Bravada, sinceritate sau calcul politic? (Opinii)

Sambata, 31 Mai 2014, ora 22:47
3636 citiri
Bravada, sinceritate sau calcul politic? (Opinii)
Foto: Ziare.com

Prim-ministrul Romaniei, Victor Ponta, a afirmat ca nu l-a votat pe Ion Iliescu, ci pe Emil Constantinescu. Nu l-a votat nici pe Mircea Geoana in primul tur al alegerilor prezidentiale din 2009, ci pe Crin Antonescu, adversar al PSD in respectivul scrutin.

Nu stiu daca a vrut sa braveze ori sa-si etaleze sinceritatea, cat sa-si arate loialitatea fata de fostul asociat la leadershipul defunctei USL, avand in vedere nevoia de PNL clamata mereu.

De ce se mai inscriu in partide?

In schimb, involuntar, presedintele actual al PSD lasa la vedere nu puterea de decizie si daruirea de sine de care are nevoie un lider de partid, ci neseriozitatea si lipsa unor scrupule in a-si urmari tintele personale. Daca a fost sincer, atunci pentru care motive a intrat in partidul social-democrat?

Ei bine, motivele si comportamentul dlui Ponta sunt aproape generalizate in politica romaneasca, de aici si imaginea foarte joasa a clasei politice: calculul personal se afla mai mereu inaintea intereselor de partid si chiar a interesului general, iar carierismul, oportunismul, tradarea colegilor comilitoni se inscriu in codul genetic al prea multor politicieni ca sa nu fi devenit o regula.

Neincredere...

Probabil ca la fel a interpretat zisa lui Victor Ponta insusi Mircea Geoana, cel ce s-a suparat, fireste, in masura in care se poate supara cineva pe seful sau direct. Si asta pentru ca, aflat mereu in primele randuri, fostul lider al PSD cunoaste bine dedesubturile politicii feseniste. Insa supararile, cate vor fi fost, nu prea au iesit in public.

Acum intelegem de ce liderii unor partide isi scot in mod bizar din sala parlamentarii la votarea motiunilor de cenzura: fiindca nu au siguranta unui comportament loial si alesii ar putea vota altfel decat le-o cere partidul. Nu e vorba de momente cand partidul le cere ceva impotriva constiintei lor.

Nu stiu in cate parlamente mai are loc asa ceva, dar a pune oameni sa supravegheze cum voteaza sau ce bile introduc in urne alesii mi se pare sub demnitatea umana, la fel cum, a te inscrie intr-un partid si a vota cu altul se intampla, iata, adesea.

Gasca ori partid?

E clar ca fiecare lider de partid, croit probabil dupa chipul si asemanarea celorlalti, stie cu cine are de-a face. Ceea ce nu pot intelege si pace e urmatorul lucru: ce mai cauta in respectivele partide, din moment ce nu-si agreeaza liderii, nu respecta hotararile forurilor superioare? Raspunsul nu poate fi decat ca isi traficheaza votul, vanand fiecare un post sau o situatie si profita de diverse avantaje.

Asta inseamna ca partidele noastre sunt in curs de a deveni un fel de clanuri, gasti, cardasii? Caci singurul liant il constituie functiile la stat si relatiile: de apropiere fata de cei ce le pot oferi si de respingere fata de restul. Acesta este si motivul real al traseismului, promisiunea unei sinecure fiind mai puternica decat ideologia si loialitatea fata de partid. Cum s-a ajuns aici?

Moartea ideologiilor?

In Occident se vorbeste tot mai mult despre disparitia ideologiilor (Giovanni Sartori, Columbia University), considerate de Raymond Aron un fel de "opium al intelectualilor", dar in cazul partidelor romanesti ideologiile nu au facut cine stie ce cariera postrevolutionara, asa ca nu prea avea ce sa dispara.

Daca in democratiile pe care ni le-am luat ca model ideologiile sunt pe cale de a fi inlocuite cu idealuri ca pluralism, bunastare, participare, descentralizarea puterii, economie libera mixta, ei bine, arareori e vorba de asa ceva in decizia guvernantilor nostri.

Pacatul originar

Pentru ca nu-l pot "acuza" de sinceritate pe Victor Ponta in cazul de mai sus, la fel cum nu pot acuza partidele de profunzimi ideologice, nu e exclus ca liderul PSD sa-si fi sacrificat imaginea in partid numai spre a da greutate mesajului catre Crin Antonescu: priviti, oameni buni, cat de credincios i-am fost eu, ditai prim-ministrul, iar el, in loc sa se intoarca din drum, sa vada lumea ca "USL traieste" intr-adevar, isi face coalitie spre a ma da jos cu tot cu guvern... Numai ca varianta "Ponta - victima" n-are nicio sansa.

Din pacate, randurile de mai sus sunt doar o marturie a stilului precar de a face politica la cel mai inalt nivel. Pentru ca nu este singurul exemplu in acest sens, intelegem valul public de pesimism aparut inainte de alegerile noastre prezidentiale. Semn ca ar fi nevoie de o schimbare.

Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
#Ponta Geoana vot incredere, #PSD democratie ideologie, #Ponta votat Antonescu , #PSD
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Dragă Stol... Hannis...