Ponta in turul al doilea, victoria e practic imposobila.

Iar una dintre cele mai proaste situatii in care un partid poate intra in batalia prezidentiala este o lupta interna pentru putere. Ea consuma energie si mineaza coeziunea interna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#tandem Iohannis Predoiu, #PSD Ponta premier , #presedinte PSD