Senator ex-PSD: Ponta a fost racolat ca ofiter acoperit in '97-'98, cand era procuror

Joi, 18 Septembrie 2014, ora 18:22
38987 citiri
Senator ex-PSD: Ponta a fost racolat ca ofiter acoperit in '97-'98, cand era procuror
Foto: Arhiva

Senatorul Valer Marian, fost membru PSD, afirma ca are informatii conform carora Victor Ponta a fost racolat ca ofiter acoperit si instruit in acest sens in perioada 1997-1998, cand era procuror.

Declaratiile au fost facute intr-un interviu acordat pentru Kamikaze in contextul in care subiectul lansat de Traian Basescu este intens dezbatut in precampania electorala pentru alegerile prezidentiale.

"Primele informatii privind racolarea lui Victor Ponta de catre SIE mi-au parvenit de la un jurnalist bine documentat in domeniul serviciilor secrete, Ovidiu Ohanesian, care mi-a fost consilier parlamentar. In anii 2012 si 2013 am cautat sa obtin confirmarea acestor informatii, fapt pe care l-am reusit cu concursul a trei ofiteri care au activat, cu grade si cu functii mari, in trei servicii secrete diferite, inclusiv in SIE. Versiunea convergenta era ca Victor Ponta a fost racolat si instruit de catre generalul SIE Cornel Biris, in perioada 1997-1998, cand era procuror, si ca a fost ofiter acoperit", a declarat Valer Marian in interviul citat.

De altfel, in sedinta din 2 septembrie 2013, senatorul i-a adresat o interpelare premierului Ponta, in care i-a cerut sa ii raspunda la mai multe intrebari, inclusiv la urmatoarea: "Daca este adevarat ca, in anul 1997, in timp ce erati procuror, ati fost racolat in Serviciul de Informatii Externe (SIE) de catre generalul Cornel Biris si daca ati activat in unitatea deplin conspirata denumita 'Umbre' sau 'H'", interpelare la care nu a primit niciodata raspuns.

Misiuni in Italia?

Senatorul Valer Marian mai sustine ca Victor Ponta a avut misiuni in Italia, lucru cu care s-a laudat singur.

"Mai flecar din fire, Ponta s-a laudat ca a avut misiunea de a o monitoriza pe doamna Carla del Ponte, fost procuror antimafia, mai cunoscuta ca procuror-sef al Tribunalului Penal pentru fosta Iugoslavie. Supozitia devine plauzibila avand in vedere ca, in calitate de procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Victor Ponta a participat, in perioada 2000-2001, la un curs antimafia organizat de Procuratura Nationala Anti-Mafia din Italia, fapt pe care l-a consemnat in CV-ul sau", a mai declarat senatorul Valer Marian.

Un telefon la Palatul Cotroceni?

Mai mult, acesta sustine ca ar avea informatii conform carora, "in data de 7 mai 2012, cu ocazia prezentarii sale la Palatul Cotroceni in vederea depunerii juramantului de catre primul guvern USL, primul-ministru Ponta a fost invitat de presedintele Traian Basescu intr-un birou, unde a chemat un aghiotant din SPP cu un telefon mobil deschis, pe care i l-a inmanat si la care a discutat vadit emotionat cu ofiterul de legatura din SIE pe care l-a avut in timpul misiunii sale din Italia".

"Ulterior, pana la recenta declaratie a presedintelui Traian Basescu privind calitatea de ofiter acoperit al unui serviciu secret a unui candidat la Presedintia Romaniei, nu am avut elemente noi pe aceasta tema", a mai declarat senatorul, fost procuror.

De ce a fost promovat de Adrian Nastase

Intrebat daca este de parere ca Victor Ponta si-ar fi datorat ascensiunea politica apartenentei sale la SIE, Valer Marian a raspuns: "Este foarte posibil".

"Primul contact al lui Victor Ponta cu SIE a avut loc de fapt in cursul anului 1990, cand, dupa ce a fugit de acasa la Paris si a ramas pe strazi, a fost recuperat si gazduit de Marin Bobeica, ofiter acoperit al SIE in capitala Frantei, cunoscut ca homosexual si apropiat al ex-premierului Adrian Nastase, parintele spiritual si promotorul lui Ponta in viata politica.

Asa cum se stie, in calitate de prim-ministru Adrian Nastase l-a promovat pe Victor Ponta in Guvernul Romaniei, ca sef al Corpului de Control, cu rang de secretar de stat, in 2001, si ca ministru delegat pentru Controlul Implementarii Programelor cu Finantare Internationala si Urmarirea Aplicarii Acquis-ului Comunitar in 2004, iar ca presedinte al PSD, l-a ajutat sa devina lider al organizatiei de tineret a partidului (TSD) si apoi vicepresedinte al acestuia. Alegerea oarecum surprinzatoare a lui Ponta in functia de presedinte al PSD mi-a parut si mie si altor participanti la congres drept o operatiune in care ar fi putut fi implicate servicii secrete", a mai declarat senatorul Valer Marian.

Presedintele Traian Basescu a avertizat in repetate randuri ca unul dintre candidatii la presedintia Romaniei ar fi fost ofiter acoperit al unuia dintre serviciile secrete, fara insa a da mai multe detalii.

Seful statului i-a transmis acestuia sa se retraga din cursa sau sa spuna adevarul in fata opiniei publice, pentru ca romanii sa nu aiba un presedinte care raspunde la doua "butoane" de comanda.

Klaus Iohannis si Monica Macovei au negat ca ar fi vorba despre ei, iar ACL a cerut comisie parlamentara de ancheta, idee respinsa de PSD.

La randu sau, Victor Ponta a declarat ca a fost deja verificat de servicii in calitatea sa de parlamentar si sef al Executivului, iar daca unul dintre candidati ar fi ofiter acoperit, ar merita felicitat pentru ca isi serveste tara.

SIE a trimis, miercuri, o informare catre Parlament in care se arata ca niciunul dintre candidatii la presedintie nu este la ora actuala ofiter acoperit, fara a se referi insa si la trecut.

Momentul iesirii din serviciu in cazul unui ofiter sub acoperire reprezinta secret de stat, informatia neputand fi data publicitatii.

Conform statutului magistratilor, un procuror sau un judecator nu avea voie in 1997 sa fie ofiter acoperit.

Basescu, din nou despre candidatul ofiter acoperit: Sarbu a mintit prin omisiune (Video)

"Eu am zis ca e un fost ofiter acoperit sau ofiter acoperit. (...) Ar putea fi niste probleme daca ai fost cumva in incompatibilitate, sa fi fost angajat in justitie la acea vreme, toti fac trimitere la legea 303 din 2004, care a stabilit incompatibilitati, dar legea 92/1992 avea o prevedere expresa pentru procurori si judecatori ca nu pot fi ofiteri acoperiti", a declarat miercuri seara presedintele Traian Basescu, la doar cateva ore dupa ce Victor Ponta si-a inscris, primul, candidatura la Biroul Electoral Central.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Ponta ofiter acoperit SIE, #Valer Marian Ponta ofiter acoperit, #Basescu candidat ofiter acoperit , #presedinte PSD
Comentarii