Risca PSD scindarea ?

Luni, 22 Februarie 2010, ora 23:40
5697 citiri
Risca PSD scindarea ?

Congresul PSD a adus schimbarea in arhitectura interna a partidului. Rolul acestuia nu a fost numai pentru a alege o noua conducere, ci si pentru a calma starea de spirit de nemultumire fata de liderii care au ratat la mustata presedintia tarii si puterea. Victor Ponta a spulberat visele lui Mircea Geoana, atat pe cele politice, cat si pe cele personale. Orgoliul diplomatului a fost potolit de ambitia procurorului.

Acum, situatia noului presedinte pare a fi identica cu cea pe care fostul presedite a trait-o pana in prezent. Inlocuirea lui Mircea Geoana s-a facut, la fel de brutal, pe aceleasi principii pe care el le-a utilizat in 2005 pentru a-l detrona pe Ion Iliescu. Jocuri de culise pana in ultima clipa, tradari, ralieri neasteptate, false candidaturi, toate acestea au facut parte din arsenalul politic folosit si acum cinci ani.

Victor Ponta este, asemenea lui Mircea Geoana, rezultatul unui compromis politic intre mai multe tabere adverse care au avut un scop comun: detronarea presedintelui. Fostul diplomat a fost victima aceluiasi scenariu pe care acesta l-a scris pentru Ion Iliescu. Numai ca de data aceasta Ion Iliescu si Adrian Nastase au rescris scenariul si l-au inventat pe Victor Ponta pentru presedintia partidului, personaj tanar, dinamic, rece, calculat, dar neexperimentat politic.

Situatia PSD nu este inca clarificata. Interesele de moment au fost satisfacute, insa voci ratacite si neimplinite vor aparea cel mai probabil in urmatoarea perioada. Astfel ca Victor Ponta va trebui sa faca aceeasi echilibristica pe care Mircea Geoana a trebuit sa o faca pana acum. Va putea, insa, Victor Ponta sa multumeasca toate grupurile din PSD cu aceeasi abilitate pe care fostul presedinte a dovedit-o?

Pe termen scurt, riscul ca PSD sa se scindeze serios nu pare probabil. Vor mai fi demisii, nemultumiti care vor pleca spre o barca mai incapatoare. Grupul independentilor se mareste usor-usor si pare sa pregateasca un partid-anexa pentru PD-L si Traian Basescu. Amenintarea pentru PSD pare mai mult a fi exterioara decat interna. infiintarea unui nou partid de stanga va aduce pentru PSD competitia, asa cum este ea, acum, intre PNL si PD-L. Atunci, noul presedinte va trebui sa-si demonstreze calitatile inca neafisate de lider politic.

PSD are presedinte, dar nu are inca o strategie. Deocamdata, PSD ramane un grup de celule active, divizate, dezorganizate in care factorul necunoscut ramane o certitudine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#scindare PSD, #Victor Ponta conducere PSD, #grupuri interese PSD, #strategie PSD , #PSD