MRU l-a desfiintat pe Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 19:28
10734 citiri
MRU l-a desfiintat pe Ponta (Opinii)
Foto: evz.ro

La fel ca si din confruntarea de la Antena 3, observ ca, in urma interviului acordat de premier Realitatii Tv, au ramas doar punctele castigate de MRU. E ok, sunt ale lui, dar e corect sa se vorbeasca si despre scaparile si gloantele care i-au ricosat in mana, in picioare sau i-au trecut pe la ureche.

Desigur, a fost spectaculos sa il auzi pe Mihai Razvan Ungureanu vorbind despre Victor Ponta ca despre un corigent pe care il ameninti cu repetentia si il trimiti la scoala sa invete tot ce a ratat ani la rand.

Stiu ca MRU a iesit ca sa dea niste explicatii despre privatizarile care incepeau deja sa se contabilizeze urat in dreptul Puterii. Dupa aceeasi reteta a lui Traian Basescu, cand simte ca un subiect sta sa fie prost inteles sau risca sa devina cu adevarat deranjant pentru imagine, MRU ofera explicatii. A vorbit de privatizari, a explicat post - factum, dar nu a raspuns nimic despre contractul secretizat cu Chevron. "Nu stiu" repetat de vreo patru cinci ori, ca un robot blocat. Desigur, e frumos sa ramanem doar cu imaginea durului care executa pe toata lumea, insa nu raspunde la cele mai simple si importante intrebari. Pentru care ar fi trebuit sa apara la televizor.

A stiut prea bine insa pentru ce a acordat interviul. Executia lui Victor Ponta, de fapt mai mult o serie de ironii si puneri la punct in ritm de antrenament, bazate in mare parte pe o aroganta si o suficienta care ar putea impresiona doar casnicele complexate intelectual si adolescentele talentate cu fantasme artistice. Si totusi a functionat. Cu asta a ramas aproape toata presa, nu cu faptul ca premierul a refuzat sa raspunda la orice intrebare legata de Chevron si desecretizarea contractului cu societatea americana.

E salutar ca MRU l-a trimis la scoala pe Ponta sa mai studieze, "ca sa nu mai facem greseli, pentru ca nu este bine ca oameni tineri sa amestece Holocaust, 'nu ne vindem tara!' (...) Din ignoranta pot sa iasa monstri!". Cat adevar graieste domnul prim ministru. Cealalta jumatate de adevar, pe care MRU nu o spune, dar o aplica, este ca si stiinta si mai ales prea multe informatii secretizate pot da nastere unor hidosenii si mai grave decat monstrii ignorantei.

Pentru ca asta face domnul Mihai Razvan Ungureanu. In timp ce critica ignoranta lui Sova sau Ponta - pe buna dreptate - el se preface a nu intelege in ruptul capului ce inseamna enuntul simplu ca americanii de la Chevron au spus ca NU ei au cerut secretizarea contractului, ci Guvernul roman a dorit asta, si nici nu ar avea nimic impotriva desecretizarii lui, daca si Executivul e pregatit sa o faca. Aici MRU nu a mai fost profesor. Nu a mai dat lectii. Ci a dat in balbaiala. Ca un elev care nu stie lectia si este scos la tabla, a repetat incontinuu un singur lucru pana la pauza publicitara - "Nu stiu, nu stiu daca este asa. Nu stiu. Nu stiu".

Excelenta lectie predata si incasata in acelasi timp. Cu alte cuvinte, o pregatire mai temeinica a lectiilor nu ar strica nici premierului. Altfel, risca sa raspunda "nu stiu" incontinuu pana suna clopotelul de pauza. Dupa publicitate nu s-a auzit decat rasul suspect al lui MRU si nimic despre contractul cu Chevron. Si final de emisiune.

Intr-o societate inchisa, unde aparatul Puterii statului hotaraste tot mai multe si tot mai des in secret mersul treburilor si circuitul banilor, astfel de practici sunt lectii pe care nicio societate civila nu le-ar inghiti atat usor. La noi, in lipsa educatiei (cata dreptate are aici MRU!) civice, a unei minime societati civile si a unei prese consolidate, marea turnura din discursul lui MRU a trecut neobservata.

Au ramas in schimb toate fitele unui fost intelectual de cariera, astazi exhibitionist cultural care tine sa epateze sofistic ca un simplu gramatic. Si cateva ironii furate de la Academia lui Traian Basescu: "am incredere ca domnul Ponta poate sa creasca rectiliniu, continuu si fara probleme", "lipsa de responsabilitate si ipocrizie" sau "vreau ca domnul Ponta sa ma tina bine minte". Ponta merita cu varf si indesat sa primeasca scatoalce din partea lui MRU, atata vreme cat acum doua luni ii cerea prietenia si isi oferea sprijinul politic.

Iar MRU ar trebui felicitat pentru ca, folosindu-se de abilitati de profesoras de liceu si de clisee si intelectualisme de generala reuseste sa puna cu botul pe labe aproape toata Opozitia. Intr-un singur aspect ii dau intru totul dreptate si sper ca lovitura sa isi produca efectul - mai puneti mana si pe cate o carte, nu doar pe case, functii si contracte! Un sfat valabil, culmea, chiar si pentru domnul profesor - tot mai plin de aroganta, dar tot mai gol de continut si argumente valide.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Mihai Razvan Ungureanu premier, #Victor Ponta presedinte PSD, #contractele de privatizare, #contractul secretizat Chevron , #presedinte PSD