Victor Ponta: Imi doresc sa aruncam definitiv la cos actuala Putere - Interviu

Marti, 28 Decembrie 2010, ora 15:32
5765 citiri
Victor Ponta: Imi doresc sa aruncam definitiv la cos actuala Putere - Interviu
Foto: Arhiva

Victor Ponta, politicianul care a preluat carma PSD in urma cu aproape un an, a acceptat sa faca, intr-un interviu pentru Ziare.com, un bilant politic al anului 2010. In ciuda faptului ca incercarile de a darama partidul aflat la putere, prin intermediul motiunilor de cenzura, au reprezentat un real esec, sustine ca nu va renunta la aceasta dorinta nici in anul care vine.

Liderul social-democrat si-a exprimat increderea ca, daca nu va reusi sa inlature Guvernul Boc, macar va reusi sa-i responsabilizeze mai mult pe cei de la putere. Totodata, acesta mizeaza pe sprijinul PNL, partidul care nu este neaparat un aliat de nadejde, ci o "colaborare care reprezinta singura modalitate de a stopa abuzurile actualei Puteri".

Contestat si criticat atat de PD-L, cat si de unii membri PSD (chiar si de Ion Iliescu), Victor Ponta considera ca reprezinta in continuare profilul unui adevarat om de stanga.

In calitate de sef al PSD, Ponta a declarat, in cadrul interviului pentru Ziare.com, ca isi reproseaza ca nu a insistat in aparitiile publice si asupra altor elemente din programul partidului, pentru ca ele sa fie cat mai cunoscute si romanii sa stie ca exista partide si politicieni care stiu cum poate fi scoasa tara din criza.

Mai este putin si se face un an de zile de cand ati preluat sefia PSD. Ce credeti ca ati reusit sa schimbati in aceasta perioada si ce va reprosati ca nu ati facut? In ce priveste perceptia publica, cum ati descrie in cateva cuvinte cum era perceput PSD inainte de a prelua dvs. conducerea si cum este acum perceput?

Pentru PSD a contat foarte mult revenirea la discursul de stanga, cel care ne-a consacrat si care ne defineste practic identitatea. In ultimii ani, PSD isi abandonase linia ideologica si oamenii ne-au condamnat pentru acest lucru. Cei care credeau in noi si erau obisnuiti sa gaseasca in noi un sprijin in plan politic si un furnizor de solutii politice ramasesera fara mesaje si chiar fara actiune din partea noastra. Ca presedinte am vrut ca PSD sa recapete o exprimare de partid social-democrat. Impreuna cu colegii mei, am construit un program de guvernare foarte bine structurat, cu o componenta sociala solida si, cel mai important, l-am comunicat catre oameni.

Poate ca la TV sau in ziare nu s-a vorbit atat cat ne-am fi dorit despre solutiile noastre de stanga, dar fiti siguri ca in teritoriu am transmis si transmitem direct ideile noastre. Sunt exact lucrurile despre care oamenii vor sa auda: cum vedem noi salvarea agriculturii, ce facem ca sa nu ne mai plece medicii din tara, cum sprijinim familiile cu copii si asa mai departe. Poate ca de aceea unele sondaje arata ca am ajuns la 40%, dar nu procentele conteaza acum, ci increderea oamenilor in noi, care se reconstruieste.

Imi reprosez ca, asa cum am vorbit - aproape obsesiv, imi spuneau unii! - despre impozitarea progresiva, nu am insistat in aparitiile publice si asupra altor elemente din programul nostru, pentru ca ele sa fie cat mai cunoscue si romanii sa stie ca exista partide si politicieni care stiu cum poate fi scoasa tara din criza. Dar nu e o lupta pierduta, perioada care urmeaza va fi dedicata tocmai acestui obiectiv.

Un alt lucru important care s-a intamplat in aceste luni vizeaza coerenta si consecventa partidului. Suntem mai hotarati si mai decisi. PSD are acum o linie politica clara, stabilita prin vot, in structurile statutare. Deciziile nu se mai iau prin restaurante, iar pozitia partidului nu se mai schimba peste noapte. In prezent, mesajul nostru este clar: promovam proiectul unei Opozitii unite, materializate printr-o cooperare mai stransa cu liberalii si conservatorii. De aceea, dorim chiar semnarea unui acord care sa prevada ca niciunul dintre partidele de Opozitie nu va colabora, nici la centru si nici in teritoriu, cu PD-L. Acesta este primul angajament al unei Opozitii unite.

In acest timp, desi coleg de partid, Ion Iliescu s-a dovedit unul dintre cei mai mari critici ai dvs. Cum percepeti aceste critici repetate? Credeti ca va afecteaza semnificativ popularitatea in randul romanilor?

Nu l-am considerat si nu-l voi considera niciodata pe domnul Iliescu drept critic al meu. E o voce care conteaza in PSD, dar si pentru mine. Stiu sigur ca domnul Iliescu apreciaza tenacitatea si consistenta mesajelor noastre pe zona de stanga. Mesajul de stanga e cel mai solid fundament pe care il puteam crea pentru PSD in perspectiva alegerilor care urmeaza.

Ati decis ca Mircea Geoana sa fie suspendat din partid pentru 6 luni. Isi poate permite PSD sa piarda sefia Senatului daca Mircea Geoana decide sa plece definitiv din partid?

Conducerea partidului a luat aceasta decizie, Mircea Geoana a fost sanctionat de catre un for decizional statutar. In acelasi timp, am decis ca va avea in continuare sprijinul partidului pentru sefia Senatului. Este o decizie politica, asumata de PSD. Presedintia Senatului nu este a unei persoane si nici a unui partid. Ea este a Opozitiei. Prin urmare, orice gest personal trebuie analizat in aceasta grila.

Ultimele luni au adus in prim plan o Opozitie incapabila de a sustine o anumita pozitie pe termen lung, ceea ce a dus la o scadere a increderii romanilor in capacitatea si dorinta Opozitiei de a schimba ceva. Ce lipseste Opozitiei in acest moment pentru a contrabalansa PD-L pe scena politica?

Ne lipseste majoritatea in Parlament, atat! Sunt multe exemple concrete ca Opozitia a reusit sa contrabalanseze PD-L, in anul care se incheie. Dar a astepta, de la trei partide care se afla in minoritate in Parlament, sa mute muntii din loc este nerealist. Suntem in Opozitie, adica suntem minoritari. Cu toate acestea, am incurcat de multe ori planurile Puterii si am pus de multe ori in dificultate Guvernul. Intr-adevar, ca sa reusim sa dam lovitura decisiva acestui guvern incompetent avem nevoie de o cooperare mai stransa intre PSD, PNL si PC, concretizata mai intai prin semnarea unui acord privind necolaborarea cu PD-L, iar apoi prin pregatirea unui proiect comun. Am facut deja pasi importanti in aceasta directie.

Ce rost mai au motiunile depuse in Parlament, in conditiile in care pica una dupa alta, stiti ca acesta va fi rezultatul, iar romanii sunt prea plictisiti si stresati de ziua de maine ca sa va mai asculte obiectiile?

Motiunile sunt instrumente politice prin care dorim sa atragem atentia asupra abuzurilor, a furturilor si a greselilor pe care le comit guvernantii. Este datoria noastra ca Opozitie sa incercam sa luam atitudine in acest fel si sa-i responsabilizam mai mult pe cei de la putere. Ce sa facem, sa asistam de pe margine la furt si la derapaje, fara sa facem nimic? I-am face fericiti pe cei de la putere, cred ca le-am da liber la abuzuri in felul asta.

In plus, motiunile de cenzura dau mari batai de cap Guvernului, deoarece acesta cu greu reuseste sa-si convinga propriii parlamentari sa voteze masuri care lovesc in populatie. Iata, in prezent PD-L isi asigura voturile UDMR, amanand decizia CCR privind Legea educatiei astfel incat bugetul si ultimele motiuni de cenzura sa fie votate. Daca judecatorii Curtii ar decide acum ca legea este neconstitutionala s-ar crea mare deranj in Coalitie. Prin urmare, daca plecam de la premisa ca motiunile nu vor trece, atunci nu ne ramane decat sa stingem lumina si plecam acasa, sa desfiintam si partidele, si institutiile, si democratia insasi. Sa-l lasam pe Traian Basescu sa conduca singur, cu Elena Udrea pe post de Guvern si Roberta Anastase pe post de Parlament.

Daca ati putea da timpul inapoi, care este gestul politic (miscarea politica) pe care nu l-ati mai face?

Nu m-as mai increde in parlamentarii puterii care, la motiunea de cenzura din 27 octombrie, au promis ca vor vota conform propriei constiinte si in favoarea intereselor populatiei, dar nu s-au tinut de cuvant.

Credeti ca puteti face echipa buna cu Crin Antonescu? In ce conditii? Cum vedeti pe viitor colaborarea cu PNL? Este un aliat de nadejde sau raul cel mai mic? In caz de coalitie de guvernare cu PNL cum se poate impaca impozitul progresiv sustinut de PSD cu cota unica la care liberalii nu vor sa renunte?

Facem echipa buna si acum. Colaborarea dintre PSD si PNL nu se reduce la persoane, cel putin nu din perspectiva PSD. Proiectul Opozitiei unite este singura modalitate prin care putem stopa abuzurile actualei Puteri. Pentru noi, adversarul este tandemul Basescu-PD-L, iar opozitia pe care o facem trebuie sa fie totala, atat la centru, cat si in teritoriu. In ceea ce priveste colaborarea cu PNL, aceasta va fi o optiune atata vreme cat liberalii vor fi dispusi sa mearga pe acest drum. Iar semnalele sunt pozitive. Ne intalnim saptamanal in formula tripartita si incercam sa coagulam acest proiect al Opozitiei unite. Evident, acesta nu se poate naste peste noapte. Noi asteptam in continuare sa facem primul pas al acestei colaborari structurate si anume sa semnam acel acord privind necolaborarea cu PD-L.

In privinta cotei unice si a impozitului progresiv, deja acesta este un punct ulterior, pe care il vom discuta dupa ce clarificam bazele colaborarii.

Din punct de vedere economic, care este strategia pe care o propuneti pentru iesirea Romaniei din criza? Care ar fi prima masura economica pe care ati lua-o daca PSD ar intra la guvernare si ce masuri fiscale ati adopta? Cum ati reusi sa atrageti investitori si sa creati noi locuri de munca?

PSD propune un set de masuri derivate din Programul nostru de guvernare. Este vorba de masuri care stimuleaza economia reala si determina diminuarea risipei resurselor publice. Pentru noi prioritatile sunt sprijinirea celor cu venituri mici si crearea de locuri de munca. Daca Guvernul Basescu-Boc a pus toate costurile crizei economice pe spatele pensionarilor, a profesorilor, a medicilor, a mamicilor si a categoriilor sociale defavorizate, PSD vrea sa elibereze categoriile cele mai slabe si vulnerabile de aceasta povara si sa imparta mult mai echitabil si mai logic aceste costuri.

Nu exista o prima masura economica pe care o avem in vedere, ci un set de masuri ce trebuie aplicate simultan. Spre exemplu, vom anula masura de taiere nediferentiata a salariilor cu 25%, vom anula decizia de plata a CASS pentru pensionarii cu pensii peste 740 de lei si vom anula decizia de modificare a indemnizatiei pentru mame. In acelasi timp, PSD va reduce cu 3 puncte procentuale contributiile platite de angajator, va stabili contributii zero la angajator pe o perioada de 1 an pentru locuri de munca nou create si va reduce cheltuielile cu bunurile si serviciile.

Acestea sunt doar cateva dintre masurile avute in vedere. Ele fac parte dintr-un pachet integrat, realizat in mod profesionist si responsabil, avand in vedere impactul bugetar, dar si sursele alternative de venit. Orice anulare a unei taieri realizate de actualul guvern este acoperita de o sursa bugetara suplimentara, pe care Traian Basescu si executantii lui nu doresc sau nu sunt in stare sa o activeze.

Ce va propuneti pentru 2011 pentru dvs si pentru PSD?

Pentru 2011 imi propun sa scapam Romania de Basescu si de Boc. Imi doresc ca impreuna cu partenerii de la PNL si PC sa consolidam colaborarea la nivelul Opozitiei si sa reusim sa dislocam actuala majoritate.

Cum vedeti Romania lui 2011? Credeti ca romanilor le va fi mai bine? Ce le urati pentru noul an?

Ati vazut, ca noi toti, cum un om s-a aruncat de la balconul Parlamentului din disperare fata de ceea ce face acest guvern cu viata lui. Aceasta disperare e impartasita de foarte, foarte multi romani. Cum sa le fie mai bine, cand Boc si ai lui nu vor ca oamenilor sa le fie mai bine? Cum sa vorbim de speranta, cand se taie din ajutoarele pentru insotitorii bolnavilor si pentru copiii nou-nascuti ca sa se poata mari bugetele doamnei Udrea?

Din pacate, cu Traian Basescu si Emil Boc in frunte, Romania va continua sa fie in recesiune. Politica austeritatii nu aduce decat austeritate. Bugetari trimisi in somaj, salarii taiate, pensii micsorate, preturi si facturi in crestere. Acesta va fi tabloul anului 2011.

De aceea, imi doresc sa aruncam definitiv la cos actuala Putere. Viata romanilor s-a degradat foarte mult, iar nivelul de trai a scazut sub cota de avarie. Nu mai putem continua asa. Acest Guvern care loveste constant in populatie trebuie sa plece.

Daca Traian Basescu le-a urat romanilor "tarie", eu le doresc sa poata pune pe masa, pe langa "tarie", si ceva de mancare.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Ponta PSD, #Ponta 2010, #Victor Ponta opozitie , #PSD
Comentarii
Poza DonPedro52
DonPedro52
rank 3
Berbecul asta va fi sacrificat pina pe Paste si aruncat la groapa de gunoi
Poza LucuC
LucuC
rank 5
Ponta isi reproseaza ca ii aparitiile publice nu a facut cunoscute si alte elemente din programul partidului.