Revenirea in forta a lui Victor Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 28 Aprilie 2015, ora 07:46
11431 citiri
Revenirea in forta a lui Victor Ponta (Opinii)
Foto: Arhiva Facebook/Victor Ponta

La trei ani de la caderea Guvernului Ungureanu si la doar cinci luni de la cel mai mare esec suferit la alegerile prezidentiale, Victor Ponta e in plina campanie de reinventare si recucerire a puterii.

In acest ritm, pana anul viitor poate uni tot partidul in jurul sau, iar cu un PSD reformat real are toate sansele sa castige si alegerile din 2016, dupa care presedintia poate fi transformata intr-o problema simbolica.

Cum a reusit sa supravietuiasca liderul PSD dupa ce a fost lovit in plin, rand pe rand, de scandalul plagiatului, de ruptura USL, de deconspirarea presupusei sale calitati de "acoperit", de pierderea bataliei pentru Cotroceni si, nu in ultimul rand, de razboiul intern din propriul partid, asta cred ca ramane un mister chiar si pentru Victor Ponta insusi.

E greu de spus ce si cat merit are Ponta in fiecare dintre aceste supravietuiri la limita, cele mai multe avand ca principala explicatie contextul istoric si politic specific epocii in care a avut norocul sa se plaseze.

Paradoxul e ca, in doar cinci luni de la cea mai rusinoasa infrangere, Victor Ponta a ajuns in situatia in care a concentrat in jurul sau mai multa putere decat a avut vreodata pana acum.

Ironia e ca, daca nu se va schimba nimic in urmatoarele luni, acelasi Ponta va deveni de neoprit in 2016.

Daca astazi nu mai exista aproape nicio voce critica la adresa sa in partid, asta cu siguranta se datoreaza actiunilor procurorilor DNA care i-au facut curatenie si i-au anihilat si cea mai mica urma de opozitie. Iar ramanerea la guvernare nu se explica nicidecum printr-un artificiu politic de geniu executat de Ponta, ci e consecinta neputintei PNL de a se organiza in jurul unui lider care sa le imprime forta si motivatia necesare acapararii puterii din mainile unui partid destramat de arestari la cel mai inalt nivel.

E foarte posibil ca inghetarea liberalilor intr-o opozitie aproape la fel de muta ca si cea a lui Klaus Iohannis sa aiba la baza acelasi sentiment de deruta si haos provocat de tavalugul procurorilor DNA.

Ceea ce parea initial ca ar putea sa-i aduca la guvernare, iar pentru unii devenise un scop in sine s-a transformat intr-o mutenie generala a clasei politice si intr-un status quo pe care nimeni nu isi mai doreste sa il schimbe.

Iar asta ar putea fi ocazia la care Victor Ponta nici nu ar fi putut sa viseze in urma cu doar trei-patru luni. Ponta si PSD au de acum posibilitatea de a plusa si mai mult in sensul reparatiilor dezastrului social lasat in urma de masurile de austeritate executate de liderii pe care azi ii regasim la varful prea derutatului PNL.

Sau pot folosi timpul ramas pana la motiunea de cenzura anuntata de liberali pentru a compensa categoriile sociale cel mai grav atinse de criza, sanatatea si educatia, iar apoi sa aleaga sa intre singuri in Opozitie, de unde vor avea timp suficient un an pentru a subrezi si mai in forta un PNL fara viziune, fara proiecte concrete si fara timp pentru a convinge.

Singura problema care pare sa il incurce in mod real pe Victor Ponta de acum incolo va fi modul in care isi va administra tocmai aceasta uriasa libertate de a alege ce si cum sa faca in pregatirea alegerilor din 2016.

Cand ipotetic ai atatea variante in care poti sa castigi, imperiul necesitatii sub care si-a administrat pana acum supravietuirea politica ar putea deveni singura pierdere reala.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Ponta guvernare PSD opozitie PNL, #Ponta PSD alegeri 2016 castigare , #PSD