Ponta: Suntem de acord cu modificarea Constitutiei, dar dupa alegeri

Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 20:06
836 citiri
Ponta: Suntem de acord cu modificarea Constitutiei, dar dupa alegeri
Foto: Arhiva

Presedintele PSD Victor Ponta afirma ca Opozitia este de acord cu modificarea Constitutiei, dar numai de catre un Parlament legitimat printr-un nou vot.

"Am urmarit cu atentie modul iresponsabil in care presedintele Traian Basescu a luat decizii in numele Romaniei, la Bruxelles, si constat din nou ca suntem pusi in fata unui fapt implinit - acela de a accepta o decizie fata de care nu au existat consultari in tara si dezbateri largi cu societatea civila si cu opozitia. Spre deosebire de tari precum Cehia, Ungaria sau Suedia, care au anuntat ca sunt de acord cu propunerile doar dupa ce vor face consultari interne", scrie Victor Ponta pe contul sau de Facebook.

Ponta cere in mod direct actualei Puteri sa demareze "o dezbatere publica autentica, deschisa, democratica, cu privire la modul in care ne angajam sa sustinem obiectivele decise astazi la Bruxelles. Si reamintesc ca noi, din iunie, am cerut Puterii infiintarea unui comitet tripartit Putere-Opozitie-BNR, tocmai pentru a stimula dialogul si consensul cu privire la decizii de aceasta factura".

"Fac un nou apel in acest sens catre premierul Boc si catre guvernatorul Isarescu! Constat insa ca dialogul cerut de noi - si cu privire la comitetul tripartit si cu privire la buget - nu a fost niciodata acceptat, iar acum ni se cere sprijinul prin televizor! Opozitia nu functioneaza pe principiul slugarnic al UNPR sau UDMR. Cu noi trebuie purtat un dialog autentic, fata de care suntem deschisi in totalitate", mai scrie liderul PSD.

In continuare, acesta precizeaza ca USL este de acord cu "introducerea in Constitutie a obligatiilor privind 3% deficit".

"Refuzam abordarea iresponsabila a lui Traian Basescu si reafirm ca modificarea Constitutiei trebuie realizata doar de un nou Parlament, legitimat de alegeri. Asa ca situatia este simpla: cu cat facem mai repede alegeri, cu atat mai repede modificam Constitutia pentru a consfinti aceste prevederi!", adauga pesedistul.

"Repet solicitarea publica pe care am facut-o si inainte de plecarea lui Traian Basescu la Bruxelles - incepeti o dezbatere publica ampla, dar nu doar cu majoritatea nelegitima a PDL, si nu doar despre cum trebuie modificata formal Constitutia - ci si despre cum putem iesi din actuala criza produsa nu de problemele externe, ci de coruptia si incompetenta celor care guverneaza, precum si despre cum cream mai multe locuri de munca si mai multe facilitati mediului economic, pentru ca Romania sa iasa cu fruntea sus din criza actuala", incheie liderul PSD.

Basescu: Saptamana viitoare o sa organizez o intalnire cu partidele

Presedintele Traian Basescu a anuntat vineri, la Bruxelles, ca intentioneaza sa "informeze" partidele politice parlamentare, dar "nu prin hartii", care nu se citesc, saptamana viitoare, despre deciziile summitului UE.

"Oricum, vreau sa informez partidele nu prin hartii, ca de multe ori nu citesc hartiile, saptamana viitoare o sa incerc sa organizez o intalnire cu partidele, si de la putere, si din opozitie, sa le prezint ce ar urma, pentru ca s-ar putea ca partidele sa spuna 'Nu vrem sa fim in acest acord de guvernanta fiscala'.

Daca asa hotarasc partidele? Eu insa am informat Consiliul ca Romania va merge in acest acord interguvernamental, pentru ca sunt doua lucruri esentiale: in primul rand, chiar programele pe care noi le avem cu FMI, UE si BM sunt indreptate catre convergenta", a spus Basescu.

D.R.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Ponta revizuire constitutie, #Basescu revizuire Constitutie, #acord interguvernamental UE , #PSD