Ziua dupa ce PSD va castiga tot (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 10 Noiembrie 2013, ora 23:25
10153 citiri
Ziua dupa ce PSD va castiga tot (Opinii)

In USL se limpezesc apele. Despartirea nu a mai ramas decat o problema timp, iar principala batalie care se duce intre liderii celor doua partide importante din alianta se poarta doar in jurul strategiei prin care se va produce ruptura dintre PSD si PNL.

Consiliul National organizat de PSD nu a avut nicio alta ratiune decat etalarea fortei la care a ajuns partidul condus de Victor Ponta si schimbarea discursului general in vederea alegerilor din 2014.

Mircea Geoana a fost iepurele scapat din maini, vocea totusi legitima a partidului care a transmis in aplauzele celor 4.500 de social democrati mesajele de adio catre partenerii liberali de la guvernare. Din acest punct de vedere nu a mai contat mesajul ceva mai rational si lucid al lui Adrian Nastase.

Reactia miilor de social democrati din sala vorbeste de la sine. Cuvintele fostului presedinte al PSD au fost exact ceea ce partidul a vrut sa auda. De altfel, daca astfel Ponta a dorit sa sondeze asteptarile aruncand astfel de petarde, planul i-a reusit. Scopul a fost atins.

"Principala misiune a partidului este una foarte simpla: sa castigam tot. Sa castigam tot in 2014, atata e tot ce va cer, dragi colegi" a rostit eternul candidat al Partidului Social Democrat, Mircea Geoana, in aplauzele frenetice ale pesedistilor. Dincolo de claritatea intentiilor anuntate si necontrazise de niciun lider important al partidului, ci dimpotriva, e o ironie fara margini sa il auzi pe Geoana cum ii transmite lui Crin Antonescu povata cu alergatorul de unul singur care iese pe locul pe doi.

Tocmai el, Mircea Geoana, s-a gasit sa faca parada cu astfel de maxime, cel care in 2009 a avut practic functia de presedinte in mana si a pierdut exclusiv din cauza prostiilor in serie pe care le-a executat cu o senitate aproape nevinovata. Ca atunci Crin Antonescu l-a sustinut iar astazi el ii intoarce drept rasplata astfel de servicii e doar fata urata a politicii. La scara mai mare, acelasi lucru se intampla deja si intre PSD si PNL. Pe scurt, dupa ce social democratii s-au vazut cu sacii in caruta, dupa ce au pus mana pe cata putere au putut, astazi trimit mesaje de adio catre liberali.

Nimeni nu are de unde sa stie cum vor evolua lucrurile pana la prezidentialele de anul viitor, insa in cazul in care PSD se va arunca in lupta cu propriul candidat, aceasta va fi si motivul principal care le va diminua sansele. Inainte de rezultatele modeste ale guvernarii Ponta, inainte de spaima ca PSD chiar ar putea ajunge sa controleze din nou intreaga tara, pana la ultimul functionar si magistrat din sectorul public, pana acolo ei vor trebui sa dea seama de teapa pe care se pregatesc sa o dea in vazul tuturor celor alaturi de care au reusit sa ajunga la putere.

Dincolo si de sansele lui Crin Antonescu de a-si apropia atat electoratul de dreapta cat si o parte din formatiunile politice, inainte de a afla daca liberalul ar fi sustinut in final (a) de PDL, de exemplu, sansele unui Ponta sau a oricarui alt nume din PSD depind in primul rand de rezolvarea acestei uriase probleme de imagine. Cum va reusi partidul sa convinga electoratul ca nu-i va furniza aceeasi teapa pe care tocmai se pregatesc sa o livreze partenerilor si camarazilor de care s-au folosit doar pentru si pana au ajuns sa prinda puterea in menghina partidului.

Apoi, un candidat al PSD ar reactiva si lupta ideologica, oricat de absurda si falsa ar fi o astfel de confruntare in Romania lui 2014. Un candidat al social democratilor ar obliga dreapta sa stranga randurile in jurul candidatului cu cele mai mari sanse, fapt care ar putea sa uneasca toate factiunile care astazi par de negandit a lucra impreuna. Intr-un astfel de scenariu nu ar fi imposibil de imaginat nici chiar o alianta a PNL cu PDL, pentru ca in final candidatul din finala sa coaguleze intreaga opozitie fata de PSD.

Cu siguranta ca faramitarea dreptei si imposibilitatea de a gandi o sustinere a lui Crin Antonescu din partea partidelor de dreapta sunt realitati care dau curaj pesedistilor. Probabil cu cat ruptura va avea loc mai devreme, cu atat vor exista mai multe sanse ca electoratul sa uite de tradare. Fie si asa, pesedistii tot vor mai avea un hop esential de trecut: lupta cu imaginea unui PSD care chiar va ajunge sa castige toata puterea, fara rest, in 2014. Pana acolo incat toata Romania sa fie numai PSD, asa cum a scapat (sau nu) Victor Ponta in discursul sau de la Consiliul National de sambata.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ponta PSD Antonescu, #rupere USL Ponta Antonescu, #PSD despartire PNL , #PSD
Comentarii
Poza koko51955
koko51955
rank 5
Lekka, asa-i ca-ti faci probleme ptr viitorul tau ziaristic?