PSD e un camp de lupta. Cata putere mai are Ponta? Zgonea, noul presedinte? Interviu

Joi, 27 August 2015, ora 07:43
5590 citiri
PSD e un camp de lupta. Cata putere mai are Ponta? Zgonea, noul presedinte? Interviu
Foto: Site oficial PSD

PSD este la ora actuala un "camp de lupta" unde se confrunta mai multe tabere, renuntarea de catre Victor Ponta la functia de presedinte facand parte dintr-o strategie de supravietuire, afirma analistul politic Cristian Pirvulescu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Cristian Pirvulescu, presedintele asociatiei Pro Democratia, mai afirma ca Victor Ponta a preferat sa se retraga de la conducerea PSD inainte de a fi obligat de adversari sa plece si puncteaza faptul ca o parte dintre sustinatorii premierului a schimbat tabara, inclusiv din cauza zvonurilor conform carora Ponta ar urma sa lase politica interna pentru o cariera peste hotare.

Dragnea: Eu am incredere foarte mare in Ponta. Este prietenul meu, camaradul meu, colegul meu

Plecarea lui Victor Ponta de la conducerea PSD a facut parte dintr-o strategie de supravietuire politica pusa la punct impreuna cu Liviu Dragnea sau premierul a fost fortat sa faca acest pas? De fapt, care este relatia dintre presedintele interimar al PSD si fostul lider al partidului, cat de "prieteni" sunt?

In politica, prietenia are alte conotatii decat in viata obisnuita. Altfel spus, este o asociere in vederea obtinerii anumitor scopuri. Evident, Liviu Dragnea si Victor Ponta au scopuri comune, primul fiind mentinerea la guvernare. Dar aceste scopuri comune nu pot sa cenzureze actiunile politice in interiorul partidului.

Relatia dintre Liviu Dragnea si Victor Ponta n-a fost niciodata una stransa. Sa nu uitam, Liviu Dragnea este un lider al partidului care a avut functii mai importante inainte de venirea lui Victor Ponta la conducerea partidului, in februarie 2010. A fost secretar general in perioada in care Mircea Geoana era presedinte, deci avea o experienta destul de mare, avea o relatie buna cu teritoriul, era considerat un reprezentant al intereselor centrelor locale de putere, ale asa-numitilor baroni.

Victor Ponta a ajuns repede, in 2012, (intr-un context favorabil si, odata cu aparitia USL) prim-ministru, dar relatiile dintre cei doi au ramas in continuare dificile. Ponta a devenit presedinte, Dragnea a devenit presedinte executiv. Pentru cei care sunt familiarizati ceva mai bine cu viata interna a PSD, relatia dintre cei doi a fost intotdeauna una conflictuala, dar era un conflict mocnit.

Din momentul in care cariera politica a lui Liviu Dragnea parea sa fie amenintata de condamnarea (nu in ultima instanta si cu suspendare) in dosarul Referendumul, situatia lui putea sa se inrautateasca. Au existat momente in care el parea sa fie obligat sa paraseasca conducerea partidului, dar s-a organizat, a folosit contextul si, pentru moment, a preluat conducerea partidului.

La ce ma refer cand spun "context"? La faptul ca Victor Ponta a fost infrant in alegerile prezidentiale. Din acel moment, pozitia sa de lider a fost subrezita. Alti lideri, la fel ca el, au parasit conducerea partidului mai repede.

De ce a renuntat Victor Ponta la sefia PSD?

Victor Ponta este un supravietuitor si ar putea sa reziste in continuare, de aceea, cred ca vorbim in mare masura de o strategie personala a sa, de a supravietui si de a nu se expune.

De ce a renuntat la conducerea PSD? Probabil, pentru ca avea informatii ca in interiorul partidului se dezvolta o actiune concertata impotriva sa si a preferat sa faca acest pas, pentru a nu fi pus in situatia lui Adrian Nastase si a lui Mircea Geoana, avand un argument puternic, avand in continuare un atu - pozitia de prim-ministru, prin care rezista, iata, in conditiile in care o actiune DNA a inceput impotriva sa si exista o cerere de demisie din partea presedintelui.

El a facut toate aceste miscari pentru a castiga timp si in speranta ca la un moment dat contextul ii va deveni favorabil.

Cum se configureaza taberele in PSD si ce viitor are acest partid?

Liviu Dragnea este presedintele interimar al partidului si multi spun ca viitorul presedinte al PSD ar putea fi Valeriu Zgonea.

Cred ca in PSD nu putem vorbi de doua tabere, ci de mai multe. PSD e structurat pe criterii local-regionale (grupul de la Cluj este foarte cunoscut, dar exista si altele), vorbim si despre diferente de varsta, vorbim despre o tensiune intre conducerea centrala si cele locale, ceea ce ne arata ca PSD este in acest moment, si nu numai, un camp de lupta.

Cata putere mai are Victor Ponta in PSD si care ii sunt aliatii, atuurile? Socrul lui, Ilie Sarbu, a anuntat ca pleaca de la conducerea grupului senatorilor PSD.

Decizia face parte din aceeasi strategie. Ilie Sarbu pleaca din proprie initiativa, pentru a nu fi pus in situatia neplacuta de a fi schimbat. Relatia dintre Ilie Sarbu si Liviu Dragnea a fost mult mai vizibil tensionata.

Aliatii naturali ai lui Ponta ar trebui sa fie cei dintr-o generatie cu el, dar nu sunt. Multi dintre acestia, din cauza lipsei de comunicare care a existat in lunile iunie si iulie, au schimbat deja directia si prefera sa mizeze pe Liviu Dragnea. Pentru multi, el apare ca un punct de stabilitate in conditiile in care nu este foarte clar care va fi nu doar viitorul politic al lui Victor Ponta, ci si care este interesul sau in legatura cu partidul.

Sunt tot felul de zvonuri care circula in interior legate de intentia lui Victor Ponta de a parasi, intr-un interval de timp, conducerea Guvernului si ca si-ar dori o cariera internationala (in mass-media au aparut informatii conform carora lui Victor Ponta i s-a oferit postul de consilier al lui Sauat Mynbayev, directorul general pentru afacerile companiei KAZMUNAIGAZ in Europa - n.red.).

Sunt lucruri care scad oarecum sustinerea pentru Victor Ponta din partea celor pe care i-a plasat in pozitii de conducere la nivel local dupa preluarea sefiei partidului.

Primul moment important este cel al alegerilor locale de anul viitor, pentru presedintii consiliilor judetene, de exemplu, pentru care e important sa aiba sprijinul lui Liviu Dragnea, fiindca se vor face negocieri in noul sistem electoral pentru numirea in aceste posturi si le va fi greu daca nu au sprijinul conducerii partidului.

Iata de ce, practic, Victor Ponta are acum un singur atu - politicile guvernamentale, si interesul multora din partid, ma refer la primari, de a ramane la guvernare pentru a nu avea surprize.

Sistemul electoral majoritar intr-un tur asigura pentru probabil 90% dintre primari sansa realegerii, dar oricand in politica pot aparea surprize si atunci ar prefera oricand sa fie la guvernare si nu in Opozitie.

Asta este principalul atu al lui Victor Ponta, care spera ca evolutia economica sa il relanseze. Insa, vedeti, criza din China si consecintele ei la nivel mondial creeaza mai degraba perspective negative pentru economie, asa ca situatia nu e foarte clara.

In acest context, cum se explica faptul ca Victor Ponta rezista in functia de premier? Si pana cand?

De ce rezista? Odata ce va demisiona, PSD va pierde guvernarea. Ar insemna trecerea in Opozitie, iar Liviu Dragnea, chiar daca ar avea o asemenea intentie, nu ar putea sa si-o puna in aplicare pentru ca ar fi acuzat ca tradeaza interesele partidului.

Dar, cum spuneam, depinde si de evolutia economica. Eu cred ca Victor Ponta a fost foarte optimist cand spunea in urma cu cateva luni ca economia romaneasca va deveni imbatabila, pentru ca Romania este o tara intr-o lume globalizata si influenta crizei economice internationale se va reflecta si in Romania si va afecta inclusiv capacitatea de a rezista la guvernare.

La primele semnale economice negative, vor exista suficient de multe argumente pentru adversarii sai sa forteze o schimbare in Parlament si asta se poate intampla in toamna acestui an. Probabil nu in septembrie, ci in lunile octombrie sau noiembrie. Chiar si asa, Victor Ponta va fi rezistat un an dupa infrangerea in alegerile prezidentiale.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Cristian Pirvulescu Ponta demisie PSD, #Ponta Dragnea prieteni, #demisie Ilie Sarbu PSD , #PSD