Ponta: PSD nu va sprijini nicio modificare la Constitutie fara avizul Comisiei de la Venetia

Miercuri, 08 Mai 2013, ora 18:19
1689 citiri
Ponta: PSD nu va sprijini nicio modificare la Constitutie fara avizul Comisiei de la Venetia
Foto: Romania Libera

Premierul Victor Ponta a precizat, miercuri, ca USL a luat decizia politica de a considera ca punctele de vedere ale Comisiei de la Venetia privind revizuirea Constitutiei sunt obligatorii, el aratand ca PSD nu va sprijini nicio modificare la Constitutie care nu are avizul acestui for.

"Decizia e politica, e luata de conducerea USL si o aplicam", a spus Ponta, care a aratat ca si presedintele PNL, Crin Antonescu, a fost de acord cu aceasta decizie.

Expertii Comisiei de la Venetia, invitati la analiza finala a propunerilor pentru revizuirea Constitutiei

"Eu nu fac nicio modificare si PSD nu va sprijini nicio modificare la Constitutie care sa nu aiba un aviz al Comisiei de la Venetia. Ce facem? Ce suntem aici, in ce tara suntem?

Avem modificari, eu am discutat cu cei de la Comisia de la Venetia si toate punctele lor de vedere nu doar ca sunt mai mult decat binevenite, dar asa s-a facut si in 2003. Ce e asta? Iar o luam pe calea ca noi nu ascultam de nimeni si noi suntem mai destepti decat toti?", a spus Ponta, solicitat sa comenteze pozitia liberalului Tudor Chiuariu, care considera nejustificat ca punctele de vedere ale acestui for sa fie considerate obligatorii.

"Eu as vrea sa avem o Constitutie pe care toata lumea sa o aprecieze ca fiind europeana si conform standardelor europene. Ne supara lucrul asta?", a mai spus premierul.

Vicepresedintele Comisiei pentru revizuirea Constitutiei, Tudor Chiuariu (PNL), a declarat miercuri ca a considera ca punctele de vedere ale Comisiei de la Venetia pe revizuirea Constitutiei sunt obligatorii inseamna a "pune caruta inaintea cailor", apreciind ca acest lucru este exagerat.

Chiuariu a fost intrebat cum vede afirmatia premierului Victor Ponta privitoare la faptul ca opinia Comisiei de la Venetia va fi considerata "obligatorie" de catre factorii politici din Romania in cazul revizuirii Constitutiei.

"Prin natura lor, ele nu sunt obligatorii, ci consultative (...) dar sigur ca sunt importante pentru dezbaterea interna si pentru obiectivul nostru de a avea o Constitutie moderna, aliniata la cele mai inalte standarde europene", a sustinut Chiuariu.

Chiuariu: Nu putem modifica Constitutia pentru confiscarea masinilor, cum vrea Ponta

El a mentionat ca punctele de vedere ale Comisiei de la Venetia nu au cum sa devina obligatorii, pentru ca Romania este un stat suveran.

"Din punctul asta de vedere, nu cred ca vointa reprezentantilor alesi ai cetatenilor, si in ultima instanta a cetatenilor romani prin referendum... aceea e obligatorie si nu poate fi infranta", a sustinut senatorul PNL.

Chiuariu a apreciat ca o eventuala concluzie precum cea formulata de catre premierul Victor Ponta privind obligativitatea respectarii punctelor de vedere ale Comisiei de la Venetia poate fi trasa la finalul procesului de revizuire.

"Mi se pare usor exagerat sa spunem acum, cand nici macar nu stim care vor fi modificarile pe care le vom fi adoptat in Parlament si deci nu stim nici care va fi opinia Comisiei (de la Venetia - n.r.) e usor... a pune caruta inaintea cailor", a afirmat Chiuariu.

El a mentionat ca nu e o decizie a USL, ci o intentie de a respecta punctele de vedere ale Comisiei de la Venetia si de a coopera cu acest organism.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Victor Ponta Comisia Venetia, #Victor Ponta Constitutie Romania, #Ponta Chiuariu Constitutie , #PSD