Opinii: Victor Ponta, mare boier, mare caracter!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 24 Septembrie 2010, ora 12:12
13643 citiri
Opinii: Victor Ponta, mare boier, mare caracter!

Victor Ponta nu a fost probabil niciodata intr-o situatie mai delicata decat cea in care l-a aruncat scandalul legii pensiilor, combinat cu recentele dezvaluiri ale lui Traian Basescu.

Scandalul pensiilor ne-a aratat un presedinte PSD care fie nu stie cum negociaza subordonatii sai bani si voturi, varianta greu credibila, fie negociaza el insusi bani si voturi cu dusmanul de clasa.

Sigur nu este pentru prima data cand se intampla asa ceva in Parlament, dar niciodata gainaria nu a iesit atat de clar la suprafata si niciodata scena politica nu a fost mai radicalizata. In plus, nu tot partidul a fost de acord si nu toti alesii sai ar fi avut de beneficiat de urma intelegerii.

Nu cred sincer ca Ion Iliescu, spre exemplu, a fost prea incantat sa afle ce nazbatie a facut pustanul pe care el insusi l-a pus in fruntea PSD, cu ucaz de supunere totala. Adicatalea in timp ce patriarhul PSD se intalnea cu pensionarii intr-un exercitiu de terapie in grup, Victoras batea palma pe sub masa pentru ca tocmai legea pensiilor sa treaca. Nu se face, zau asa!

Pe de alta parte, ma intreb, ce-or fi zis despre deal-ul bani contra voturi social democratii care nu s-au regasit pe lista celor fericiti cu bani? Dar nici cei care erau pe lista nu au motive sa fie prea fericiti, caci banii nu vor mai veni, cu siguranta, dupa ce Traian Basescu a anuntat ca va cere public demisia premierului daca va da curs intelegerii. Si atunci, de ce a mai iesit PSD din sala, pierzand ocazia sa tranteasca legea? Ne se face sa iei asa teapa, zau asa!

Dezvaluirile lui Traian Basescu au pus bomboana pe coliva: "La mine in birou, acest Ponta, care azi vitupereaza impotriva presedintelui, era ca un pres care intreba: ar fi bine sa candidez la Primaria Capitalei, m-ati putea sprijini? I-am spus: nu candida ca nu ai sanse, dandu-i de inteles ca nu o sa-l sprijin. Tot el discuta un portofoliu de ministru, prin iesirea din PSD, inainte de alegerile din partidul lor. Acest Victor Ponta, pe care-l vedeti tipand."

Presedintele nu face decat sa confirme niste informatii care circulau de multa vreme despre planurile familiei Sarbu-Ponta. Ele ne arata ca dupa ce a avut in frunte un "prostanac", PSD s-a procopsit cu un smecheras, oricand dispus la intelegeri pe sub masa sau chiar tradari in interes propriu sau al unui grup de apropiati. Mare boier, mare caracter, mare politician Victoras acesta!

Victor Ponta (sau, macar, experimentatul sau socru) a simtit pericolul asa ca imediat liderul PSD a incercat o miscare spectaculoasa, cu intreg concursul Realitatii TV, care a tinut vreme de o zi genericul breaking news pentru margica lui: PSD vrea suspendarea lui Traian Basescu. Nu prea inteleg care este stirea bomba. De luni de zile nu e saptamana in care dinspre PSD sau PNL sa nu se auda aceasta idee, in difertie formulari si contexte.

Victor Ponta vrea, asadar, sa-l suspende pe presedinte daca acesta promulga legea pensiilor, pe motiv ca aceasta a fost fraudata la vot. Dar Traian Basescu nu are motiv legal sa nu promulge legea pe o chestiune procedurala transata de plen prin decizia ca votul sa nu fie reluat. De-abia nepromulgarea in aceste conditii ar fi ilegala.

In al doilea rand, ma intreb, cu ce majoritate vrea Victor Ponta sa-l suspende pe Traian Basescu. Deocamdata PSD se codeste sa depuna motiunea de cenzura pentru ca nu are majoritatea sa o treaca. De ce ar avea suspendarea mai mare succes?

In disperare de cauza Victor Ponta a incercat sa arunce o petarda in lumina careia sa para un lider radical si intransigent al Opozitiei. Dincolo de aceasta lumina palpaitoare insa, ii va fi foarte greu sa-si stearga de pe frunte stampila de-abia primita si sa recastige macar atata autoritate in partid cata avea inainte de acest episod penibil.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Victor Ponta PSD, #Victor Ponta suspendare Basescu , #PSD