Ponta care este. Ce? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 28 Iunie 2011, ora 18:29
8218 citiri
Ponta care este. Ce? (Opinii)
Foto: tsdtg-jiu.ro

Si Vanghelie care nu mai este. Dupa mai bine de un de an cand a preluat conducerea PSD, Victor Ponta a reusit, in sfarsit, sa puna piciorul in pragul partidului.

Dupa ce a interzis sa se mai intre cu masinile in curtea PSD, liderul social democrat zguduie partidul din temelii trimitandu-l la plimbare pe Marian Vanghelie.

O mutare inspirata, daca nu ar fi venit atat de tarziu, si, mai ales, daca ea va avea continuitate si va fi concretizata. Nu de alta, dar imediat dupa aflarea vestii, Marean a declarat ca Vanghelie este cel mai important - "o sa vedeti!" - si l-a amenintat pe presedintele pesedist ca ori il va exclude, ori ii va deveni cel mai bun prieten. Ciudata manifestare a unui fost presedinte de la PSD Bucuresti, care a fost si care promite ca va mai fi.

Insa cazul si destinul lui Marian Vanghelie sunt vechi in PSD, iar rana e aproape cicatrizata. El nu a fost exclus nici de Adrian Nastase, s-a dat bine pe langa Mircea Geoana, de mai avea putin si il invartea pe degete, iar acum parea sa-l fi convins si pe Victor Ponta de talentele sale care il vor face - va mai amintiti? - ca, peste 10 ani, sa fie cel mai important om politic din Romania.

In criza dementa pe care o traversam in ultimii trei ani, in contextul razboiului surdo-mut pe care Uniunea Social Liberala il duce cu Traian Basescu, se parea ca destinul primarului de la sectorul 5 curge linistit inainte spre punctul exploziei stelare.

Pana la urma, altele erau numele mult mai dureroase din spatele lui Victor Ponta, in ciuda elogiilor proaspete administrate chiar de presedintele tarii. Adrian Nastase pare sa fi pus din nou mana pe intreg partidul, Ion Iliescu a devenit un adevarat guru al social democratiei romanesti, iar combinatorul Hrebenciuc isi vede linistit de treaba. Nimic nu s-a schimbat in acest partid, indiferent cine s-a aflat in fruntea lui.

Desigur, niciunui pesedist nu-i mai arde sa se reformeze cand toate sondajele de opinie ii dau ca si castigatori. Niciunui uslas nu-i mai arde sa se gandeasca la colaborarea cu Felix Voiculescu, cand tara, spun ei, este in pragul dezastrului si e condusa de Satana.

Problema rabufnirii lui Ponta la adresa lui Vanghelie este ciudat aparuta in context, dar nu neaparat fara motive. Sa nu uitam ca primarul "care este" a batut de mai multe ori palma cu Elena Udrea, iar consilierii locali pesedisti de la Bucuresti nu o data au fost prinsi colaborand pe fata cu cei ai ministrului Dezvoltarii.

Este posibil asadar ca lui Ponta sa-i fi ajuns ca Marean sa il faca de ras de fiecare data cand deschide gura si stalceste limba romana si sa il deranjeze infinit mai mult, totusi, "pactul" lui "care este" cu dusmanul de moarte al liderului pesedist decat rusinea in sine care este Marian Vanghelie pentru un partid serios.

Asadar, din gestul lui Ponta vedem mai degraba o reticenta mai mare catre de acum celebrii "tradatori" decat fata de elementele compromitatoare din partid.

Iar daca Vanghelie pana acum a fost bun, in ciuda tuturor dovezilor care te faceau sa te intrebi cum e posibil ca un astfel de individ sa ajunga in fruntea unui partid important din Romania, daca Adrian Nastase este bun, in ciuda numeroaselor sale dosare si a trecutului bantuit de cele mai rele derapaje de la democratie, daca Ion Iliescu este perfect, in ciuda "multumirilor" pe care le-a inchinat minerilor care au cotonogit femei si tineri in Piata Universitatii, atunci misiunea lui Ponta in PSD e simpla - trebuie sa vegheze sa nu mai existe si sa nu mai apara si un alt "tradator".

Ca i-a pus sau nu pe ganduri Traian Basescu, in ceea ce priveste actul tradarii, eliminarea lui Vanghelie din fruntea PSD Bucuresti s-ar putea sa aiba acum, paradoxal, doar efecte negative pentru Ponta. Asta, daca isi va duce gestul pana la capat.

Daca nu, si mai rau. Va fi acuzat de toti ca nici macar atat curaj nu a avut. Distantarea lui Ponta de Voiculescu si de moguli in general si incercarea de a anihila aripa "care este" Vanghelie in partid intra cumva in plan secund si par a fi doar simple gesturi de complezenta, din moment ce, in acelasi timp, apar in stenograme citate din Ponta in care se arata dispus sa raspunda oricand "prietenului" Sebastian Ghita si sa spuna orice pentru a face un "breaking news", ca sa creasca audienta.

Dincolo de capcana lui Basescu, a coborarii limbajului pana la limita mahalalei, in care Ponta si Antonescu au cazut cu ochii inchisi, incercarea liderului pesedist de a se distanta de Vanghelie nu-i va aduce niciun beneficiu, daca nu va fi urmata de o serie de gesturi care sa-i vizeze in aceeasi masura si pe Adrian Nastase, Ion Iliescu sau Victor Hrebenciuc.

Victor Ponta se incapataneaza, inca, sa ramana in limita gesturilor comode, facute doar pentru imagine, nu pentru a reforma cu adevarat un partid care inca are aceeasi nevoie de curatire ca si acum doi, trei, patru sau cinci ani.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Victor Ponta presedinte PSD, #Marian Vanghelie PSD Bucuresti, #Ponta Vanghelie demis , #presedinte PSD