Socialismul de portofel al PSD (Opinii)

Sambata, 11 Mai 2013, ora 19:49
5151 citiri
Socialismul de portofel al PSD (Opinii)
Foto: Adevarul

Francezii au o vorba prin care ii ridiculizeaza pe cei care se pretind socialisti dar al caror stil de viata este departe de cel al electoratului proletar caruia i se adreseaza: "gauche caviar", adica "stanga de caviar". Oare cei din conducerea PSD cu portofele grase cum ar putea fi denumiti?

Expresia "gauche caviar" a aparut prin anii '80, dar parca niciodata nu s-a lipit atat de bine ca de actuala guvernare socialista de la Paris. Recent, presedintele Hollande i-a obligat pe membrii cabinetului socialist sa-si faca publice averile, in incercarea de a stinge scandalul legat de fostul ministru al Bugetului, Jerome Cahuzac, care a admis ca are un cont secret in Elvetia cu aproximativ 600.000 de euro.

Lista averilor detinute de ministrii socialisti i-a socat pe francezi, obisnuiti cu imaginea unor oameni care si-au facut un titlu de glorie din mersul cu trenul: opt din cei 38 de ministri au bunuri si conturi care se ridica la multe milioane de euro. Insusi premierul Jean-Marc Ayrault, ce a defilat prin campania electorala cu pasiunea sa proletara pentru calatorit cu cortul, are o avere de 1,5 milioane de euro.

Toata povestea l-a costat zdravan pe presedintele Francois Hollande, care dupa 11 luni de la instalarea in functie a inregistrat un adevarat record de impopularitate pentru ultimii 50 de ani: 74% dintre francezi sunt nemultumiti de activitatea sa.

Intre timp, in micul Paris, Victor Ponta are foarte multa treaba cu socialistii lui, spre bucuria lui Hollande, astfel ca nu are timp si nici interes sa dea idei poporului francez despre organizarea unui eventual referendum. Impreuna cu ale sale patru case, Ponta este ales triumfator si fara contracandidat ca sef al stangii romanesti, alaturi de o suita de vicepresedinti printre care si cel mai sarac dintre ei se poate fali cu o casa de vacanta si niste conturi labartate.

Din acest punct de vedere, se poate spune ca socialistii romani pot defila mandri si cu contul sus alaturi de cei francezi. Ai zice ca multumita lor nu mai suntem iarasi ultimii din Europa, ba chiar am fi mai presus si decat Franta, daca facem un calcul elementar.

Ponderea ministrilor milionari in Guvernul de la Paris este de 21% (8 din 38), in timp ce procentul demnitarilor socialisti milionari in Guvernul Ponta este mult mai mare. Patru din cei 11 ministri PSD, adica 36%, au averi de peste un milion de euro: Liviu Dragnea, Constantin Nita, Dan Sova si Gabriel Oprea (membru PSD sub acoperire UNPR).

Daca socialistii de Dambovita sunt mai tari in portofel decat cei de langa Sena, oare cum stau electoratele celor doua partide? Salariul mediu in Franta este de 1.600 de euro, in timp ce in Romania se situeaza la 400 de euro.

Si astfel ajungem la partea fierbinte a problemei: pe cine reprezinta de fapt PSD?

Liderul spiritual al partidului, Ion Iliescu, a declarat in cadrul congresului de realegere a lui Ponta ca PSD este "exponentul oamenilor muncii si al salariatilor".

Pai, se regasesc oamenii muncii cu rate la casa in activitatea de bugetar cu palat de 4.000 de metri patrati si hotel a presedintelui executiv Liviu Dragnea? Dar tinerii fara bani de chirie se simt reprezentati de cele trei case plus un apartament ale presedintelui tineretului social-democrat Nicu Banicioiu?

Iar gospodinele care isi dramuiesc banii de piata pot sa spuna ca sunt la fel de cochete ca vicepresedintele PSD Gabriela Firea, atunci cand isi plimba bijuteriile de 130.000 de euro prin cele trei case "de locuit"?

Pensionarii de grija carora plange vicepresedintele PSD Robert Negoita se simt consolati de cele 70 de terenuri intravilane si peste 120 de case si apartamente care plesnesc din declaratia sa de avere? Sau se uita la ceasurile de 70.000 de euro ale vicepresedintelui PSD Marian Vanghelie si spera ca va veni si vremea lor?

Tot acest electorat caruia i se adreseaza PSD si de unde obtine voturi generoase nu are nici macar o umbra palida de reprezentant printre bosii socialisti, de la partid si din Guvern. Dupa cum arata treaba, PSD este expresia intereselor speculatorilor imobiliari, a bugetarilor cu afaceri de succes, a comerciantilor de masini de lux si mai ales a burghezilor cu case de vacanta si bone filipineze. Bosii PSD au un nivel de viata la care 99% din electoratul lor nici nu indrazneste sa viseze.

Pentru astfel de socialisti, francezii au inventat aceasta specialitate care pica greu la stomacul proletarului votant, "gauche caviar". "Sunt averi uriase. Va fi greu de inteles pentru majoritatea cetatenilor francezi, care intampina mari greutati financiare", a marturisit jenata ministrul francez pentru persoanele in varsta, Michele Delaunay, dupa ce in presa a aparut ca are bunuri imobiliare, mostenite, de milioane de euro, bijuterii de 15.000 de euro si obiecte de arta in valoare de 200.000 de euro. Cam cat valoreaza si colectia de arta a vicepresedintelui PSD Eugen Bejinariu.

Aceste obiceiuri social-democrate nu se gasesc insa numai la francezi. Englezii i-au descoperit si ei pe "champagne socialists", germanii au dat de "salonkommunist", iar americanii se distreaza pe seama "limousine liberals".

Ipocrizia socialista romaneasca inca nu are un nume. Cum nu suntem atat de rafinati, socialismul de tip PSD ar putea fi botezat dupa un relansat star al partidului, reprezentant de seama al pesedismului de rit vechi si nou: vicepresedintele Marian Oprisan. Mai degraba cunoscut printre concetatenii sai vranceni sub numele de Portofel.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#milionari conducere PSD, #socialism portofel PSD, #Victor Ponta avere, #lideri PSD avere , #PSD