Agonia antiamericana a PSD (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 29 Noiembrie 2014, ora 08:35
18762 citiri
Agonia antiamericana a PSD (Opinii)

Guvernul Ponta nu mai poate avea multe zile si premierul pare a sti acest lucru, vorbind des si apasat despre alta varianta de premier, despre ipoteza pierderii majoritatii. Semnalele agoniei sunt mai multe.

Pe de-o parte, PSD este in acest moment atat de destabilizat de razboiul intern feroce declansat joi, incat nu are soliditatea necesara pentru a duce guvernarea. Culmea este ca tocmai excluderile cerute de Victor Ponta cu demisia pe masa si declaratiile ulterioare ale lui Sebastian Ghita despre Ion Iliescu, baroni si corupti au declansat macelul. Declaratii de care Victor Ponta nu s-a disociat pe fond, criticandu-le doar pentru ca a luat-o inaintea plutonului.

Un partid ajuns in acest punct dupa pierderea socanta a alegerilor prezidentiale este greu sa mai tina in jurul lui o coalitie. UDMR, formatiune utrapragmatica, a dat deja semnalul destructurarii majoritatii prin decizia de a iesi de la guvernare. PLR, neconstituit juridic ca partid, este doar o oaste de stransura, minoritatile se duc intotdeauna dupa cel puternic, iar UNPR este, se stie, sclavul interesului national.

Victor Ponta insusi spune ca este gata sa-si depuna mandatul daca presedintele Klaus Iohannnis ii garanteaza ca va numai alt premier din cadrul coalitiei. Pe cine, de exemplu? Asteapta cumva dl Ponta ca noul presedinte sa-l desemneze premier pe Calin Popescu Tariceanu? Asteapta dl Ponta ca PSD sa-l accepte in mod serios pe Calin Popescu Tariceanu? Altcineva, din interiorul coalitiei, cine ar putea fi?

Un premier din afara coalitiei suntinut de aceasta? Greu de gasit persoana care sa ii multumeasca pe toti si in care sa aiba incredere toti. Iar la cat de fragilizat este PSD, daca nu pui la Palatul Victoria un om care sa-l tina in mana, dezastrul mi se pare sigur.

Dar cea mai mare problema a PSD s-a nascut, cred, in sedinta de joi a Comitetului Executiv National cand, potrivit lui Marian Vanghelie, Liviu Dragnea ar fi dat vina pe americani pentru pierderea alegerilor: "Pierderea alegerilor, in viziunea lor, sunt de vina americanii. De fapt, noi am pierdut datorita fortelor straine care nu au vrut ca PSD sa castige. Am ramas socat, va spun sincer, imi faceam cruce continuu".

A fost o dezvaluire necontrazisa de Liviu Dragnea sau de altcineva din PSD, si confirmata apoi de Mircea Geoana. In plus, ar trebui remarcat ca exclusul Mircea Geoana este unul dintre politicenii romani cei mai apropiati de Washington.

Declaratia aceasta a lui Liviu Dragnea, repet, neinfirmata inca de nimeni din PSD, seamana izbitor cu o celebra declaratie facuta de Crin Antonescu in vara lui 2012, cand spunea ca, in perspectiva alegerilor prezidentiale, cel mai tare se teme de Departamentul de Stat al SUA.

Iata ca dl Antonescu nici macar nu a mai ajuns la acele alegeri pentru care isi evalua temerile.

In actualul context regional mai ales, o asemenea plasare a PSD pe o linie antiamericana mi se pare o eroare monumentala.

Din doua una. Ori dl Dragnea pleaca de la o premisa corecta si PSD era intr-adevar un partid nefrecventabil pentru Washington, ceea ar confirma una dintre cele mai grave dintre acuzatiile aduse PSD in campania electorala, si anume ca social democratii ar putea sa traga Romania spre orbita Moscovei inclusiv prin fenomenul coruptiei endemice pe care il patroneaza.

Ori dl Dragnea fabuleaza si atunci ne aflam in fata unei atitudini de tip "agenturili straine" prin care incearca sa externalizeze cauzele esecului cu riscul asumat al crearii unui sentiment antiamerican, cel putin in interiorul partidului si al electoratului fidel al acestuia. Ceea ce ar face PSD un partid antiamerican nefrecventabil de acum inainte.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#PSD excluderi, #Vanghelie Dragnea americani, #Ponta guvern , #PSD