Presa de azi PSD, un "dosar" greu pentru procurorul Ponta

Luni, 22 Februarie 2010, ora 08:02
4106 citiri
Presa de azi PSD, un "dosar" greu pentru procurorul Ponta
Foto: Anca Bundaru/ Ziare.com

Acum ca Victor Ponta a reusit sa ajunga unde nici nu visa in urma cu doua saptamani, presedinte al PSD, soarta lui Mircea Geoana pare sa fie din ce in ce mai trista, avand in vedere ca cei de la PD-L se pregatesc sa ii "fure" si sefia Senatului.

Cu toate aceste multi cred ca PSD este un "dosar" greu pentru procurorul Victor Ponta, iar victoria sa ridica un mic semn de intrebare, mai ales in ceea ce priveste retragerea lui Cristian Diaconescu care se pare ca avea asigurat postul de presedinte al Consiliului National, daca iesea din nou lider Mircea Geoana.

Evenimentul Zilei: PSD, un "dosar" greu pentru procurorul Victor Ponta

Victor Ponta a preluat de la Mircea Geoana un partid in opozitie pe care trebuie sa-l readuca la putere. Pe cat de simplu suna misiunea sa, pe atat de complicat va fi sa o indeplineasca, titreaza Evenimentul Zilei in editia de marti.

Spre deosebire de Mircea Geoana, Victor Ponta isi incepe mandatul de presedinte al PSD avand suportul lui Ion Iliescu si al lui Adrian Nastase. Acesta nu este neaparat un avantaj. Pentru ca in spatele noului presedinte al PSD, "vechea garda" din partid incearca o regrupare.

Deocamdata, Nastase, Iliescu si Mitrea au obtinut doar satisfactia unei revanse mult asteptate in fata lui Mircea Geoana. Dar, tentatia de a controla si dirija politic liderul, dupa precedentul Geoana, va fi mare. Si nu sunt singurii cu astfel de inclinatii. Viorel Hrebenciuc, celebru pentru preocuparile sale in domeniul "sforariilor politice", este doar unul dintre cei care asteapta o ocazie.

Chiar daca nu este in gratiile lui Ponta, el si-a aranjat o "intrare" cand, la Congres, a depus voturile delegatilor de la Bacau pe "echipa castigatoare". Ramane de vazut insa cata putere le va ceda Victor Ponta sau cata influenta vor reusi ei sa aiba asupra lui.

Complicatii ar mai putea aparea din cauza rivalitatilor personale, pe care luptele pentru putere in partid le-a transformat in dusmanii intre tabere. Au aparut fracturi si orgolii ranite ale vechilor lideri, neimpacati cu ideea ca au fost odata, dar nu vor mai fi din nou. Desi PSD nu s-a scindat, proiectul lui Geoana de a unifica partidul a fost partial un esec.

Gandul: Misterul Congresului: "Ce a fost in capul lui Cristi"

Insa alegerea noului lider social democrat nu a fost lipsita de mici surprinze si schimbari de situatii si se pare ca Cristian Diaconescu nu s-a retras din cursa din cauza unui santaj, asa cum zvonea, ci pentru functia de presedinte al Consiliului National, pe care i-o promisese Mircea Geoana.

Gandul scrie in editia de luni ca Mircea Geoana planuia sa-l debarce pe Adrian Nastase de la sefia Consiliului National si sa-l inlocuiasca cu Cristian Diaconescu, caruia i-a promis si viitoarea functie de premier, drept rasplata pentru sprijinul oferit la Congres.

La miezul noptii, Mircea Geoana era livid la fata, inca incordat, dar fericit: castigase un nou mandat la sefia partidului. Statea pe un scaun, in fundul salii. Cristian Diaconescu - in spatele sau, in picioare. Cu cateva minute inainte, Mircea Geoana isi permisese un scurt moment de relaxare: o inghetata de la McDonald's, pe care-a primit-o cadou. Numaratoarea voturilor incepuse, iar "informatorii" sai din comisie ii trimiteau vesti linistitoare: "Sunteti mult in fata".

"Nu credeam c-o va face...", mi-a spus Mircea Geoana la intrebarea daca retragerea lui Cristian Diaconescu in favoarea lui a fost o schema planificata din timp, un ultim as in maneca liderului PSD, cu care sa "taie" regruparile adversarilor (Miron Mitrea si Radu Mazare se retrasesera deja, ca sa-l sprijine pe Victor Ponta).

De altfel, nimeni n-a fost sigur de gesturile lui Cristian Diaconescu, unii fiind convinsi, de altfel, ca insusi Diaconescu nu stie ce face, actionand impulsiv. Cel mai suparat era Adrian Nastase, care ii propusese din vreme lui Diaconescu sa faca echipa cu el si sa mearga impreuna in alegeri, primind, in schimb, raspunsuri evazive. Nici Mircea Geoana n-a fost sigur de Diaconescu, desi ii rezervase functia de prim-vicepresedinte, modificarea statutului in acest sens fiind, in mare masura, un cadou cu dedicatie speciala.

Romania Libera: PD-L pandeste scaunul lui Geoana de la Senat

Si cum un necaz nu vine niciodata singur, vorba romanului, dupa ce a pierdut si cursa pentru prezidentiale, dar si pentru sefia partidului, se pare ca cei de la PD-L sunt hotarati sa ii ia lui Mircea Geoana si functia de presedinte al Senatului, asa cum scriu in editia de luni cei de la Romania Libera.

Democrat-liberalii spera ca noua conducere a PSD va ordona inlocuirea lui Mircea Geoana din fruntea Senatului, ceea ce ar deschide calea PDL pentru revendicarea postului. Pesedistii par insa dispusi sa faca zid in fata fostului lider de partid ca sa nu cada prada adversarilor portocalii.

Vicepresedintele PD-L Cezar Preda este de parere ca social-democratii il vor parasi definitiv pe Mircea Geoana, in sensul ca ii vor retrage sustinerea si de la sefia Senatului.

In opinia pedelistului, decapitarea lui Geoana din functia sa parlamentara ar deschide usa

PD-L pentru preluarea postului. "Din punctul meu de vedere, asa cum e in politica romaneasca de 20 de ani, cand ti-a luat capul o data, ti-l ia pana la capat. Eu nu cred ca Mircea Geoana va rezista pe aceasta functie (de presedinte al Senatului - n.r.), indiferent cat clameaza ei acum unitatea partidului. (...) Daca PSD renunta la Mircea Geoana, nu va mai prinde presedintele Senatului, acela va fi de la PD-L", a comentat Cezar Preda, lasand sa se inteleaga ca democrat-liberalii nu mai sunt dispusi sa sustina un social-democrat la Senat, chiar daca asa se stabilise la inceputul legislaturii, cand PDL si PSD erau si parteneri la guvernare.

De partea cealalta, pesedistii sustin ca nu se va dori inlocuirea lui Geoana de la sefia Senatului. Spre exemplu, senatorul Ioan Chelaru crede ca indepartarea lui Geoana ar fi o greseala politica uriasa si s-a aratat convins ca noua conducere a partidului nu va face o asemenea miscare.

"PD-L ar avea un interes, pentru ca, avand controlul peste tot, se gandeste ca functia de presedinte al Senatului a ramas singurul punct rosu intr-o mare portocalie, asa ca de ce nu ar avea ei tot?", a spus Chelaru.

Adevarul: Romanul de criza - telefon la oferta si haine carpite

Si intre timp ce politicienii isi fac in mare parte a timpului doar calcule pe functii si putere, romanul a ajuns la fundul sacului din cauza crizei si incepe sa poarte haine carpite.

Adevarul scrie in editia de luni ca in magazinele din Romania a aparut in ultima vreme un nou tip de consumator: precaut cu banii, cu acelasi telefon de acum doi ani si imbracat mai modest.

"Cumparatorul de recesiune" pandeste ofertele la electrocasnice, se uita dupa masini second-hand si-si alege Bulgaria ca destinatie de vacanta.

Recesiunea a schimbat comportamentul de consum a peste 70% din romani, potrivit unui studiu realizat de compania MEDNET Marketing Research Center. Profilul "consumatorului de criza" se contureaza prin cateva caracteristici: traieste la oras, castiga lunar intre 2.000 si 3.000 de lei si este infinit mai atent cu banii sai.

Nu-si mai schimba telefonul mobil atat de des ca inainte, nu mai cheltuieste pe vacante multi bani si, desi se gandeste de mai multe ori daca e momentul sa-si cumpere o masina noua, de obicei renunta.

Pentru ca multi romani au renuntat sa-si mai cumpere haine, productia de textile a scazut cu 30% anul trecut, iar anul acesta va fi si mai rau, spune Maria Grapini, presedinta Federatiei Patronale a Textilelor, Confectiilor si Pielariei.

"Deruta de pe piata se simte atat in randul investitorilor, cat si in cel al consumatorilor. Panica amplificata face ca romanul sa nu mai dea bani pe haine, ba chiar sa se intoarca la carpit. Carpeste tot, de la ciorapi pana la haine de corp. Hainele nu mai sunt o prioritate", precizeaza Maria Grapini.

Jurnalul National: Vin banii de la FMI

Si in tot acest peisaj gri o veste incurajatoare ar putea fi aceea ca in curand soseste in Romania o noua transa din imprumutul FMI.

Jurnalul National anunta in editia de luni ca Fondul Monetar International a aprobat vineri Raportul de evaluare realizat de misiunea pentru acordarea transelor a treia si a patra din imprumut. Astfel, 2,3 miliarde de euro sosesc pana marti in Romania, din care jumatate sunt virati la bugetul de stat, iar cealalta jumatate merg la BNR.

Conducerea FMI a recomandat disciplina fiscala si reducerea arieratelor, precum si o inflatie de maximum 4,5% pentru 2010.

In contul Bancii Nationale a Romaniei intra pana marti 1,15 miliarde de euro pentru consolidarea rezervei valutare, iar alte 1,15 miliarde de euro se duc la Ministerul de Finante pentru echilibrarea deficitului bugetar.

Cele 2,3 miliarde de euro reprezinta transele a treia si a patra din imprumut. Transa a treia, in valoare de 1,5 miliarde de euro, ar fi trebuit sa fie livrata inca din decembrie anul trecut, dar a fost amanata din cauza crizei politice generata de alegerile prezidentiale.

Romania a tras anul trecut 6,8 miliarde de euro de la FMI, la care se adauga si cele 2,3 miliarde de euro care vor sosi marti. Astfel, pana acum au intrat in tara 9,1 miliarde de euro din totalul de 12,95 miliarde de euro cat totalizeaza acordul de finantare cu FMI.

Din acesti bani, la Ministerul de Finante au ajuns 4,5 miliarde de euro, din care s-au platit pensiile si salariile, iar la BNR au intrat 4,6 miliarde de euro de la inceputul acordului si pana acum. O data cu intrarea in tara a banilor, perioada grea pentru asigurarea finantarii Romaniei a trecut. Mesajul ca FMI ne-a acordat doua transe cumulate va fi benefic pentru emisiunea de eurobonduri pe care Ministerul de Finante o va organiza in primul trimestru al acestui an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Victor Ponta presedinte PSD, #Cristian Diaconescu presedinte Consiliul, #criza schimba comportament consumator , #presedinte PSD
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
maimuta Ponta a cistigat...ilici-KGB si-a desavirsit opera si a adus de la Zoo gorilele Ponta si daciana ca circul sa fie complet...Baronii se bucura, iar Geonel are amenintata si pozitia de secretara care aduce cafeluta in fusta mini si rujata aprins