Ponta il vede pe Iliescu un fel de Richelieu, iar pe Geoana afara din PSD

Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 22:16
2906 citiri
Ponta il vede pe Iliescu un fel de Richelieu, iar pe Geoana afara din PSD
Foto: Arhiva

Liderul PSD Victor Ponta apreciaza ca Ion Iliescu are o "atitudine de tip Richelieu", comentand faptul ca fostul presedinte al Romaniei a facut declaratii contradictorii cu ale sale in cazul debarcarii lui Mircea Geaona de la sefia Senatului.

Intr-un interviu acordat HotNews, liderul social-democrat a admis insa ca este normala influenta asupra deciziilor PSD pe care o au Adrian Nastase si Ion Iliescu.

"Pe de alta parte, atunci cand dansii au spus ca poate ca e bine sa renuntam la actiunea de inlocuire a domnului Geoana sau sa nu-l sanctionam, pozitia mea e foarte clara: Nu renuntam", a reiterat Ponta.

Seful PSD a povestit ca a discutat cu Adrian Nastase in legatura cu pozitia acestuia la cazul Geoana, iar fostul premier i-a explicat de ce este mai rezervat in aceasta chestiune.

"Argumentele sunt ca are aceeasi parere ca si mine, si de altfel ca si domnul Iliescu despre persoana Mircea Geoana, dar cumva ii este teama ca, pe pretextul Mircea Geoana, cei din partid care deja negociau cu PDL si cu UNPR sa nu profite de acest moment ca sa plece acolo. De altfel, luni a fost un, cum a zis domnul Nastase, un test al fidelitatii, eu am spus un moment al adevarului. Momentul in care te tii pe scaun, refuzi practic sa accept i o decizie a PSD si esti aparat de PDL si UNPR, lucrurile sunt clare pentru toti", a spus co-presedintele USL.

Acesta a punctat ca, in opinia sa, Ion Iliescu si Adrian Nastase nu ii submineaza autoritatea de sef de partid.

"Nu. Cred ca m-au sustinut. Cred ca exista asa, cel putin la domnul Iliescu, o atitudine de tip Richelieu, sa tina balanta de puteri, sa nu castige nimeni prea multa putere. Dar aici nu e vorba de puterea mea, aici este vorba despre un partid care, ca sa fie eficient, trebuie sa isi ia niste decizii statutare - eu nu am luat de capul meu acea decizie, ci am discutat-o in BPN si in grupul de la Senat - si mai ales trebuie sa fie consecvent. Eu cred ca noi am pierdut toate alegerile din 2005 incoace pentru ca leadership-ul PSD-ului a fost un leadership sovaielnic si influentabil", a comentat liderul PSD.

Despre excluderea lui Geoana din partid

Cel mai probabil, a adaugat Ponta, Mircea Geoana va fi exclus din partid. Liderul PSD il vede pe Mircea Geoana protagonistul unui scenariu similar cu cel aplicat de Cozmin Gusa in 2004, cand s-a alaturat lui Traian Basescu la alegeri.

"Si USL-ul stie cu un an inainte de alegeri pe cine se bazeaza in batalia cumplita de la anul. Ma bazez pe toti membrii PSD, PNL si PC care n-au batut palma cu Traian Basescu, si sunt convins ca nici dl Iliescu, nici dl Nastase, nici dl Antonescu n-au facut lucrul asta", a adaugat Ponta, precizand ca "probabil ca da", Geoana va fi exclus din PSD.

Dupa ce Mircea Geoana a declarat ca nu renunta la politica, chiar daca va fi eliminat din partid, Vicor Ponta spune ca-l vede pe presedintele Senatului in barca Puterii.

"Nu pot sa speculez, dar il vad intr-un scenariu de tipul celui Cozmin Gusa in 2004. S-a suparat pe PSD, a stat cateva luni si l-am gasit langa Traian Basescu, la alegeri. Poate ca gresesc", a comentat liderul PSD.

Acesta nu exclude ca, la fel cum Gabriel Oprea, Dinu Patriciu ori Victor Ciorbea sunt "langa" Traian Basescu, si Geoana sa incerce o apropiere. "Asta-i genul de politica al unor vremuri si al unei generatii pe care eu nu-l inteleg", a sustinut Ponta.

Co-presedintele USL apreciaza ca decizia Biroului Permanent National in privinta lui Mircea Geoana a fost corecta, desi a fost luata "un pic cam tarziu".

"Domnul Geoana, din pacate spun lucrul asta, are doar o agenda personala. O agenda si o strategie pe care eu am mai vazut-o la domnul Geoana in 1997, atunci cand a avut de ales intre a se retrage odata cu guvernarea Iliescu si a-si pastra functia - si atunci si-a pastrat functia de ambasador. Acum isi pastreaza functia de presedinte al Senatului, chiar daca asta inseamna despartirea de PSD si de opozitie (...) D omnul Geoana nu este un PSD-ist. Domnia sa a fost o creatie externa partidului si acum acei oameni vad ca isi pierd ultima speranta", a conchis Victor Ponta.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Ponta PSD excludere Geoana, #Mircea Geoana inlocuit Senat, #Ponta Iliescu atitudine Richelieu , #presedinte PSD