Ponta sacrifica PSD pentru Cotroceni? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 09 Martie 2014, ora 18:31
11991 citiri
Ponta sacrifica PSD pentru Cotroceni? (Opinii)

Un fenomen bizar si unic e pe punctul sa se petreaca in viata politica din Romania. Impinsi probabil de calculele care le spun ca, daca nu va castiga presedintia, PSD e posibil sa piarda totul dupa alegerile din toamna, liderii pesedisti se agata de un plan care poate avea consecinte mult mai nefaste decat reintrarea in Opozitie dupa 2014.

Pentru a preintampina acest dezastru, strategii partidului au iesit la inaintare cu o idee si mai extravaganta - PSD este adevaratul si singurul mostenitor al mesajului incapsulat de brandul USL.

Din dorinta obsesiva a liderilor pesedisti de a-si gasi si impinge cat mai repede un candidat cu sanse mari in fotoliul de la Cotroceni, tocmai din frica de a nu pierde tot in caz contrar, partidul e pe cale sa fie sacrificat in numele visului de a prelua o parte cat mai mare din electoratul care a votat USL in 2012, spre a putea sa il transfere mai apoi catre candidatul pe care il va avea/sustine la prezidentiale.

Raportul dintre costurile care vor fi platite in mod sigur versus posibilele beneficii ale scenariului, in cazul in care el va avea succes, inclina de departe in defavoarea PSD.

Primul pas catre pulverizeaza PSD ca entitate politico-ideologica a fost facut in momentul in care Victor Ponta, chiar si dupa asumarea modificarii programului de guvernare pe care il va prezenta Parlamentului, a declarat ca update-urile sunt minore si nereprezentative, in proportie de doar 1-2% fata de original.

Miscare care are rolul de a asigura oamenii ca PSD continua si duce mai departe promisiunile facute in numele USL, chiar daca liberalii au fost dati afara/au plecat singuri de la guvernare.

Iar cand Ponta ne asigura ca inca ii asteapta pe fostii parteneri sa revina la guvernare, premierul face acelasi joc obsesiv-compulsiv de-a unicul mostenitor legitim al fostei USL. In drumul sau spre pulverizarea si a ultimei ramasite doctrinare a celui mai mare partid de stanga, Victor Ponta prezinta electoratului un PSD gigant in care se regasesc si masuri de centru dreapta si capitole intregi din programul liberalilor, asa cum a fost alcatuit la inceputul formarii Uniunii Social Liberale.

Ilegitimitatea acestui proiect izvoraste din insasi recunoasterea lui Ponta ca nu i s-ar parea normal ca liberalii sa semneze o motiune de cenzura impotriva programului de guvernare, intrucat acesta contine punctele si masurile fostilor sai parteneri. Asa ceva chiar nu s-a mai auzit - un partid care ramane la guvernare si-si asuma intreaga paleta ideologica, de la stanga la dreapta, pentru ca astfel isi imagineaza ca nu mai poate fi criticat din nicio parte. Asa o smecherie politica nu s-a mai vazut, ce-i drept, de la prabusirea sistemelor parlamentare din perioada interbelica.

Ca sa elimine orice suspiciune vis-a-vis de intentiile partidului, Ponta prezinta acelasi plan pentru prezidentiale si disponibilitatea PSD de a sustine, pe langa candidatura sa, orice alta persoana pe care o va dori "poporul roman":

"Prima optiune este refacerea USL si un candidat comun alaturi de liberali. Daca nu exista aceasta varianta, a doua varianta este aceea de a sprijini unul din candidatii care sunt doriti de poporul roman, nu de PSD sau PC sau UNPR si aici lista deja e foarte scurta: Mugur Isarescu, daca va dori sa candideze, Sorin Oprescu, Calin Popescu Tariceanu si de la noi din partid, atat cat ma uit, domnul Geoana si cu mine suntem cei care putem candida cu sanse."

Altfel spus, PSD va sustine orice si pe oricine, oriunde si pentru orice, doar ca sa se pastreze la putere si sa nu ajunga din nou in Opozitie. Poezia de campanie e deja enuntata, iar oricine inseamna orice nu e Traian Basescu sau apropiatii sai.

Ce ramane dintr-un astfel de partid, ce mai reprezinta el cand se desfiinteaza singur in momentul in care ar fi avut ocazia perfecta de a-si asuma, dupa mult timp, o identitate de stanga autentica? Din moment ce vrei sa fii orice, risti sa nu mai fii nimic.

Acelasi lucru pare a se petrece si in partea cealalta a scenei politice, in dreapta, unde PNL si toate celelalte partide si partidulete par a avea ca unic program desfiintarea dreptei, nu unirea si asumarea ei intr-un singur proiect comun.

Fiind in premiera in fata posibilitatii de a-l lasa pe Traian Basescu in urma si cu sansa de a se regrupa in jurul unor principii si idei de reconstruire a societatii, partidele par mai atrase de vechiul scenariu cu care sunt obisnuite si singurul pe care il cunosc bine - "Jos tiranul de la Cotroceni" versus "Basescu, salvatorul justitiei si al statului de drept".

Simplul fapt ca USL nu a adoptat pana acum legea promisa impotriva migratiei parlamentare, fapt care ar fi stopat formarea guvernelor in ciuda votului de la alegeri, exprima dispretul partidelor fata de politica si drepturile cetatenilor.

In dorinta de a nu pierde nimic si de a castiga tot, PSD pluseaza si mai mult, riscand sa se pulverizeze in totalitate, daca dreapta se va trezi sa contrapuna o imagine unitara proiectului ubicuu si haotic al lui Victor Ponta.

Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
#Guvern Ponta III, #PSD mostenitor USL, #program guvernare USL, #Ponta alegeri prezidentiale , #PSD
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Dr Oprescu va fi candidatul PSD, nu Ponta.
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5