Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Surpriza pentru Cotroceni (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 01 Iulie 2014, ora 07:43
12152 citiri
Surpriza pentru Cotroceni (Opinii)

Doua obsesii bantuie scena politica de la noi. In partea dreapta, avem ideea unificarii si strangerii randurilor, normala daca vedem cat de lebartata si dispersata a ajuns, dezbinata de orgolii personale, unde fiecare lider se viseaza presedinte.

De cealalta parte, la stanga, exista o criza de nume tocmai pentru ca toate calculele si privirile se intalnesc doar in persoana lui Victor Ponta, un premier care are deja o multime de bile negre plus umbra catorva schelete usor intuibile pana si prin peretii grosi ai partidului tot mai puternic.

Asadar, avem obsesia unificarii dreptei si spaima stangii ca alesul sau sa nu se transforme intr-un pariu pierdut care sa-i lase iarasi fara nimic.

Spaima reeditarii anului 2004, cand social democratii au pierdut odata cu prezidentialele tot, unii dintre lideri chiar si libertatea, cred ca da frisoane din nou PSD. In schimb, la dreapta se viseaza la repetarea momentului de gratie din urma cu 10 ani.

Si unii, si altii traiesc prin urmare sub imperiul unor fantasme si spaime care ii impiedica sa perceapa realitatea cat mai aproape de adevar.

In consecinta, ambele tabere se iluzioneaza ca, daca gasesc reteta sau planul potrivit, vor iesi invingatoare. La dreapta, exista credinta ca totul sta in reusita fuzionarii dintre PNL si PDL, pentru ca apoi, eventual in turul doi, unificarea intregii drepte sa ofere castigatorul la presedintie.

Klaus Iohannis a simtit ca, dupa ce a castigat partidul liberal, are toate motivele sa pretinda si postul de candidat al PNL pentru prezidentiale si nu i-a lasat postul, fara lupta, lui Crin Antonescu.

In plus, anuntul pe care l-a facut in timpul congresului - ca viitorul partid se va numi tot PNL - scoate la iveala toate motivele pentru care fuziunea ar putea sa se transforme intr-o implozie a intregii drepte chiar in debutul campaniei electorale, lucru care sigur ar fi fatal si pentru candidatul cu cele mai mari sanse al dreptei.

La stanga nu exista decat obsesia candidatului cel mai potrivit si PSD impreuna cu Victor Ponta nu mai au decat grija iepurilor pe care ii vor gasi sa destabilizeze si mai mult dreapta faramitata deja.

Calin Popescu Tariceanu s-a angajat, zic eu, cu toate armele in solda social-democratilor, luptandu-se din rasputeri sa rupa cat se poate din liberalii gata sa tradeze ceea ce oricum nu au avut niciodata.

Fiind gata sa se arunce in lupta prezidentiala, cu sau fara binecuvantarea PSD, C.P. Tariceanu e definitia de manual a iepurelui a carui unica misiune e sa fure voturile si atentia dreptei.

Sorin Oprescu e cel de-al doilea iepure, gata si el de sprintul final pentru alte doua trei procente pe care le va lua, cel mult, in primul tur.

Ramane in final o singura intrebare care ii tortureaza pe strategii social-democratilor - in conditiile date, castiga sau nu sigur Victor Ponta alegerile? Pentru ca, daca le va pierde, PSD probabil va lua locul dreptei urmand sa piarda tot si apoi sa se faramiteze.

Apoi, daca un candidat al dreptei va castiga alegerile, victoria va duce automat la unificarea tuturor partidelor in jurul celui care va da presedintele.

Acesta fiind cadrul general, candidatul PSD pare sa aiba in acest moment un plus considerabil fata de oricare dintre potentialii candidati ai dreptei. Cu precizarea ca, daca se va dovedi ca evolutia cazului Duicu se va apropia periculos de mult de biroul premierului, social-democratii vor fi nevoiti sa isi gaseasca alt nume pentru Cotroceni, daca vor sa mai aiba prima sansa in alegeri.

De cealalta parte, desi fuzionabilii PNL si PDL se pot delimita de Traian Basescu in bloc, evolutia afacerii dintre Bercea Mondial si Mircea Basescu poate si ea sa dea lovitura fatala incercarii de unificare a dreptei, punand toti candidatii intr-o lumina ridicola si subrezindu-le discursul.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Ponta prezidentiabil PSD, #PNL PDL fuziune prezidentiale , #PSD