PSD ar putea organiza un congres in care il va schimba pe Ponta - surse Reuters

Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 15:56
15780 citiri
PSD ar putea organiza un congres in care il va schimba pe Ponta - surse Reuters
Foto: Exclusiv News

Prim-ministrul Victor Ponta s-ar putea confrunta cu o provocare de a-si pune la bataie mandatul de presedinte al PSD, chiar in primele luni ale lui 2015, partidul parand ca-si recunoaste caderea dupa o infrangere rusinoasa la alegerile prezidentiale.

Oficiali importanti ai partidului au declarat pentru Reuters, sub protectia anonimatului, ca PSD ar putea organiza un congres special in luna februarie sau martie, pentru a face bilantul, dupa ce Ponta a pierdut un avans din primul tur de 10 puncte procentuale, fiind invins de un candidat mai slab cotat, Klaus Iohannis.

"Structurile politice din PSD ar putea decide sa organizeze un congres in urmatoarele luni. Daca va fi convenit un congres, sigur ca pozitia lui Ponta ca lider va fi contestata", a declarat un oficial PSD, pentru sursa citata.

Geoana aduce in discutie o schimbare de conducere in PSD

Un alt reprezentant de frunte al PSD a spus ca "ar putea exista provocari pentru actuala conducere a partidului, nimeni nu poate prezice mai multe in aceasta etapa".

"S-ar putea sa fim nevoiti sa ne reformam partidul, pentru a afla de ce tinerii nu sunt cu noi, de ce tinerii inca ne percep ca un partid comunist", a adaugat acesta.

Demisiile continua in PSD, dupa esecul lui Ponta la prezidentiale: "Refuz sa mai ascult corul de bocitoare"

In ciuda nemultumirilor de la varful partidului, nimeni nu s-a ridicat insa, deocamdata, pentru a-l provoca pe Ponta. Reuters aminteste de precedentul Mircea Geoana, cand insusi Victor Ponta a ajuns la conducerea partidului, la inceputul anului 2010, dupa un moment similar. Atunci, a devenit presedinte al PSD intr-un congres special la cateva luni dupa ce candidatul social-democrat la alegerile prezidentiale a pierdut la limita confruntarea electorala cu Traian Basescu.

" (Un congres) se spune ca ar avea loc in februarie, insa situatia este atat de volatila inca nimeni nu stie nimic sigur", a spus si senatorul PSD Serban Nicolae, pentru Reuters.

PSD s-ar putea rupe in scurt timp, avertizeaza un senator cu state vechi in partid

Un senator PSD vrea ca Ilie Sarbu sa plece din partid. Ce i-a raspuns socrul lui Ponta

In ce il priveste, Victor Ponta a respins discutiile cu privire la demisia sa si a promis sa ramana prim-ministru cat timp partidul va vrea acest lucru. Presedintele PSD a respins drept "mizerii politice" unele acuzatii ce i s-au adus, precum faptul ca ar fi fost spion in anii '90, dar si ca si-ar fi plagiat parti ale tezei de doctorat, mai scrie sursa citata.

In plus, mai multi membri marcanti ai partidului sau, inclusiv socrul Ilie Sarbu, au fost afectati de acuzatii de coruptie, in ultimele saptamani.

Deputat PSD cere demisia lui Dragnea: A pierdut cu Geoana si l-a injunghiat pe Ponta

Certurile politice au impiedicat dezvoltarea Romaniei in ultimii 25 de ani, de cand Romania a iesit de sub conducerea comunista, iar vocile impotriva guvernarii lui Ponta sunt un semn timpuriu de instabilitate care ar putea urma infrangerii sale, mai scrie Reuters.

Sustinut de o masinarie de partid bine unsa, Ponta a condus sondajele de opinie in campanie si l-a invins pe Iohannis la o diferenta confortabila, in primul tur. Ignorand cateva scandaluri, Ponta a curtat alegatorii cu reduceri ale taxelor si cresteri ale pensiilor, potrivit sursei citate.

Insa guvernarea sa a devenit centrul atentiei protestelor antiguvernamentale care au izbucnit in timpul alegerilor. Cozile lungi si complicatiile birocratice i-au impiedica pe multi romani din strainatate sa voteze, majoritatea acestora fiind impotriva lui Ponta. Zgomotul astfel produs a intors cursul in favoarea lui Iohannis, mai noteaza Reuters.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#Reuters Ponta sefie PSD, #Ponta PSD pierdut alegeri, #Ponta Congres PSD, #Ponta contestat sefie PSD, #schimbare Ponta PSD , #presedinte PSD