Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum vrea Victor Ponta sa castige presedintia? (Opinii)

Sambata, 02 August 2014, ora 17:17
3114 citiri
Cum vrea Victor Ponta sa castige presedintia? (Opinii)

Cu intentie sau fara, discursul lui Victor Ponta la Consiliul National al PSD, care l-a investit drept candidat prezidential, lasa la vedere mijloacele si strategiile de castigare a scrutinului din toamna, iar unele dintre acestea nu prea au a face cu democratia europeana. De demonstrat.

Toti intr-un glas

Mai intai despre investitura: a fost una atipica. Daca in democratiile respectabile candidatii primesc nominalizarea la candidatura pentru functia suprema in stat in urma votului tuturor organizatiilor, ei bine, la Craiova a fost doar o demonstratie de forta si unitate in care comandantul a iesit in fruntea ostirii spre a fi aclamat si adulat ca in vechiul Bizant, asadar un exercitiu de imagine si acumulare de capital electoral.

Intrucat PSD e partid de guvernamant, organizatiile locale s-au mobilizat, asigurand sprijinul si logistica in vederea participarii "masive" la un Consiliu - miting electoral. Iar evenimentul din Banie va fi apoi multiplicat la scara intregii Romanii. Bai de multime, lideri radiind de fericire, festivism, discursuri sforaitoare despre neam si tara, despre cat bine ne-a facut Guvernul Ponta, despre bunastarea care ne asteapta..., deja vu.

Liniile directoare

Numai ca astfel de manifestari nu mai prea aduc voturi, de aceea, sfatuit de specialistii PR, Victor Ponta a si spus pe ce se va baza campania sa: populism, nationalism, biserica ortodoxa, armata, Ponta - presedinte - motorul schimbarii, fidelizarea celor 7,4 milioane de votanti la referendum prin sloganul "schimbarea pana la capat", ceea ce vrea sa spuna "rasturnarea regimului Basescu!" si scoaterea Justitiei de sub influenta sa...

Despre populism, nimic nou. Vor fi si altii dispusi sa apese pedala aducatoare de voturi din zonele in care civilizatia patrunde mai greu, insa succesul tine de credibilitatea ofertantilor, fiindca era gogosilor sforaitoare a cam trecut. Cu nationalismul, insa, PSD e stamtorat: va putea doar sa zgandareasca orgoliul multimilor, sa ne arate cat de grozavi si talentati suntem noi, romanii.

Interesul electoral

De ce? Avandu-i parteneri de guvernare pe reprezentantii UDMR, social-democratii nici macar n-au catadicsit sa ia atitudine fata de pretentiile de-a dreptul ofensatoare ale lui Tokes Laszlo si Viktor Orban, ditai premierul Ungariei, exprimate ca intr-o tara a nimanui la Universitatea de vara Tusvanyos. Adevarat este ca n-au facut-o nici altii care aveau in fisa postului obligatia de a sustine pozitia Romaniei, adica ministrul de Externe si presedintele.

Partea cea mai jenanta a discursului lui Ponta ramane de departe intentia de a implica biserica ortodoxa in campania electorala, ceea ce n-ar fi pentru prima data in istoria social-democratiei romanesti. Dupa o incercare de captare a bunavointei prin naivitati de genul: "nu vreau sa ma acuze nimeni... ca e un defect faptul ca sunt roman sau ortodox in tara mea. Asa m-am nascut, asa o sa mor, sunt mandru de asta", urmeaza mesajul usor de descifrat: "majoritatea romanilor e ortodoxa", ca atare "trebuie sa sprijinim biserica si cultele religioase".

O discutie care nu trebuia sa aiba loc

Nu stim daca biserica va "raspunde" cu entuziasm la mesajul prim-ministrului, dar istoria recenta ne-a aratat cateva imagini dezgustatoare, rusinoase pentru un stat de drept: politicieni adresandu-se multimii credinciosilor din fata sfantului Altar, preoti sfatuindu-si enoriasii cu cine sa voteze, caci nu degeaba parlamentari, consilieri, primari cer fonduri pentru parohiile lor.

De aici si pana la a-l ataca pe luteranul si neamtul Iohannis n-a fost decat un pas, facut insa cu nesabuinta: abia enuntat de Victor Ponta, imediat s-au gasit niscaiva sociologi si analisti de partid sa repete ceea ce doar a gandit candidatul PSD. Sa mai aduca in discutie si procesul cu ANI, trecand, bineinteles, sub tacere decizia favorabila lui Iohannis data de prima instanta. Se spera pana in ultima clipa ca "marele PNL" va renunta la nominalizarea acestuia.

Q.E.D.

In conditiile in care discursul nu face referiri clare la ideile si proiectele pentru Romania, ci doar transmite indicatii pentru oamenii din teritoriu, evident ca viitoarea campanie electorala a PSD n-are a face cu viitorul comun, ci doar cu visurile de marire ale lui Victor Ponta.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Victor Ponta PSD campanie, #Ponta biserica ortodoxa , #PSD