PSD, chipul unei guvernari sinistre (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 27 Martie 2014, ora 20:19
4841 citiri
PSD, chipul unei guvernari sinistre (Opinii)
Foto: Victor Ponta/Facebook

PSD si Victor Ponta sunt pe val. Ramasi singuri la guvernare dupa trecerea liberalilor in Opozitie, social democratii isi revin treptat din deruta despartirii si incearca sa recupereze rapid timpul pierdut alaturi de Crin Antonescu.

Victor Ponta devine de la zi la zi candidatul PSD care se impune singur la prezidentiale. Si de nu si-ar dori, in ritmul actual de dezvoltare a imaginii, Victor Ponta este azi candidatul cu cel mai mare aplomb la prezidentiale.

Premierul cearta presa pentru ca intelege gresit ideile "saracei" Petrescu, traduce gandurile ministrilor in unicul limbaj ce trebuie sa emita dinspre Guvern, respectiv ca totul este si va fi bine, si anunta revarsari uriase de capital strain in investitii care vor scoate tara din impasul in care a afundat-o, in esenta, un singur om - Traian Basescu.

Datele macroeconomice sunt si ele de partea lui Victor Ponta. Potrivit previziunilor FMI, Romania si-a redus deficitul de cont curent, cresterea economica a atins maximul de dupa izbucnirea crizei, iar inflatia este si ea la un minim istoric in ultimii 25 de ani. Vesti mai bune pentru un PSD in an electoral cu doua randuri de alegeri nu puteau exista nici daca le-ar fi inventat strategii de partid.

Problema e ca masurile importante sunt luate tot pornind de la sugestiile si directivele Fondului Monetar, iar Guvernul Ponta ramane din acest punct de vedere o simpla prelungire a Executivului condus de cuplul Traian Basescu - Emil Boc. O continuare soft a austeritatii primitive impuse in 2010.

In rest, marile probleme ale guvernarii trecute au ramas la fel de grave si in prezent. Modul in care se orienteaza investitiile si cheltuielile de la buget, cresterea colectarii de venituri si reformele din Sanatate si Educatie raman in continuare punctele vulnerabile ale Guvernului Ponta.

Iar pentru ca Victor Ponta si-a ales drept principal adversar pe Traian Basescu si fosta sa guvernare, strategia adoptata este sa se raporteze constant la rezultatele si actiunile fostei guvernari. De aici poezia de partid cum ca nimic nu mai este cum a fost si toate sunt mult mai bune si frumoase. Realitatea e insa departe de versurile pe care le recita Ponta si pesedistii zi si noapte la televizor.

Daca ar fi sa alegem doar un mic sector, respectiv oportunitatea investitiilor pe care Guvernul alege sa le puna in practica, comparatia cu trecutul trezeste amintiri sinistre.

De la Liviu Dragnea aflam ca banii chinezilor ar fi bine sa se ingroape intr-un tren de mare viteza care sa lege Bucurestiul de Constanta, traseu asigurat in prezent de o autostrada si de o cale ferata care abia ce a fost modernizata.

Aceeasi logica e folosita si de Dan Sova, cand anunta ca prioritate nu e construirea segmentului de autostrada Pitesti - Sibiu, ci una care sa lege Bucurestiul de Alexandria si Teleormanul colegului de partid.

Stim intr-adevar de pe vremea fostei guvernari ce ascund astfel de investitii bizare si fara nicio acoperire rationala. Problema e ca PSD reuseste sa le fardeze si sa le faca invizibile, luand ochii lumii cu masuri precum reesalonarea ratelor, mariri simbolice ale pensiilor si salariilor si raportari de cresteri record la atragerea fondurilor europene.

In spatele tuturor, sunt convins ca arde haotic obsesia de a nu pierde cea mai importanta batalie electorala - presedintia. O lupta pe care PSD inca nu stie cum sa o duca, motiv pentru care actioneaza preventiv pe toate planurile si experimenteaza in asteptare.

O strategie care, din nefericire, se reflecta si-n actul guvernarii. Lucru care e cu atat mai sinistru cu cat greselile trecutului apropiat ne sunt prezentate drept realizari de exceptie.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Guvern PSD FMI, #Victor Ponta presedintie , #PSD