Victor Ponta dinamiteaza PSD (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 23:00
20340 citiri
Victor Ponta dinamiteaza PSD (Opinii)
Foto: Arhiva (Cotidianul)

Observ ca, indiferent cine pierde alegerile, din PSD este exclus Mircea Geoana. Aceasta pare menirea politica a domniei sale.

Dincolo de gluma, cele trei excluderi decise de Comitetul Executiv National al PSD par sa fi fost mai degraba doar o prima salva de artilerie trasa de Victor Ponta, incalzirea pentru razboiul de proportii pe care l-a anuntat locotenentul sau Sebastian Ghita. Razboiul supravietuirii politice.

Presedintele PSD a facut un exercitiu de autoritate fara mari riscuri, avand in vedere ca a jucat cu mandatul pe masa. Stia ca nu ii va fi retras pentru ca asta ar fi insemnat si pierderea guvernarii, ceea ce PSD nu se indura.

Mircea Geoana si Marian Vanghelie nu reprezentau asadar in contextul dat cine stie ce pietre de incercare. Cat despre Dan Sova, cred ca domnia sa a fost bagat in aceeasi galeata ca sa para o judecata dreapta care nu a scutit pe nimeni, prieten sau dusman al lui Victor Ponta.

Trecand peste infrangerea de la prezidentiale si responsabilitatile pentru ea, despre care nu s-a suflat o vorba, Victor Ponta a anuntat un mare proiect pentru PSD: "Actuala conducere va asigura conducerea pana in primavara, cand la Congres nu doar se va alege o echipa sau unii vor fi realesi, ci se va decide asupra proiectului politic in urmatorii cinci ani".

Dimensiunea lui avea sa fie clarificata peste cateva ore de Sebastian Ghita intr-o declaratie de o gravitate extrema.

"Ion Iliescu are venerabila varsta de 84 de ani. Victor Ponta are 42 de ani. Cred ca e momentul ca Ion Iliescu sa se retraga. Nu mai poate fi un simbol al PSD. In anul 2014 era singura sansa ca PSD sa arate ca propune romanilor un lider tanar, ca s-a rupt de trecut. Tineri care nu au fost in PCR il acuza pe Ponta de comunism! Trebuie sa ne rupem de cei 25 de ani de dupa Revolutie. De astazi, Victor Ponta are o misiune extrem de grea. Acesta trebuie sa forteze reformarea reala a PSD si a intregului sistem politic.

Toti cei cu probleme cu arestari preventive si situatii grave trebuie suspendati din PSD. Ne trebuie un cod de integritate si o comisie centrala cu putere de decizie. Radu Mazare, Nicusor Constantinescu, Bunea Stancu, Adrian Duicu, Mocanu, Tudor Pendiuc, Viorel Hrebenciuc, dar si altii sunt exemple vii ale perceptiei ca PSD ar fi un partid corupt. Toti trebuie sa se suspende din PSD sau sa fie suspendati. Sfidarea legii si a DNA nu ii ajuta nici pe ei si nici partidul", a spus Sebastian Ghita.

Locotenentul lui Victor Ponta, tovarasul lui de vacanta in Dubai, un nou venit de nicaieri in partid a atacat de fapt esenta PSD. Ion Iiescu nu este doar un fost presedinte al partidului. El este o institutie in sine in PSD. Sa-i ceri retragerea lui Ion Iliescu, invocandu-i varsta si apartenenta la comunism, echivaleaza cu un atentat la piatra de temelie a PSD.

Baronii la care s-a referit Sebastian Ghita nu sunt doar niste persoane, niste lideri locali. Baronul este celula de baza a partidului. Detinatorul puterii reale. PSD este partidul baronilor asupra carora conducerea centrala nu mai are de fapt nicio putere.

Si isi imagineaza cineva ca toti cei vizati de Sebastian Ghita se vor incolona cuminti la usa si vor pleca spasiti, care spre penitenciar, care spre DNA, care spre istorie? Ca nu vor riposta feroce impotriva lui Victor Ponta?

E drept ca a doua zi Victor Ponta s-a delimitat de Sebastian Ghita, l-a amenintat chiar cu excluderea si a a untat ca are un conflict politic cu el. Ulterior Ghita a demisionat din PSD. Dar ma intreb cat de credibila este aceasta disociere a lui Victor Ponta de omul lui numarul unu si cata lumea poate crede ca dl Ghita a vorbit de capul sau.

Interesant ca potrivit lui Sebastian Ghita, Victor Ponta i-ar explicat ca declaratiile sale "sunt corecte", dar el nu poate avea "initiative personale nediscutate cu colegii de partid". Maurul si-a indeplinit misiunea aprinzand fitilul deflagratiei? Se poate intoarce oricand.

Si ma intreb daca nu cumva asta si asteapta liderul PSD, marele razboi? De ce?

Si sa vrea, Victor Ponta nu poate sa reformeze PSD. Pentru ca, daca dai la o parte baronii, coruptii si pe Ion Iliescu, nu stiu ce mare lucru ar mai ramane din PSD.

Dar nu cred ca Victor Ponta viseaza la reforme autentice. Daca ar visa, nu ar fi inconjurat de lupi tineri cu nimic mai breji decat generatia veche. Chiar dl Ghita cred ca este un baron tanar, personaj ultracontroversat, departe de profilul cuiva care sa ridice sabia dreptatii suit pe calul alb al integritatii. Marian Vanghelie declara ca, atunci cand sunt licitatii la Guvern, se stie de la inceput: Sebi Ghita.

De fapt, cred ca Victor Ponta forteaza o brutala separare a apelor, impingand PSD spre o sciziune intre garda noua care sa-l urmeze, eventual intr-un nou partid al stangii cu fata moderna si baroni tineri, si garda veche care sa moara incet si electoral si sub loviturile DNA.

Iar sub aceasta sciziune si razboiul care va urma sa ingroape esecul lui umilitor la prezidentiale.

Este foarte posibil ca aceasta sciziune sa depaseasca limita unei prapastii interne si sa devina o ruptura cu acte in regula. Deja Marian Vanghelie anunta ca va constitui o grupare noua, deocamdata sub forma unei fundatii, si va mobiliza parlamentarii PSD de Bucuresti pentru rasturnarea lui Victor Ponta de la sefia partidului si a Guvernului. Deja scandalul in PSD este imens, iar acuzatiile lui Mircea Geoana sunt fara precedent.

Dar din aceasta batalie Victor Ponta probabil vizeaza sa iasa victimizat ca luptator impotriva coruptiei interne din PSD. Cred de altfel ca aceasta este si singura lui sansa de supravietuire politica, avand in vedere ca imediat ce va pierde guvernarea, si riscul e din ce in ce mai mare, va fi mancat de baronet, exact asa cum au fost mancati de catre partid mai devreme sau mai tarziu toti invinsii.

Victor Ponta se pozitioneaza asadar pentru acest impact si incearca sa-l transforme intr-unul al relansarii, nu al mortii politice.

Ceea ce cred ca ii scapa este ca nimeni nu l-a acuzat de comunism. Ci de sfidare, aroganta si minciuna. Iar pe corupti imi aduc aminte ca ii apara, ca le promitea dreptate dupa alegeri, ba chiar, potrivit lui Marian Vanghelie, o lege a amnistiei si gratierii. Miscarea lui poate fi o strategie de supravietuire, poate singura, dar nu e si credibila.

Revolutia interna a lupilor tineri nu e reforma, e o reasezare a aceluiasi sistem, croit dupa aceeasi mentalitate. Victor Ponta nu declaseaza o curatenie, ci o lupta disperata pentru propria supravietuire cu sanse minime de reusita.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#excluderi PSD, #Victor Ponta pierdere alegeri, #Ghita Iliescu baroni , #presedinte PSD