Ponta: PSD sustine bicameralismul si modificarea legii electorale

Marti, 16 Martie 2010, ora 20:31
1084 citiri
Ponta: PSD sustine bicameralismul si modificarea legii electorale
Foto: Antena3

Liderul PSD Victor Ponta a declarat la finalul consultarilor cu presedintele Traian Basescu ca, pentru social-democrati, prioritare sunt masurile sociale care ar trebui luate de Guvern, dar ca vor participa la consultarile pe tema revizuirii Constitutiei cu conditia sa nu fie de fata si parlamentarii independenti.

"Prioritatea noastra a tuturor ar trebui sa fie masurile sociale. Daca Guvernul Boc opreste cresterea salariilor iar noi discutam despre modificarea Constitutiei, romanii ar putea crede ca nu ne preocupa problemele lor", a declarat Ponta, subliniind foarte clar ca nu se poate construi un nou proiect politic prin care "tradarea si imoralitatea" sa fie pedepsite, "stand la masa cu cei care reprezinta imoralitatea si tradarea".

"Presedintele poate sa ii cheme, poate sa ii si promoveze, dar noi nu putem sa legitimam exact ceea ce vrem sa combatem", a punctat liderul PSD referindu-se la parlamentarii independenti.

Acesta a explicat ca PSD i-a prezentat presedintelui o serie de principii si propuneri legate de revizuirea Constitutiei, printre acestea fiind mentinerea alegerii presedintelui prin vot direct de catre cetateni, dar restrangerea atributiilor lui, mentinerea unui parlament bicameral, cu o camera care sa fie in concordanta cu Tratatul de la Lisabona, intarirea descentralizarii si scoaterea procurorilor de sub autoritatea ministrului Justitiei.

Victor Ponta a anuntat si ca PSD sustine elaborarea unui nou cod electoral. "Ideea principala este de a avea la urmatoarele alegeri un sistem mai corect. Cel in care cel ales pe primul loc sta acasa si cel de pe locul doi sau trei ajunge in Parlament s-a dovedit un sistem gresit", a subliniat liderul PSD adaugand ca social-democratii doresc si eliminarea prin lege a posibilitatii ca voturile sa mai fie cumparate.

Pe de alta parte, Victor Ponta a afirmat ca s-au discutat si alte aspecte la intalnirea cu presedintele, acesta fiind anuntat ca PSD nu va vota in forma actuala legea pensiilor care se afla deja in Parlament si ca doreste "indreptarea aberatiilor aparute in practica prin legea salarizarii unice".

"A fost o discutie mai lunga, dar mai serioasa si mai utila, intre presedinte si cei care se afla in opozitie(...)formatul a fost mult mai clar si mai productiv", a concluzionat Ponta.

Intrebat de jurnalisti, la finalul declaratiei de presa, daca PSD va refuza orice discutie cu parlamentarii independenti, Victor Ponta a raspuns :"Presedintele poate sa cheme pe oricine, eventual si pe cei condamanti penal, eventual sa ii si gratieze. Faptul ca a spus astazi ca cei care tradeaza trebuie sa isi piarda mandatul, o luam sub beneficiul bunei credinte. Noi nu vom sta la masa cu tradatorii".

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Ponta consultari Cotroceni, #PSD modificare lege electorala, #PSD revizuire constitutie , #PSD
Comentarii