Sansa si nesansa lui Victor Ponta

Joi, 15 Aprilie 2010, ora 23:50
5882 citiri
Sansa si nesansa lui Victor Ponta
Foto: AP

Probabil ca atunci cand a preluat sefia PSD, Victor Ponta nu realiza exact in ce se baga. Caci daca ar fi stiut, ma tem ca entuziasmul sau ar fi fost ceva mai mic. Situatia reala a partidului este cu mult mai grava, si in planul imaginii, si in cel financiar, decat isi putea imagina cineva in urma cu cateva luni. Dar acest imens handicap ar putea fi, in mod paradoxal, un avantaj, pe termen lung, pentru Victor Ponta, daca va sti si va putea sa-si joace cartea.

La congresul din februarie, PSD era doar un partid debusolat de pierderea alegerilor, sfasiat de luptele interne pentru putere si marcat de puternica hemoragie de parlamentari. Inca de pe atunci se profila pericolul independentilor lui Oprea, insa cu mult mai firav.

Intre timp, s-au intamplat lucruri grave. In primul rand, plecarile din PSD nu numai ca nu au incetat, ci s-au agravat, cantitativ si calitativ. La numai cateva zile dupa alegerea lui Victor Ponta au parasit corabia Marian Sarbu si Cristian Diaconescu, nume care au facut din viitorul partid de stanga un pericol cert si foarte mare. Numai saptamana aceasta PSD a pierdut 3 parlamentari intr-o singura zi. De aceasta data nu este vorba despre nume foarte mari, dar numeric PSD sufera o contractie parlamentara constanta si periculoasa, care ii diminueaza mult importanta vocii pe scena politica romaneasca.

Apoi, au aparut transcrierile convorbirilor telefonice inregistrate in dosarul Voicu. Ele au pus pe fruntea social democratilor stampila retelei, a puterii capatate si mentinute prin santaj, a penetrarii si compromiterii Justitiei. Dezastrul a fost amplificat de faptul ca nu doar numele lui Catalin Voicu apare in acele transcrieri. Sunt acolo si fratii Mazare, si Marian Vanghelie, si Mircea Geoana, si lideri corupti de prin teritoriu. Discutiile acelea au pus rahat in ventilatorul din sediul PSD. Victor Ponta a reactionat bine. L-a aruncat pe Catalin Voicu din barca, fara retineri si ezitari. Problemele au continuat insa.

Traian Basescu a fortat ziele trecute marturisiri grele referitoare la Ministerul de Interne. Mircea Geoana a recunoscut ca Traian Basescu i-a atas atentia asupra lui Catalin Voicu, iar Liviu Dragnea a fost nevoit sa recunoasca faptul ca a demisionat de la Interne pentru ca partidul i-a impus numiri ce nu garantau securitatea informatiilor din cadrul DGIPI. Asadar, intelegem, Dan Nica a ramas ministru pentru ca acceptat sa faca acele numiri controversate. Avem confirmarea indirecta, chiar din partea PSD, a cancerului care cuprinsese Ministerul de Interne, cancer care justifica pe deplin revocarea lui Dan Nica si invalideaza total iesirea PSD de la guvernare.

Si colac peste pupaza, Victor Ponta descopera ca a preluat un partid cu datorii mult peste ce-si imagina, adica vreo 2 milioane de euro papate sub mandatulul lui Mircea Geoana, mai ales in dezastruoasa campanie electorala din toamna anului trecut. Creditorii bat la usa, sponsorii partidului nu mai raspund la telefon, PSD nu este la guvernare, asa ca nu are acces la resurse. Cum sa supravietuiesti in acest fel si cum sa opresti plecarile, care s-ar putea accentua dupa aparitia, cu acte in regula, a partidului lui Oprea-Sarbu-Diaconescu.

Singurul lucru pe care poate sa-l faca, pare sa-l faca si i-ar fi chiar benefic lui Victor Ponta este sa se distanteze prin toate mijloacele de aceasta teribila mostenire Geoana. Iar asta inseamna alti oameni si alta politica.

Deja remarcam absenta notabila, din prima linie a social democratilor, a unor oameni care au obtinut functii importante la congres, dar care sunt foarte legati de perioada Geoana. I-ati mai vazut pe Marian Vanghelie sau Dan Nica? Remarcam si o incercare de demanelizare a partidului, o abordare social democrata ceva mai moderna. Ca dovada, renuntarea la vanghelismele cu mici si bere de 1 Mai. In felul acesta, Victor Ponta incearca sa tinteasca alt electorat, dezgustat de asemenea pomeni.

Observam apoi ca din discursul lui Victor Ponta lipsesc visceralitatile. Presedintele PSD este prin excelenta pragmatic, adesea ironic, cu importante tuse de aroganta, dar nu are umori. Criticile, jutificate sau nu, sunt punctuale, insa nimic din discurs si atitudine nu sugereaza usi inchise cu lacatul. Ba chiar, Victor Ponta l-a laudat pe Traian Basescu, personal pentru cumpararea Daciei Duster, si indirect, prin purtatorul de cuvant, pentru sustinerea schimbarii legislatiei electorale. Victor Ponta a fost la consultarile de la Cotroceni, spre deosebire de Crin Antonescu, si chiar le-a calificat drept interesante. A primit si el de la presedinte o importanta lauda a felului in care a fost ajuns in fruntea partidului.

Probabil ca Victor Ponta nu s-ar opune revenirii PSD la guvernare, care ar rezolva cel putin problemele financiare ale partidului. Insa mentorii sai politici, Ion Iliescu si Adrian Nastase, nu ar accepta asa ceva. Dar Victor Ponta pare sa lase deschisa usa unor colaborari punctuale reciproc avantajoase. Cea mai importanta s-ar putea referi tocmai la legea electorala. Ca va fi vorba despre dublarea pragului electoral, ca va fi vorba doar despre introducerea uninominalului majoritar, PSD nu poate fi decat avantajat. In plus, o astfel de schimbare le-ar da social democratilor balonul de oxigen al sperantei ca rezultatul viitoarelor alegeri va depinde exclusiv de ei, nu de un joc stupid al redistribuirii.

Una peste alta, nesansa lui Victor Ponta este ca ia partidul intr-o situatie jalnica, poate cea mai proasta din ultimii 20 de ani. Sansa lui este ca, fiind intr-o astfel de situatie, PSD poate fi mai usor reformat, cel putin la nivelul imaginii. Unele semne de modernizare a partidului ar fi, asa cum sunt semnele unei politici mai inteligente si coerente decat pana acum. Dar e greu ca demersul reformist al lui Victor Ponta sa si fie si credibil cat timp ramane flancat de Ion Iliescu si Adrian Nastase.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#sansa Victor Ponta, #reforma PSD, #PSD Guvernare, #corputie Ministerul de Interne , #presedinte PSD
Comentarii
Poza atitudini.wordpress.com
atitudini.wordpress.com
rank 5
PSD-ul cu Vanghelie in vitrina si Romania cu Base in vitrina... viitor de aur!