Ce ne aduce 2015 - cele mai importante evenimente in Romania si in lume

Luni, 05 Ianuarie 2015, ora 07:29
4678 citiri
Ce ne aduce 2015 - cele mai importante evenimente in Romania si in lume

Dupa un an 2014 foarte agitat, cu multe evenimente, precum ruperea USL, fuziunea PDL-PNL, alegerile prezidentiale si europarlamentare, dar si descinderile DNA, 2015 se anunta mai linistit la prima vedere.

Anul incepe cu un nou presedinte - primul liberal si dintr-o minoritate etnica -, cu perspectivele intrarii PNL la guvernare, dar si cu acelasi premier Victor Ponta si al patrulea sau guvern, in plus, social-democratul urmand sa-si puna la bataie mandatul de presedinte PSD in primavara.

Cele mai importante evenimente politice din 2014

2014, anul marilor miscari pe scena politica din Romania

2014, anul care a schimbat regulile jocului in comunicarea politica

De asemenea, pe plan extern vor avea loc alegeri parlamentare importante in Marea Britanie, Israel, Spania, Grecia si Canada, precum si alegeri locale in Statele Unite ale Americii.

Cum va fi Romania politica in 2015? (Opinii)

Congres PSD - ramane Ponta presedinte?

Dupa formarea noului PNL, exista acum doua partide mari in Romania, insa cel de-al doilea, PSD, se afla intr-o criza dupa pierderea alegerilor prezidentiale, urmand a-si alege noua conducere, inclusiv presedintele, in primavara.

Radiografia crizei din PSD: Pierderea alegerilor, arestari, excluderi, demisii. Ce urmeaza?

Comitetul Executiv al partidului a votat, pe 27 noiembrie, propunerea ca viitorul congres sa fie organizat in luna martie, in cadrul caruia se va decide proiectul politic pentru urmatorii cinci ani. Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, se grabise anterior sa lase sa se inteleaga ca un congres al partidului ar putea fi organizat chiar in luna decembrie, subliniind ca el nu va candida la sefia partidului si ca il va sustine pe Victor Ponta.

PSD ar putea organiza un congres in care il va schimba pe Ponta - surse Reuters

Victor Ponta a declarat insa ca nu stie daca va mai candida la presedintia partidului: "Daca era congres in decembrie, eu nu candidam. Nici in martie nu stiu daca voi mai candida".

"Toata echipa de conducere isi incheie mandatul, dar nu pentru ca am pierdut la prezidentiale, ci pentru ca ciclurile electorale inseamna cele patru alegeri. Daca faceam acum repede un congres, eu nu candidam, nu cred ca sunt pregatit pentru asa ceva", spunea presedintele PSD, pe 27 noiembrie.

La inceputul lunii decembrie, liderul social-democrat a declarat iarasi ca asigura doar o conducere "tranzitorie" a partidului si ca se gandeste sa nu mai candideze la sefia PSD.

In conditiile in care Mircea Geoana, Marian Vanghelie si Dan Sova au fost exclusi din partid, iar Sebastian Ghita si-a dat demisia, dar si cu numerosi lideri importanti care se afla in vizorul Justitiei, cel care si-a anuntat candidatura la sefia PSD a fost fostul purtator de cuvant Catalin Ivan: "Candidez pentru ca vrem o alta varianta decat cea propusa de Liviu Dragnea. Cu Ponta am avut un proiect comun care s-a incheiat dupa aceste alegeri".

Catalin Ivan candideaza la sefia PSD

Alegeri parlamentare anticipate?

Posibilitatea unor alegeri parlamentare anticipate, dupa pierderea prezidentialelor de catre PSD si formarea marelui PNL, a fost enuntata si de fostul lider social-democrat Ion Iliescu. A doua zi, pe 21 noiembrie, a revenit insa si a explicat ca asemenea alegeri nu ar fi interesul vreunei fortei politice sau al tarii.

Alegeri parlamentare anticipate in 2015, de la scenarii la realitate

In interiorul PNL, liderii si principalele voci ale partidului sunt de acord cu alegerile anticipate in 2015. Astfel, presedintele liberal Alina Gorghiu sustine ca "alegerile anticipate ar reprezenta o solutie corecta din punctul de vedere al legitimitatii Legislativului", adaugand insa ca, "desi pot fi solutia optima pentru un nou parcurs politic, discutiile pe tema alegerilor anticipate nu cred ca pot avansa foarte mult".

La randul sau, vicepresedintele PNL Ludovic Orban a mentionat ca isi doreste alegeri parlamentare anticipate, in anul 2015: "Cel tarziu in toamna anului viitor sa aiba loc alegeri anticipate". In acelasi timp, co-presedintele PNL Vasile Blaga a spus ca "cel mai corect" ar fi ca PNL sa ajunga la guvernare prin alegeri anticipate. Nu in ultimul rand, Adriana Saftoiu crede ca alegerile anticipate "ar fi cea mai curata si mai cinstita solutie".

In randul populatiei, 38 la suta dintre cei care au raspuns unui sondaj Avangarde sunt de acord cu alegerile anticipate, in timp ce 46 la suta s-au declarat impotriva.

Cum ar avea loc alegeri anticipate

Procedura declansarii de alegeri parlamentare anticipate este prevazuta in Constitutie si nu poate fi pusa in aplicare fara acordul majoritatii parlamentare. Primul pas facut in acest sens este demisia actualului Guvern Ponta sau demiterea Executivului, prin aprobarea unei motiuni de cenzura.

Urmeaza apoi ca seful statului sa numeasca un premier care sa vina cu un guvern si un program de guvernare in fata Parlamentului, iar senatorii si deputatii sa il respinga prin vot, de doua ori, insa un astfel de demers ar fi o premiera in politica postdecembrista. Chiar si asa, este nevoie insa de o majoritate solida in Parlament in favoarea acestui demers, ceea ce grupurile PNL si PDL sunt departe de a avea.

PNL la guvernare?

Astfel, PNL ar putea ajunge la guvernare in anul 2015, insasi Alina Gorghiu afirmand ca ar fi "nefiresc si neonorant" ca social-democratii sa mai fie lasati la guvernare: "Din momentul in care Iohannis a castigat presedintia (...) ne dorim sa ajungem la guvernare".

Ideea a fost impartasita si de presedintele Klaus Iohannis, a treia zi dupa ce a fost ales presedinte al Romaniei: "Noi dorim o schimbare a puterii, noi dorim sa preluam puterea - noi, PNL. PNL nou doreste sa preia puterea si acest lucru se va intampla in 2015 sau, cel mai tarziu, in 2016, cand vom avea alegeri parlamentare".

Iohannis: Noi, PNL, dorim sa preluam puterea

Marea provocare a lui Iohannis in 2015 (Opinii)

Klaus Iohannis, politicianul anului 2014 in Romania - Sondaj

In plus, si liderul fostului PDL, Vasile Blaga, a spus pe 20 decembrie ca se elaboreaza un program de guvernare ce trebuie sa fie gata pana la sfarsitul lunii ianuarie. Pana atunci, luni se reuneste Comisia de unificare PNL-PDL, in care se va discuta realizarea acestui proces la nivelul organizatiilor locale.

Previziunile lui Ponta pentru 2015

In ce il priveste pe Victor Ponta, premierul a venit cu mai multe dorinte si previziuni pentru anul 2015. In primul rand, pe 12 decembrie a subliniat ca vrea finalizarea sistemului special de vot in diaspora si cel mult 300 de deputati. De asemenea, in ce priveste revizuirea Constitutiei, a precizat pe 8 decembrie ca trebuie sa devina o prioritate in 2015, beneficiind de lipsa alegerilor, asa cum promisese si pentru anul 2013: "O discutie de revizuirea/reformarea Constitutiei este absolut necesara, (...) trebuie sa devina o prioritate in anul politic 2015, degrevat de presiuni electoral".

De asemenea, pe 5 decembrie, a mentionat ca propunerea UNPR de a fi taxate marile averi nu poate fi aplicata din acest an, iar pe 15 decembrie a anuntat ca deciziile luate in 2015 nu vor putea fi modificate in urmatorii 4 ani.

Nu in ultimul rand, presedintele PSD are un plan pe termen lung in acest an, cu bataie in 2016, pentru partidul sau: "Daca guvernam foarte bine, (...) sunt absolut convins ca in 2016 atat la locale, cat si la parlamentare putem sa fim in nou pe primul loc si sa avem rezultatele pe care le asteptam, avand grija de cei 5,3 milioane de romani care ne-au votat".

Noi partide politice

2015 este anul in care noi partide politice ar putea fi infiintate. Printre anunturile in acest sens se numara si cel al fostului candidat la Primaria Capitalei si presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, Nicusor Dan. Acesta a spus ca va infiinta un nou partid, cel tarziu in februarie urmand sa inceapa strangerea semnaturilor: "Cu acest partid voi candida la Primarie in 2016".

La randul sau, europarlamentarul Monica Macovei a anuntat, pe 1 decembrie, ca va infiinta un partid care va functiona mai mult online.

Cel mai cunoscut nume este insa cel al lui deputatului Sebastian Ghita. Dupa ce si-a dat demisia din PSD, la sfarsitul lunii noiembrie, dupa cateva zile a anuntat ca din ianuarie va incepe strangerea de semnaturi pentru un nou partid politic de stanga.

Sebastian Ghita vrea sa-si faca partid - Ponta: Mi-e teama de un singur lucru

Macovei: Ghita poate sa infiinteze un partid, dar va fi ca el. Iliescu, un blestem pentru Romania

Evenimentele politice din lume, in 2015

Alegerile legislative din Israel si cele parlamentare din Marea Britanie vor fi printre cele mai importante scrutinuri care vor avea loc in lume, in acest an, potrivit site-ului Politico. Aici sunt incluse si alegerile generale din Spania, cele pentru postul de primar din Chicago, precum si cele parlamentare din Canada si prezidentialele din Argentina.

Pe lista se afla si alegerile pentru functia de guvernator in statele americane Louisiana, Kentucky si Mississippi. In SUA, alegeri pentru functia de primar vor avea loc si in Houston, Dallas, Philadelphia, Phoenix sau San Francisco.

Cum va fi lumea in 2015 - 12 predictii geopolitice

Predictii pentru 2015 - la ce se asteapta intreaga lume pentru anul care abia a inceput

De asemenea, 2015 va fi anul pregatitor pentru alegerile prezidentiale americane din 2016, la incheierea celor 8 ani de mandat ai lui Barack Obama. Republicanii cauta un candidat suficient de puternic pentru a-i tine piept lui Hillary Clinton, dar este putin probabil ca acesta sa fie gasit in 2015.

In Europa, presedintia UE va fi detinuta de Letonia si Luxemburg si vor avea loc alegeri legislative si prezidentiale in Grecia, parlamentare in Portugalia, prezidentiale in Belarus si Croatia, precum si generale in Turcia. De asemenea, alegeri parlamentare vor fi si in Egipt.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#cele mai importante evenimente 2015, #evenimente politice 2015, #alegeri PSD 2015, #Congres PSD 2015, #PNL guvernare 2015, #alegeri anticipate 2015 , #PSD