Dancu: Conflictul Ponta-Voiculescu, o batalie intre doua "placi tectonice" - TV Ziare.com

Joi, 10 Februarie 2011, ora 15:20
8950 citiri
Dancu: Conflictul Ponta-Voiculescu, o batalie intre doua "placi tectonice" - TV Ziare.com
Foto: Ziare.com

Sociologul Vasile Dancu (PSD) atrage atentia asupra faptului ca pana la alegerile din 2012 mai exista timp suficient pentru aparitia pe scena politica a unor noi formatiuni politice cu sanse reale de a intra in Parlament si considera ca principalele probleme ale nou-lansatei USL ar putea aparea in teritoriu.

"Eu cred ca nici pe departe nu avem in acest moment toti actorii politici care vor participa la alegerile din 2012. Vom avea o diversificare a sferei politice in acest an, in anul viitor. Poate vor aparea si actori noi, apoi sunt si actori care nu si-au spus inca ultimul cuvant. Nu stim spre ce directie va evolua, de exemplu, Dan Diaconescu cu echipa lui. Se va diversifica si scena politica privind problematicile. Inca avem o problematica a Puterii, dar incet-incet, Opozitia va descoperi propriile teme, si va veni cu ele, sper sa nu fie populiste, ci ale vietii oamenilor, care tin de calitatea vietii.

Nu mai este foarte mult timp pana la alegeri, dar in jurul unor personalitati mari, cunoscute, se pot naste partide noi, care sa adune 7-8 procente si care ar putea, lansate la timp si pe un proiect serios, sa fragmenteze electoratul. Nu pot schimba radical situatia, dar pot fragmenta electoratul", a declarat Vasile Dancu in cadrul unei emisiuni la TV Ziare.com, emisiune care va fi continuata si vineri, la ora 11.00.

Urmariti inregistrarea integrala a emisiunii

Intrebat de cititorii Ziare.com daca "Partidul Poporului" al lui Dan Diaconescu este o formatiune politica serioasa sau doar o "gluma proasta", sociologul a explicat ca acesta are sanse reale de a ajunge in Parlament, dar depinde de modul in care si le gestioneaza.

"Eu am studiat cu atentie ceea ce sociologic putem numi 'partidele franciza', care nu au ideologii, care de regula merg contra sistem, gen Berlusconi, si care cauta sa isi valorifice un potential de media. Ar trebui sa le luam in seama, pentru ca, intr-o situatie de criza o buna organizare a unui asemenea partid, dupa modelul pietei, si cuplat cu o criza a credibilitatii institutiilor si parlamentarilor, a increderii in politicieni, poate ajunga sa faca 15% chiar si 20% intr-un timp destul de rapid. S-a intamplat in unele locuri. Ar trebui sa ne uitam cu seriozitate la aceasta zona", a declarat Vasile Dancu.

Totodata, acesta a explicat de ce UNPR, un partid mult mai serios si cu personalitati consacrate gen Cristian Diaconescu si Marian Sarbu, sta atat de prost in sondaje, mult sub nivelul partidului lui Dan Diaconescu.

"UNPR are o multime de personalitati venite din PSD cu credibilitate, dar sustine guvernul care este impopular in acest moment, de aceea orice ar face la nivelul discursului este foarte greu, in acest moment, sa se poata lansa. In schimb, partidul lui Dan Diaconescu are un discurs anti-sistem pe care il amplifica cu ajutorul televiziunii".

USL are de infruntat problemele din teritoriu

In ceea ce priveste noua alianta politica lansata saptamana trecuta, Uniunea Social Liberala, Vasile Dancu spune ca aceasta a modificat scena politica existenta pana acum, fiind foarte bine primita de electorat.

"Toate sondajele, CCSB, IRES, crediteaza USL undeva in jur de 60%. Este evident varful, cifra de intrare a noii aliante. Pe Crin Antonescu, lansat si pozitionat de Ponta insuri, il vedem undeva in jur de 40%, PD-L se misca undeva intr-o marja intre 14% si 17% in functie de emotie sau de scandalul public, in functie de atacul la vreun aspect al puterii, lucru normal", a raspuns Vasile Dancu la intrebarea unui cititor Ziare.com cu privire la configuratia existenta in prezent pe scena politica romaneasca.

Sociologul le-a atras insa atentia fondatorilor USL ca evolutia ei va depinde foarte mult de felul in care va fi adaptata in teritoriu, unde scandalurile intre liberali si social-democrati ar putea sa produca foarte multe deficiente.

Conflictul Ponta-Voiculescu, o batalie intre doua "placi tectonice"

Vasile Dancu a explicat si afirmatia lui Victor Ponta, facuta tot intr-o emisiune la Ziare.com, potrivit careia "Dan Voiculescu reprezinta principala vulnerabilitate a USL".

Ponta: Singura vulnerabilitate reala a USL este Voiculescu - TV Ziare.com

"USL ar trebui privit dintr-o dubla perspectiva, dintr-o dubla ratiune a nasterii acestei uniuni. O ratiune a vechii generatii de politicieni, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, care au pierdut in ultima vreme si au de luat, oarecum, o revansa. Aceasta ar fi ratiunea conservatoare. Pe de alta parte, ea se intalneste cu tendinta de innoire. Ponta si cu Antonescu vor un alt tip de politica.

USL ar putea sa o ia intr-o directie sau in alta: spre conservatorism, si atunci ar muri foarte repede, sau spre continuarea reformei partidelor si a statului. Prima batalie intre aceste placi tectonice care se afla la baza USL s-a dat acum intre Ponta si Voiculescu. Cred ca Ponta a simtit acest lucru si a vazut ca deja apare un nou obstacol in a crea o noua paradigma politica", a explicat Vasile Dancu.

Acesta il vede pe Crin Antonescu drept "cel mai interesant candidat la prezidentiale pentru public", care are capacitati personale si un brand real, dar fara realizari politice pana in prezent.

"Pana in acest moment nu a fost un personaj politic care sa aduca proiecte importante in spatiul public. Vom vedea de acum incolo. Este un politician care are simpatia mea, nu il cunosc foarte bine nu l-am studiat, dar ca si USL este un proiect, o promisiune. Vom vedea in ce masura va reusi sa se transforme in certitudine", a declarat sociologul.

In ceea ce il priveste pe Victor Ponta, el nu si-a propus sa candideze la presedintie in 2012 deoarece isi doreste mai intai sa reformeze PSD. "Victor Ponta a facut un parteneriat cinstit cu Crin Antonescu si nu cred ca vor face schimbari. Insa viitorul poate fi interesant", a mai spus Vasile Dancu.

Pe de alta parte, cu toate ca nu se considera un cunoscator al PD-L, acesta considera ca reprosurile lui Traian Basescu trebuiesc interpretate in ideea relansarii reformei in partid inainte de alegerile din mai si spune ca in ciuda analizelor recente, PD-L nu este in pragul scindarii.

"PD-L e stabil, degeaba credem noi din afara ca se poate scinda. Ei au functionat mai unitar ca orice alt partid", a precizat acesta.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Vasile Dancu alianta PSD PNL, #Dancu Ponta Voiculescu, #Dancu Uniunea Social Liberala , #PSD
Comentarii
Poza conti
conti
rank 5
Conflictul Ponta-Voiculescu, o batalie intre doua "placi tectonice"