Cata umilinta duce Victor Ponta?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 30 Iulie 2015, ora 20:10
7457 citiri
Cata umilinta duce Victor Ponta?

Cred ca soarta guvernarii depinde in acest moment de capacitatea lui Victor Ponta de a inghiti umilinte. Pentru ca a intrat sub zodia umilintei si nu stiu daca si cand are o sansa reala de a iesi din ea fara a parasi si Palatul Victoria.

Pentru mine se vede si din avion ca puterea reala a trecut la Liviu Dragnea, iar premierul este doar un prizonier de lux in Palatul Victoria, ologit politic. Si dl Dragnea mi se pare ca nu pierde absolut nicio ocazie sa-l loveasca la operatie, vorba celebra de la cozi si de prin autobuze aglomerate.

Nici nu apucase sa-si amenajeze biroul de presedinte PSD, ca dl Dragnea a si convocat la partid ministrul de Finante cu proiectul de rectificare in dinti. Desi rectificarea este, teoretic, o decizie guvernamentala tehnica, determinata de situatia bugetara concreta si de prioritatile programului de guvernare pentru care premierul a primit votul de investitura in Parlament.

Niciun ministru nu are nicio obligatie sa ceara aviz de la niciun partid, cel mult de la comisiile de specialitate ale Parlamentului, iar convocarea lor la sediul de partid mi se pare o incalecare explicita a premierului.

Dupa ce in prima conferinta de presa in noua calitate a marturisit in ce stare jalnica a preluat partidul, care trebuie nici mai mult nici mai putin decat reconstruit si scos din falset, miercuri seara la Digi TV, dl Dragnea a jucat abil o mare tristete fata de dl Ponta care ar fi trebuit sa-l sustina la votul pentru presedintia interimara a PSD: "Nu mi-a picat foarte bine. Eu as fi dorit sa ma voteze pentru a-mi justifica mie activitatea mea si prietenia mea pentru el in ultimii cinci ani si jumatate".

Daca nu l-a sustinut, inteleg eu, dl Ponta nu a crezut in aceasta prietenie pe care nu a pierdut nicio ocazie sa o clameze. Cum plangea premierul pe umarul lui Liviu Dragnea dupa condamnarea acestuia! Si daca nu a recunoscut meritele pentru care dl Dragnea e martir PSD in lupta cu justitia, inseamna ca dl Ponta nu are respect pentru aceste merite venerate de baroni?

Abil, Liviu Dragnea cred ca a acuzat de fapt ipocrizia lui Victor Ponta, nu doar fata de sine, ci fata de intreg PSD. E o intrebare la care cred ca isi va raspunde fiecare pesedist.

Dar acum urmeaza ceva cu adevarat capital- revotarea Codului Fiscal. PNL a invitat la negocieri partidele politice pentru a gasi formula comuna, agreata si de presedinte. Liviu Dragnea n-a zis nu. Nu este deloc exclus ca in urma acestor negocieri sa fie gasita o solutie de compromis, rationala, in privinta reducerii TVA, adica o etapizare a reducerii acestei taxe, principala sursa de venituri bugetare, eventual in functie de niste parametri de incasari bugetare.

Orice modificare va admite Liviu Dragnea la actualul Cod Fiscal, ca dovada, nu-i asa?, de luciditate si in numele eternului interes national, ea va reprezenta un cutit adanc infipt in plamanul politic al lui Victor Ponta.

Daca Liviu Dragnea accepta ajustari ale Codului si forma finala votata de Parlament dupa reexaminare va fi diferita de aceea asumata de Victor Ponta, premierul va incasa o lovitura teribila, fiind lasat in off-side si in afara deciziei politice de propriul partid.

E drept ca dl Ponta, expert al piruetelor, ca in cazul recent al majorarii salariilor demnitarilor, pe care anunta ferm ca o va retrage pentru ca apoi sa o asume, ar putea sa se replieze el insusi pe modificari. Dar dupa ce a sustinut din toate puterile forma intiala, replierea aceasta nu ar fi decat o transparenta incercare de mascare a unui usturator esec, a pierderii puterii reale, a neputintei.

Intrebarea este, asadar, cat poate indura? Are in mana o bomba. Daca isi da demisia, PSD poate pierde guvernarea. Adica autodetonarea cu tot cu Liviu Dragnea. Dar va avea puterea sa o faca, stiind ca acesta ar insemna cu adevarat sfarsitul politic de unde nu mai vad in mod rational cale de revenire? Nu stiu.

Dl Ponta este, cum spuneam, expertul repozitionarilor, dar nu mi s-a parut niciodata un politician curajos, ci mai degraba un supravietuitor. Iar supravietuirea inseamna acum sa inghita orice si oricat.

Demersul REPER de a avea un reprezentant în Biroul Electoral Central ajunge la Curtea Constituțională
Demersul REPER de a avea un reprezentant în Biroul Electoral Central ajunge la Curtea Constituțională
Reprezentanţii REPER au transmis că excepţia de neconstituţionalitate ridicată de partid prin contestaţia depusă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) privitor la decizia...
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
#Ponta Dragnea PSD, #reexaminare cod fiscal Ponta PSD, #PNL consultari Cod fiscal , #PSD