Ponta, in Parlamentul European: Nu am venit sa critic Guvernul

Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 19:32
1477 citiri
Ponta, in Parlamentul European: Nu am venit sa critic Guvernul
Foto: Arhiva/Ziare.com

Reprezentantii Opozitiei din Romania nu au venit la Bruxelles, in fata oficialilor europeni, sa critice Guvernul si nici sa ceara sanctiuni pentru poporul roman, iar protestele de strada nu sunt determinate de masurile de austeritate, ci de incalcarea standardelor democratiei, a declarat, marti, la Bruxelles, presedintele Partidului Social Democrat, Victor Ponta.

"Nu am venit sa critic Guvernul, am venit cu un obiectiv cinstit si corect: incalcarea standardelor democratiei. Vreau sa-i apar pe oamenii care au iesit in strada in 61 de orase din Romania, pentru ca acestia au fost acuzati ca au iesit din cauza problemelor economice. Acest lucru este incorect. Oamenii sunt in strada la minus 15 grade, la Bucuresti, pentru ca sunt nemultumiti in legatura cu nivelul democratiei din Romania si asteapta standarde de democratie europeana", a spus copresedintele USL, cu prilejul unei dezbateri organizate la Parlamentul European pe tema democratiei din Romania.

Victor Ponta a subliniat ca Parlamentul European este parlamentul tarilor membre iar, daca apar probleme de democratie in Ungaria sau Bulgaria, acestea trebuie dezbatute tot in acest for.

De la tribuna dezbaterilor, liderul PSD a expus trei probleme: organizarea alegerilor, felul in care legile cele mai importante au fost adoptate si "sistemul electoral al unui stat democratic".

"Guvernul roman a decis amanarea alegerilor locale care trebuiau sa aiba loc in iunie. Este pentru prima data cand intr-o tara europeana mandatul de patru ani se prelungeste si i-am spus primului-ministru ca putem fi de acord cu amanarea alegerilor din cauza situatiei negative de acum, insa, 'atunci cand vom fi noi la guvernare, veti fi de acord sa amanam orice alegeri pana in 2030 de exemplu?' 'Ce argument veti avea?'

E un lucru periculos pentru democratie. Curtea Constitutionala a respins, recent, acesta initiativa a guvernului insa, pana acum, coalitia care sustine Guvernul nu a renuntat la ideea amanarii alegerilor", a subliniat copresedintele USL.

El a denuntat apoi faptul ca Guvernul a dat 14 legi foarte importante prin angajarea raspunderii, respectiv fara dezbateri parlamentare, intre acestea fiind cele ale Educatiei si Justitiei.

Victor Ponta a aratat ca o alta problema o reprezinta Codul electoral. "Este 31 ianuarie, nu stim inca data alegerilor, nu stim care va fi sistemul dupa care se va alege Parlamentul sau autoritatile locale. Nu inteleg cum un Guvern care detine 14% in sondajele de opinie poate organiza alegeri doar pentru a le castiga. Pana acum nu avem un cod electoral pentru acest an", a spus Ponta, apreciind ca, la ora actuala, "democratia a fost suspendata".

"Am invatat de multe ori in istorie ca democratia poate fi suspendata din motive importante, dar este o primejdie majora pentru noi, ca stat european. Vreau sa asigur familiile noastre politice ca nu vom folosi aceleasi instrumente, ca ne vom intoarce la o modalitate europeana de guvernare", a adaugat presedintele PSD.

Nu in ultimul rand, Victor Ponta a declarat ca a fost acuzat de Guvernul roman ca va cere sanctiuni pentru Romania si a dorit sa nege astfel de acuzatii. "De ce sa sanctionam populatia din Romania din cauza Guvernului? Aceasta ar fi suta la suta inacceptabil. Singura pedeapsa pentru un guvern prost o reprezinta alegerile si sper ca Romania va avea alegeri democratice europene", a conchis liderul PSD.

Presedintele PSD, Victor Ponta, participa, impreuna cu presedintele PNL, Crin Antonescu, presedintele PC, Daniel Constantin, la Bruxelles, la audierea publica.

"Democratia romana. Abuz politic si reactia cetatenilor", organizata de grupurile europarlamentare Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor (S&D) si Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE).

La reuniune sunt prezenti si ministrul roman al muncii, Sulfina Barbu, liderul grupului S&D, Hannes Swoboda, liderul ALDE, Guy Verhofstadt, eurodeputati din delegatiile PSD si PNL, dar si din PDL.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ponta Bruxelles Parlament European, #Ponta dezbatere Parlament European , #presedinte PSD
Comentarii
Poza AdyCa
AdyCa
rank 4
Poza conti
conti
rank 5
Ponta, in Parlamentul European: Nu am venit sa critic Guvernul