PSD, epoca Ponta

Luni, 22 Februarie 2010, ora 12:20
11375 citiri
PSD, epoca Ponta
Foto: Ziare.com / Vlad Piriu

La cateva minute dupa anuntarea rezultatelor votului pentru sefia PSD, duminica dimineata pe la ora 2, noul presedinte PSD primeste din mana lui Adrian Nastase telefonul: "E domnul Iliescu!".

Victor Ponta ia, emotionat, telefonul: "Da, domnul presedinte. Va multumesc pentru tot sprijinul acordat si pentru toate celelalte!".

Este scena care spune totul despre ceea ce va insemna PSD in epoca Ponta. Vanghelizarea si manelizarea galopante au fost domolite, restauratia este, in schimb, desavarsita.

Victor Ponta a fost propulsat in fruntea partidului de Adrian Nastase, Miron Mitrea si Ion Iliescu, care voiau sa scape de Mircea Geoana. Marioneta a fost schimbata, dar sforile au ramas. Nu le mai tine in mana Marian Vanghelie, ci batrani papusari cu experienta. Trei papusari cu dosare penale grele vor conduce PSD printr-un procuror. Ce ironie amara!

Ideile lor razbat prin frazele lui Victor Ponta. Un exemplu: in programul "Romania Corecta", el propune "construirea sau sprijinirea, in mod transparent, a unor institutii media (online, print, audio-video) care manifesta clar o viziune de stanga".

Adica, in mod explicit, presa controlata de partid. Cele 22 de puncte incluse in planul sau de actiune sunt o salata de vorbe, cu trimiteri strict organizatorice, dar care nu denota niciun fel de viziune pentru PSD si cu atat mai putin pentru Romania.

Daca vrea sa faca din PSD o forta politica de prima pozitie, Victor Ponta ar trebui sa stie mai mult decat felul in care trebuie organizate esaloanele formatiunii. Ar trebui sa aiba acea viziune social-democrata moderna care sa modernizeze partidul si sa improspateze in primul rand electoratul acestuia, prin atragerea clasei medii din mediul urban, a intelectualilor, astfel incat dependenta de electoratul rural si/sau sarac al lui Ion Iliescu sa fie taiata.

Dar acest electorat dezirabil nu se emotioneaza la declaratii de genul: "Am vrut sa-l bat pe Boc si m-a oprit Nica. Dar nu-i timpul pierdut!". Iar Victor Ponta, mai mult de atat si de o rezistenta acerba la reforma in Justitie, nu a aratat.

Dar si daca Victor Ponta ar fi avut viziune, cu cine s-o puna in practica? Deocamdata, nu vadeste nici anvergura, nici inteligenta politice necesare pentru a rupe sforile de care-l tin papusarii. Daca va gasi resursele sa o faca, va fi cu adevarat o surpriza.

Exista in schimb riscul previzibil ca "micul Nastase" sa traiasca tentatiile autoritariste ale parintelui sau politic. Aroganta o are deja. Baronii au avut insa grija ca, prin echipa de conducere aleasa la congres, sa elimine acest risc.

11 din cei 16 vicepresedinti fac parte din echipa lui Mircea Geoana, ceea ce spune multe despre felul in care au fost intoarse armele. Intre ei baronii grei Marian Vanghelie, Constantin Nita si Dan Nica.

Vanghelie nici macar nu e singur in ascensiunea sa, ci are si un aliat in echipa, pe Rodica Nassar. "Alamnahe" luat un numar de voturi aproape triplu fata de numarul delegatilor pe care ii controla direct, ceea ce inseamna ca potentialul sau nu e nici pe departe epuizat.

Ii regasim printre vicepresedinti si pe Marian Oprisan, purtatorul de icoana al lui Mircea Geoana, dar si pe Robert Negoita, dator statului cateva milioane de euro, TVA neplatit pe case vandute.

S-a ratacit printre vicepresedinti si Adrian Severin, pe ultimul loc ca numar de voturi, dar si, dupa toate probabilitatile, ca influenta. Secretar general este acelasi Liviu Dragnea, puternicul baron de Teleorman, care a facut jocurile in teritoriu si in echipa Geoana.

Asadar, toata lumea poate sta linistita, nu se schimba nimic esential, toate taberele sunt bine reprezentate, e loc pentru toti, doar Mircea Geoana a fost aruuncat la cos, ca prea se facuse de ras. E doar o schimbare de imagine de PSD avea nevoie.

O aparenta de improspatare, in spatele careia s-a produs, de fapt, restauratia. Asta nu inseamna insa ca Mircea Geoana era mai bun pentru PSD, ci doar ca in acest moment PSD nu are ncio sansa de autentica reformare.

In plus, PSD nu se alege nici cu un prezidentiabil redutabil, desi social democratii ar trebui sa se gandeasca deja la asa ceva, caci un candidat cu sanse reale nu se creeaza de azi pe maine.

Ma indoiesc ca Victor Ponta, cu aerul sau de pusti cam obraznic, va avea mare priza la marele electorat si, in primul rand, la electoratul PSD care se inchina la icoana lui Ion Iliescu. Cu Victor Ponta, PSD isi construieste premisele unui nou esec din acest punct de vedere.

In schimb, Mircea Geoana era mai bun si pentru PSD, si pentru PNL.

Mircea Geoana ii e dator vandut lui Crin Antonescu si liderul liberal putea fi sigur ca din directia lui nu il pot astepta surprize majore.

Victor Ponta este cu mult mai imprevizibil, lipsit de datorii, iar tatucul Iliescu nu este adeptul unei aliante neconditionate cu PNL. Ba chiar reproseaza deviationismele de dreapta, in frunte cu acceptarea cotei unice. Daca cu Mircea Geoana sef la PSD, Crin Antonescu era liderul incontestabil al Opozitiei, cu Victor Ponta, un politician de exact acelasi tip cu el, ar putea duce o batalie grea pentru aceasta pozitie.

Si PD-L l-ar fi preferat pe Mircea Geoana in fruntea PSD. In primul rand pentru ca asta ar fi garantat continuarea declinului de imagine al PSD si a destramarii partidului. Mircea Geoana era atacabil, vulnerabil si are un complex la Traian Basescu.

Pe de alta parte, Victor Ponta nu e visceral in raport cu PD-L si Traian Basescu pentru ca nu are istoria traumelor lui Mircea Geoana. Iar puntea numita Ilie Sarbu ar putea ajuta la construirea unei relatii pragmatice si lucide, reciproc avantajoase.

Iar daca Victor Ponta se va dovedi prea inflexibil, s-ar putea sa aiba multa treaba. Pe stanga se pregateste sa apara cel putin un partid alternativa, care va avea in acest moment marele atu de a fi la guvernare.

Doar duminica au plecat catre gruparea lui Gabriel Oprea trei parlamentari satui de opozitiei. Iar usa ramane larg deschisa. Este directia in care ar trebui sa se uite insistent noul presedinte PSD pentru a nu descoperi ca este marele presedinte al unui partid tot mai mic.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Victor Ponta presedinte PSD , #presedinte PSD