Reforma stangii romanesti. E Ponta capabil?

Marti, 13 Aprilie 2010, ora 16:17
1502 citiri
Reforma stangii romanesti. E Ponta capabil?

In general, dezbaterea despre stanga, despre viitorul acesteia sau despre reprezentantii ei (partide, miscari, elita culturala) nu a cunoscut niciodata intensitatea traumatizanta pe care dreapta a experimentat-o inca de la inceputul anilor 90.

Si asta datorita faptului ca singurul partid mare de centru-stanga din Romania, PSD, care a cunoscut metamorfoze in perioade politice diferite, FSN/FDSN/PDSR, nu s-a confruntat niciodata cu un real pericol provenit din acelasi spectru politic.

Principalul reprezentat al stangii romanesti nu a dat fata in fata cu vreun adversar puternic din punct de vedere ideologic si doctrinar.

PD, defunctul partid de stanga, nascut din FSN-ul lui Ion Iliescu, metamorfozat in mod oportunist in 2007 in partid de dreapta, nu a fost niciodata indeajuns "de barbat" ca sa poata lupta cu PSD. Nici Petre Roman si nici Traian Basescu nu au putut construi si consolida un partid de stanga ca alternativa la hegemonia marelui urs.

Principala amenintare pe care PSD a resimtit-o si pe care a incercat de fiecare data sa o combata a venit, fie din partea dreapta a spectrului politic, fie din melanjul unor aliante de partide si miscari de dreapta si de stanga (CDR, Alianta DA).

La inceputul anului 2010, PSD pare a fi in declin. Este obosit si surmenat din cauza bataliei cu Traian Basescu si cu partidul pe care il patroneaza. Nu mai este partidul hegemonic din vremea lui Ion Iliescu si Adrian Nastase. Acum este un partid care lupta pentru suprematie impotriva PD-L. Este un partid care se straduieste sa treaca peste esecuri.

Odata cu PSD si stanga se afla la rascruce. Se afla in fata unei provocari identitare. Vrea sa fie de stanga mai mult decat a fost pana acum. Vrea sa fie un partid de stanga modern.

Victor Ponta a preluat un partid debusolat, frustrat, dezorganizat, debilizat, dator. Dupa doua esecuri consecutive la alegerile prezidentiale PSD incearca sa reinvie cadavrul oboist al stangii.

In ultimul interviu dat de tanarul presedinte al PSD ziarului Romania Libera, se simte prospetimea discursului, fermitatea mesajelor. Victor Ponta este diferit. Vrea sa arate ca are curaj vizavi de asumarea trecutului, de abordarea unor teme sensibile. Este curat, transparent. Cel putin deocamdata.

Arata vehementa in ceea ce priveste cazurile problematice din interiorul partidului. Vrea sa faca curatenie. Vrea sa faca reforma. Este recunoscator celor care l-au crescut, dar nu vrea sa fie ca ei si nu vrea sa depinda de ei in deciziile personale. Este un fost procuror. Si asta se vede.

Misiunea pe care o are de indeplinit nu este usoara. Insa stanga romaneasca trebuie resuscitata, reinviata, poate si mai mult, ea trebuie reinventata.

Problema este ca pana in acest moment Victor Ponta nu pare a avea o directie, o strategie politica coerenta, o rabufnire spectaculoasa care sa uimeasca electoratul, opinia publica, adversarii.

Duritatea, corectitudinea si fermitatea procurorului trebuie dublate de un proiect politic personal cu care sa se diferentieze iremediabil de fostii presedinti ai PSD, de liderii partidelor de dreapta. Acesta nu poate fi decat un nou proiect al stangii romanesti.

Conditiile sociale sunt favorabile. Contextul politic avantajos. Mai ramane de vazut daca va avea abilitatea de a interpreta si actiona in mod categoric pentru a reforma stanga.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Victor Ponta PSD, #reforma PSD , #PSD