Ponta, prieten cu MRU? Poate marele inamic (Opinii)

Vineri, 10 Februarie 2012, ora 19:27
4956 citiri
Ponta, prieten cu MRU? Poate marele inamic (Opinii)
Foto: Arhiva

Analistii apropiati Puterii au tresarit. Dupa discursul lui Victor Ponta din Parlament. "Se rupe USL?" Iar se rupe USL, dom'ne? Unora li s-a parut ca seful PSD a vorbit elogios despre Mihai Razvan Ungureanu. Si i s-a predat. N-a fost chiar asa. Sigur, n-a fost isteric. Dar nu il vom vedea pe Victor Ponta fiind prietenos cu Ungureanu. Din contra.

Victor Ponta e cel mai mare adversar al noului premier. Singurul. Lupta pentru postul de premier, de la sfarsitul lui 2012, va fi, mai mult ca sigur, intre ei doi.

Atunci, despre ce a fost vorba? De ce Victor Ponta nu a sarit "la beregata", precum o facea la adresa lui Boc? Simplu. Doar si-a recalibrat discursul pentru un adversar de alt calibru. Nu poti vorbi altfel cu un tip decent si neconflictual precum Mihai Razvan Ungureanu. Nu poti, cand stii ca vei lupta cu omul asta pentru functia de premier, sa fii tipul agresiv, rautacios, nerezonabil, carcotas. Nediplomat. E vorba de politica, nu de prietenie.

Si nici de ruperea USL. Nici gand. Nu exista alternativa la USL. Nici pentru PSD, nici pentru PNL. Partidele astea sunt conduse de oameni care stiu ce fac. Macar pana la un punct. Care stiu ca, odata ce ai pornit pe drumul asta, nu poti sa te mai intorci. Nu acum. Nu cand ai da satisfactie si o tema de atac adversarilor tai politici. Nu cand asta ar insemna ca risti nu doar sa nu poti da premierul, dar si sa pierzi alegerile. Nu cand ar insemna, la urma urmei, sa cazi in ridicol.

Chiar asa putin gandit?

Unii au sarit. Adolescentin. Au vazut "prietenie" Ponta-Ungureanu. Pentru altii, deja Ponta devenise "omul serviciilor". Mai mult, sarise in barca lui Basescu. Deja devin haioase scenariile astea. Sau nici macar haioase. Stati linistiti toti, de la antenisti la pedelisti!

Sa nu ne grabim, dupa un singur discurs de 40 de minute. Unul. Eu pot sa dau scris ca Victor Ponta va fi tot un critic al Guvernului. Tot un adversar al lui Traian Basescu.

Tot la beregata Guvernului va fi. Sigur, nu il va putea face pe Ungureanu "sluga" lui Basescu. Si nici incompetent sau corupt. Sau "Emil Bobu". Dar va gasi unde sa atace. Mereu. Permanent. De ce? Nu exista alta cale. Victor Ponta, in numele a tot ceea ce a spus pana acum, ce a aratat ca este si a ceea ce are nevoie politic, nu poate fi altceva decat un inamic al Guvernului si un adversar politic al lui Mihai Razvan Ungureanu.

Discursul lui, poate nu cel mai nimerit ca alegere a cuvintelor, frazelor si pozitionarii, are, totusi, ceva pozitiv. Pentru Ponta. Incepe sa arate prim-ministerial. Era si cazul. Incepe sa arate ca un om care se va lupta pentru sefia Guvernului cu alte arme decat stridenta extrema. Ca un om care a inteles, din prima, dupa numirea lui Mihai Razvan Ungureanu in fruntea Guvernului, ca "nu mai merge cum a mers". Cu Opozitia.

Singura lui greseala a fost ca a incercat, mai apoi, sa se explice. Ba ca a fost ironic, ba ca a fost prea diplomat. Singurul lucru pe care ar fi trebuit sa-l spuna ar fi fost "vedeti voi ce prieten sunt eu cu Ungureanu". Pentru ca nu va fi. Asta nu e Ponta. Omul care acum trei ani se plimba in tricouri cu Che Guevara are mult prea multa ambitie si, de atunci incolo, a invatat prea multe sa nu faca o asemenea greseala.

Teama liberalilor

Sigur, liberalii s-au revoltat. Au iesit, suparati, la atac. Cu jumatate de gura. Sigur, ar fi fost mai bine sa n-o faca, dat fiind ca au dat munitie adversarilor, dar au facut-o. Ca o asigurare. Ca astfel de lucruri nu se mai intampla. Ca nu poate exista alta linie decat cea radicala. Ca, la urma urmei, PNL nu e lasat in sah.

Doar ca nici nu va fi lasat. Ar fi impotriva logicii. Si nu se va intampla.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Victor Ponta discurs Parlament, #Victor Ponta Razvan Ungureanu , #PSD