Ce fitile ne mai pune Victor Ponta in America (Opinii)

Joi, 24 Octombrie 2013, ora 23:35
5963 citiri
Ce fitile ne mai pune Victor Ponta in America (Opinii)
Foto: Rumanian Ruvr

Vizita pemierului roman in SUA era necesara si, asa cum rezulta din interviurile date chiar de dansul canalelor de televiziune, este un succes. Insasi prezenta Romaniei in sferele de elita ale planetei este o performanta care ne avantajeaza.

Din pacate insa, domnul Victor Ponta, obisnuit probabil cu limbajul antenisto-felixist din tara, nu s-a putut abtine nici acolo sa strecoare un mic fitil directionat exact spre presedintele tarii noastre.

Miza e dubla. Pe de o parte, incearca sa-l discrediteze pe Traian Basescu in fata prietenilor americani, pe de alta parte isi sporeste propria imagine in aceeasi zona transatlantica.

Este vorba de un detaliu care poate unora le-a scapat. Relatand faptul ca discutia cu vicepresedintele american nu a abordat prea multe probleme de politica externa a Romaniei, domnul Ponta n-a scapat ocazia sa aminteasca in treacat ca exista totusi o problema delicata, unde Romania si SUA sunt pe pozitii diferite. Este vorba de statutul teritoriului Kosovo.

Premierul i-a lasat de inteles vicepresedintelui Joe Biden ca asta nu depinde de el, dar ca are destula putere, ca s-o rezolve pana la urma. Nu acum, nici la anul, ci numai in 2015.

Cheia saradei porneste de la faptul ca Romania este unul dintre statele care n-au recunoscut statutul teritoriului Kosovo si de altfel singurul membru al NATO in aceasta situatie.

Stie toata lumea ca am ajuns aici pentru ca s-a impus presedintele Basescu, cu argumentele sale si cu acordul Parlamentului, dar in contradictie cu pozitia lui Victor Ponta care - asa cum a recunoscut cu alta ocazie la Bucuresti - adopta de preferinta pozitii contrare presedintelui, chiar si fara argumente.

Cata vreme este Traian Basescu la Cotroceni, el, Ponta, n-are cum rezolva problema. Astea sunt roadele coabitarii si n-are incotro.

Insa problema se va rezolva in 2015, ceea ce in jargon popular suna cam asa: acum v-a facut-o Basescu, pe care il simpatizati voi, americanii. Trebuie sa rabdati, trebuie sa rabd, dar peste un an se termina mandatul presedintelui. Atunci eu voi fi jupanul si va voi face imediat pe plac voua, americanilor. Eu, Ponta, nu altul.

Cat priveste acordul Parlamentului, sa fim seriosi. Ce a aprobat majoritatea de atunci poate revoca majoritatea de acum. Adica majoritatea USL, daca nu cumva chiar majoritatea PSD, intrucat pana in 2015 se mai pot intampla multe.

Cam asa am inteles la televizor ca suna in traducere libera ceea ce trebuie sa fi gandit premierul in timp ce vorbea la Casa Alba cu vicepresedintele american. Fireste, cum suna ceea ce i-o fi spus el acolo mot-a-mot, asta nu stie nimeni exact.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Victor Ponta prim ministru, #convorbiri Casa Alba, #Victor Ponta Casa Alba, #Joe Bilden vicepresedinte SUA , #stiri Victor Ponta