Victor Ponta: Orban si Basescu saboteaza motiunea de cenzura! Pe cine vede premier, cine il poate invinge pe Iohannis, cine va conduce PSD? Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 03 Iunie 2019, ora 07:12
90509 citiri
Victor Ponta: Orban si Basescu saboteaza motiunea de cenzura! Pe cine vede premier, cine il poate invinge pe Iohannis, cine va conduce PSD? Interviu
Foto: Facebook/Victor Ponta

Pro Romania va vota fara negociere motiunea de cenzura, insa sunt doua persoane care saboteaza schimbarea Guvernului Dancila: "Azi, cand vorbim, nu trece nicio motiune. Cand la masa negocierilor vor fi alti reprezentanti decat dl Basescu si dl Orban, vor incepe sa creasca sansele", spune Victor Ponta, presedintele Pro Romania.

Intr-un amplu interviu acordat Ziare.com, Victor Ponta a aratat ca are si o propunere de premier care ar putea fi votata de tot spectrul politic. "Daca vor cu adevarat sa treaca motiunea, trebuie sa discute ca eu sa pot discuta mai departe cu alti parlamentari PSD si ALDE, fara de care, cu toate voturile Pro Romania, nu trece motiunea. Si pentru asta e nevoie de negocieri".

Victor Ponta a explicat votul controversat pentru sefia Camerei Deputatilor, a aratat cum se va pozitiona in cazul lui Peter Eckstein - Kovacs, ne-a spune cine crede ca il mai poate invinge pe Klaus Iohannis la prezidentiale si a descris situatia reala din PSD din acest moment: "Dna Dancila este regele slab cand baronii sunt tari".

L-am intrebat pe Victor Ponta cum vede repetarea situatiei care in 2014 l-a costat pierderea algerilor prezidentiale, dar si ce ar trebui facut cu modificarile legislative contestate de Comisia de la Venetia.

Pro Romania a luat la europarlamentare 6,4%. E bine, e slab?

E foarte bine pentru un partid care nu exista in urma cu cateva luni, care nu are structuri in teritoriu, nu avem primari, nu avem consilieri si, mai ales, intr-un vot categoric antiPSD.

Suntem al patrulea partid si putem sa ne consolidam. La prezenta obisnuita, in jur de 30%, procentele erau mai multe, dar pe mine ma intereseaza mai mult numarul de voturi.

De ce ati fi luat mai mult la prezenta mai mica?

Cei care au votat Pro Romania veneau oricum la vot. Am pornit de la zero ca partid, dar avem un bagaj in spate. Am fost la PSD si votul a fost antiPSD.

Cine v-a votat?

O mare parte sunt fosti alegatori PSD dezamagiti, o parte mai mica, dar importanta sunt alegatori multumiti de ceea ce am facut din punct de vedere economic, pe zona de business, ca premier si o alta parte mica, dar cea mai importanta sunt oameni tineri care poate au votat prima data si care pot forma acel nucleu de stanga moderna, nepesedista.

Acestea sunt sursele celor 600 de mii de voturi. Creste acum o noua generatie de stanga, care n-are legatura cu ideile pesediste.

Cati europarlamentari trimiteti in PE?

In mod normal, vom avea 3, PNL are 9, PSD si USR cate 8. PSD a incercat o fortare la BEC ca sa obtina inca un mandat, dar ar fi fost si ilegal, si incorect. Nu pot avea cat PNL, care are 4 procente in plus, si nici mai mult ca USR avand acelasi scor. Luni vom sti exact.

Cine vor fi cei trei?

Eu imi iau mandatul de europarlamentar, ma voi duce la Bruxelles pentru a negocia apartenenta la grupul politic, dar voi renunta apoi pentru a ramane in Parlamentul Romaniei. E posibil sa faca la fel si Mihai Tudose.

Avem grup parlamentar, sunt lider de grup si am multe lucruri importante de facut aici. Sa fim realisti, pe 26 mai, oamenii au votat in primul rand pentru o schimbare in Romania si ea se face la Bucuresti.

In ce grup veti intra in PE?

Am ramas pe cele doua variante. Prima e grupul social-democrat, mai apropiata de ceea ce gandim, insa avem o problema ireconciliabila sa stam la aceeasi masa cu persoane precum dna Carmen Avram, dl Manda, dna Grapini. Si avem o invitatie si o discutie legata de noul grup care se va forma in jurul ALDE, al partidului dlui Macron.

Noua stanga romaneasca mai spre dreapta?

Dupa cum stiti, din punct de vedere economic, asa cum am si guvernat ca prim-ministru, ideile noastre sunt mai degraba in acea zona. Ideologic mai mult social-democrati. O alta varianta nu exista.

Daca intrati in noul grup, veti fi colegi cu USR-PLUS, care vor avea o pozitie importanta cu cei 8 membri fondatori.

Nu ma deranjeaza, sper ca nici pe ei.

Si aceasta apropiere, asociere va avea si efecte in politica interna?

Da. Cred ca da. Nu in sensul ca veti vedea alianta politica USR-Pro Romania, ci in sensul in care sunt convins ca PSD si PNL nu se pot adapta la ce inseamna noua Romanie. PSD si PNL sunt niste dinozauri politici, care isi vor diminua forta si vor deveni ceea ce au devenit multe partide de stanga si dreapta la nivel european.

Iar pentru 2024-2028, cand vom avea urmatoarele lupte electorale, eu vad pe dreapta USR ca principal partid si imi doresc ca Pro Romania sa fie principalul oponent pe stanga. Nu ma vad aliat cu USR-PLUS, ci intr-o competitie politica normala, corecta pentru Romania.

Dar sunteti suspectati ca l-ati ajutat pe "dinozaur" sa mentina prin Marcel Ciolacu sefia Camerei Deputatilor.

PNL are o traditie sa-si justifice esecul dand vina pe altii si in felul acesta vor lua bataie in continuare in Parlament. Noi am anuntat si public ca nu vom vota nici candidatul PSD, nici candidatul PNL. Dl Orban nu m-a cautat pentru nicio negociere, dar i-am spus dnei Turcan: "Nu votam nici cu Ciolacu, dar nici cu tine, pentru ca nu suntem de acord nici cu PSD, nici cu PNL".

Si i-am mai spus un lucru pe care vi-l dezvalui in premiera: "Raluca, ati vorbit cu UDMR, aveti sprijinul UDMR? Pentru ca, altfel, matematica este 170 la 100, cu sau fara Pro Romania e acelasi lucru, pierdem vremea".

Si ce v-a spus?

"Da, am vorbit cu UDMR, o sa vedem!". Rezultatul s-a vazut: UDMR si-a pus candidat propriu. Am intrebat si daca au vorbit cu cei de la ALDE, pentru ca si cu Pro Romania, si cu UDMR, tot nu le ajungeau voturile.

Eu am procedat corect, nu am fost nici cu Ciolacu, nici cu Turcan, iar toate acuzatiile PNL-ului si ale lui Orban nu fac decat sa saboteze posibilitatea de a lucra impreuna in viitor. In Parlament nu rezolvi lucrurile injurandu-i pe cei carora le ceri voturile.

Eu am condus in Parlament singura motiune reusita care a dus la schimbarea Guvernului in 2012 si stiu bine cum functioneaza lucrurile: discutand, negociind, dand o constructie de viitor. Dl Orban nu face decat sa saboteze constructia, iar liberalii din Parlament nu au autoritatea si sprijinul pentru a construi.

Deci miercuri a fost un esec previzibil si rusinos al PNL, urmat de incercarea de a da vina pe altcineva, pe noi, pe USR, pe UDMR pentru incapacitatea lor. E un semnal de alarma pentru viitor.

E doar o coincidenta ca PSD a pastrat sefia Camerei si dvs ati obtinut grupul parlamentar refuzat pana acum?

PNL si USR ne-au ajutat, si le multumesc public, sa contestam la CCR, la inceputul anului, interdictia pe care ne-o daduse Dragnea de a avea grup. Decizia CCR a venit in timpul campaniei si nu avea rost sa cerem atunci. Aveam pregatita cererea pentru ziua de luni, cand am ramas fara Dragnea.

Marti m-am dus la noua presedinta, Carmen Moldovan, si i-am spus ca daca nu pune pe ordinea de zi aplicarea deciziei CCR ii facem plangere penala, ne legam la usa biroului si nu mai iese de acolo. A fost o strategie corecta si importanta grupului e foarte mare. Vom avea reprezentant in Biroul Permanent unde PSD avea majoritate 7-6, acum e in minoritate, invers. Fara grup, noi nu am putut sa facem propunere pentru presedinte de Camera.

Nu am negociat nimic cu Ciolacu, oricum increderea mea in el e zero, il cunosc foarte bine si nici nu era in pozitia sa ne ofere. Pentru grup ne-au ajutat PNL si USR, apoi CCR si Carmen Moldovan.

De ce v-a ajutat Carmen Moldovan, totusi?

Pentru ca avem o relatie foarte buna cu ea si pentru ca ea e unul dintre pesedistii inca normali la cap.

Ar mai fi o problema. M-am uitat pe lista celor prezenti la sedinta: au fost 17 ALDE, 15 de la minoritati si 131 PSD, adica 163, deci cu 9 mai putini decat a luat dl Ciolacu. Deci a mai primit de undeva si sigur ca suspiciunea ii vizeaza in primul rand pe prietenii sai. Dl Tudose e prieten cu dl Ciolacu, de exemplu.

Da, dl Tudose a votat. Nu am putut sa-l opresc, mi-a explicat clar ca e decizia lui personala si, dupa cum il cunoasteti, face ce vrea. La Pro Romania nu suntem chiar asa militarosi.

Si a fost singurul care a votat cu dl Ciolacu?

Stiu doar de Mihai Tudose. Cei mai multi nu au participat la vot, iar cei care au participat mi-au spus ca i-au taiat pe amandoi. Dar nici dl Orban nu si-o dorea pe dna Turcan sefa la Camera, nu are nevoie de alt pol de putere dupa Rares Bogdan.

Daca ar fi fost un candidat USR in locul candidatului PNL?

N-ar fi castigat, dar ar fi avut sanse mult mai mari.

L-ati fi votat?

Daca ne spuneau care e, nu respingeam din principiu.

Pe dl Eckstein Kovacs il veti vota pentru Avocatul Poporului? E fost "basist".

Eu, personal, da. Dar inca nu am discutat cu colegii, ne vom reuni luni. Am incredere in integritatea domniei sale, m-a criticat de multe ori, uneori chiar pe drept. La Avocatul Poporului avem nevoie de un om integru si cu personalitate, iar dl Eckstein Kovacs indeplineste criteriile, altceva nu ma intereseaza. Dar trebuie sa imi conving colegii din grup. Asa e la noi. Daca ma duc maine sa le propun sa-l votam pe Ludovic Orban premier, ma vor da afara.

Pana acum, in tot ce ati spus n-ati lasat nicio portita colaborarii cu PSD. Sustineti ca va plasati intr-o opozitie ireconciliabila cu Guvernul Dancila?

Exact! Eu cred ca noi chiar am fost o opozitie eficienta la Dragnea si Dancila, pentru ca am vorbit pentru electoratul lor. Fata de 2016, PSD a pierdut peste un milion de votanti. 600 de mii au venit la noi, 600 de mii au stat acasa. Eu pe acesti 600 de mii in plus vreau sa-i tintesc.

Veti mai lua parlamentari si chiar structuri locale de la PSD?

Da. Am trait suficient intr-un partid mare ca sa stiu ca nu e suficient sa ai o echipa centrala. Iti trebuie radacini in teritoriu. Stiu ca nu voi reusi pana la alegeri sa cresc noi candidati. Daca vor fi primari care imi plac, care sunt compatibili cu noi, ii vom primi.

Iar in privinta parlamentarilor sunt intr-un cerc vicios. Toata lumea spune sa iau de la PSD ca sa treaca motiunea. Cand ii iau, mi se spune ca am luat traseisti. Si de unde sa-i iau? Nu pot decat dintre cei care sunt in Parlament.

Da, o sa iau parlamentarii cu care suntem compatibili si o sa-i refuz pe cei care nu au ce cauta la noi.

Deci la motiune nu va fi nevoie sa fiti convinsi sa votati?

Nu, votul pentru motiune nu e de negociat. Am votat si sesiunea trecuta. Dar daca vor cu adevarat sa treaca motiunea, trebuie sa discute ca eu sa pot discuta mai departe cu alti parlamentari PSD si ALDE, fara de care, cu toate voturile Pro Romania, nu trece motiunea. Si pentru asta e nevoie de negocieri.

In 2012, daca nu discutam cu parlamentari PDL, nu trecea motiunea. Daca nu, ramanem cu Guvernul Dancila pana in decembrie 2020, ceea ce ar fi foarte rau pentru Romania.

Cine sa vrea sau sa nu vrea cu adevarat? Iohannis, PNL, USR?

Cred ca Iohannis si USR isi doresc. Cei care nu vor sunt cei care se vad scosi pe afara de noua constructie, adica Orban, care stie ca nu va fi premier, si Basescu. Avem o problema cu doua persoane care saboteaza schimbarea Guvernului.

Dl Basescu pledeaza pentru schimbarea Guvernului.

E limbaj dublu pentru ca in acelasi timp lauda Guvernul Dancila si spune ca nu vrea sa discute cu nimeni. El mai are 12 parlamentari, mai putini decat minoritatile, dar spune cu cine nu vrea sa discute. Si atunci cum sa treci motiunea? El nefiind in ecuatia noului guvern, prefera sa nu existe.

In plus, nu a renuntat la ideea rezolvarii problemelor penale ale apropiatilor sai. Sa nu se intample cum s-a intamplat cu Mazare...

Si daca dna Dancila va ofera in schimbul sustinerii pentru guvern nominalizarea dnei Cretu pentru un nou mandat de comisar european?

As saluta propunerea, ar fi foarte buna, dar nu am avut si nu o sa o am o asemenea negociere. Ar fi un mare gest de intelepciune sa o propuna pe Corina Cretu.

Si ati vota impotriva unui premier atat de intelept?

N-are legatura una cu alta. Propunerea unui comisar are legatura cu ce ne dorim noi. Eu am participat la negocieri pentru comisar european, asa cum dl Basescu a participat in 2009 si a obtinut un portofoliu foarte bun, unii spun ca pentru Franta, dar nu conteaza. Eu am obtinut Dezvoltare Regionala.

Dl Iohannis, care e puternic in Europa, nu are drept sa faca o propunere, dna Dancila face propunerea, dar nu are sustinere in Europa si atunci eu vad un scenariu in care se vor da toate portofoliile si ce va ramane vom primi noi. De aceea, cred ca nominalizarea comisarului european trebuie sa fie un efort comun. Sunt guverne care au facut deja propunerea si e vorba de comisari in functie, pe ideea ca un candidat cunoscut poate obtine un portofoliu mai bun.

Dl Ciolos, posibil viitorul dvs coleg de grup european, a fost comisarul Frantei?

Nu, asta se spune tot timpul, a avut sprijinul Frantei si a fost comisar foarte bun.

Guvernul Ciolos a fost unul bun?

Nu. Eu nu l-am votat. L-a votat PSD. I-am si spus recent lui Dacian Ciolos: tu ai fost mai recent in sediul PSD, eu nu am mai fost din 2015, tu ai fost in 2016. Atunci facea celebrele poze cu dl Dragnea. Dar e istorie acum, una din care trebuie sa invatam si sa nu repetam greselile.

Sa zicem ca motiunea trece...

...azi cand vorbim, nu trece nicio motiune. Cand la masa negocierilor vor fi alti reprezentanti decat dl Basescu si dl Orban, vor incepe sa creasca sansele. Pana atunci, pragmatic vorbind, discutia nu are obiect.

Daca totusi va trece, ce punem in locul Guvernului Dancila?

Dl Iohannis are atributiile constitutionale de a fi arbitru, noi vom fi 6-7 jucatori pe teren, toti vom vrea sa avem mingea. Dl Iohannis trebuie sa ne cheme pe toti, PSD, PNL, Pro Romania, UDMR, ALDE, USR, si sa ne ceara sa facem Guvernul.

Deja avem un jucator care nu vrea sa fie pe teren: USR-PLUS.

Foarte bine! Sa voteze insa Guvernul.

Condus de?

Poate fi gasita o personalitate care sa convinga si sa obtina votul cat mai multor din Parlament.

De exemplu?

Noi avem o propunere concreta: Sorin Campeanu. E greu sa spui ceva de rau despre el. Asta nu inseamna ca daca nu va fi Sorin Campeanu ne vom ridica de la masa si vom pleca.

Si daca Pro Romania va da premierul cati pesedisti veti aspira?

Aproape toti. Mai putin, Plesoianu. Pe Sorin Campeanu il vor vota toti pesedistii si toti ALDE. Pot sa-l voteze UDMR, pot sa-l voteze liberalii. Ceilalti n-au nicio solutie.

Cum nu au? Dl Orban.

Asta e solutia care impiedica orice. Pe Orban n-o sa-l voteze doar Pro Romania, dar nu-l va vota nici PSD, nici ALDE, nici UDMR, dupa toate scandalurile, nici USR. Daca ai propunerea asta inseamna ca nu vrei sa ai succes. E ca si cum eu vi l-as propune acum pe Codrin Stefanescu.

Va surprinde faptul ca dna Dancila pare mai coerenta, mai adunata si mult mai prietena cu limba romana dupa disparitia lui Dragnea?

Nu. Stiu cine e in jurul ei, oameni de mai buna calitate politica decat ce i-a impus Dragnea. Dar nici nu-mi fac iluzii ca dna Dancila va ajunge un lider care sa conduca si PSD, si Guvernul foarte bine. De la a te schimba putin in bine pana la a fi o personalitate puternica si capabila drumul e foarte lung.

Dna Dancila este regele slab cand baronii sunt tari. PSD a avut mereu fluctuatia intre situatia aceasta si situatia - rege puternic si baroni slabi. Cei din jur sunt cu siguranta mai puternici decat dna Dancila. Mircea Geoana a ramas 5 ani in formula asta, dar, e adevarat, dna Dancila are conducerea Guvernului care nu e al PSD, ci al Romaniei.

Dna Dancila nu poate iesi din logica "dragnista" ca Guvernul e al partidului si asta inseamna dezastru economic, social, ca nu vom avea fonduri europene, programe de sanatate si educatie. Asta e problema, nu am nicio problema personala cu dna Dancila.

PSD pare totusi stabilizat si calm dupa cele doua mari socuri. E doar o aparenta?

Este o aparenta. Nu statea nimeni cu Dragnea din iubire, ci doar de frica si interes, acum sunt fericiti ca au scapat de el. Folosesc expresia dvs, nu sunt victime, sunt complici si nu uita nimeni asta.

In '89 cei din CPEx al PCR erau toti disidenti. Lumea nu a uitat insa si au disparut. Asta se va intampla si cu PSD daca ramane fara Dragnea, dar cu complicii lui Dragnea in conducere.

Cine credeti ca are sansele cele mai mari sa fie presedintele PSD?

Viorica Dancila. Pentru ca are Guvernul. Pentru pesedisti, la fel ca pentru liberali, care au aceeasi logica, cine imparte banii si functiile este cel mai iubit, dar numai cat timp imparte. De asta nu ma voi intoarce la PSD, de asta cred ca USR va bate PNL. Cultura politica pesedisto-penelista nu se va schimba din interior.

Ar trebui ca in Parlament sa se revina asupra modificarilor la Legile Justitiei dupa cum au cerut Comisia de la Venetia si MCV?

Eu cred ca pot fi schimbate prevederi, dar nu cu forta, ci discutand cu CE, cu Comisia de la Venetia. Oamenii aceia au tot fost mintiti. Timmermans a fost mintit, nu de Dragnea, de cei care sunt in Guvern acum. Comisia de la Venetia a fost mintita de cei din Parlament. Daca nu mai minti, explici si obtii un consens macar partial, cred ca ar trebui continuat.

Ce s-a facut pana acum mintind si antagonizand Europa ar trebui sters cu buretele?

Nu. Cred ca proiectele actuale trebuie duse si explicate la Bruxelles si sa se renunte la ceea ce nu poate fi explicat sau acceptat.

Sectia speciala pentru magistrati trebuie desfiintata?

Nu. Nu discut despre activitata sectiei, cu multe critici intemeiate. DNA face dosare politicienilor si nu poate face dosare si judecatorilor care judeca politicieni. Despre asta e vorba si nu imi schimb parerea.

Deci sa ramanem in dezacord cu Comisia de la Venetia si MCV?

Asta e parerea mea. Eu cred ca judecatorii trebuie sa aiba un statut special si vorbesc despre necesitatea protejarii judecatorilor.

Cum ati privit dvs votul din diaspora de duminica?

Cu uluire totala. In 2014, din greseala mea, nu dau vina pe altii, a iesit acea catastrofa, am pierdut alegerile, am ramas cu asta in spinare. Cum sa faci la fel dupa 5 ani de zile cu acelasi Teodor Melescanu? E socant sa faci o greseala la fel de mare.

Greseala sau premeditare?

In ce ma priveste, n-am premeditat sa iau bataie la alegeri. Daca stiam ca acele cozi vor influenta voturi, as fi facut 5.000 de sectii. In cazul meu, a fost o uriasa greseala. Acum nu stiu ce a fost. Dl Melescanu e de doua saptamani la New York, nu stiu daca a premeditat ceva.

Ati fost invitat la Cotroceni la consultari?

Da si ma bucur ca, in sfarsit, ne recunoaste si dl Iohannis si ne invita.

Il mai poate infrange cineva in alegeri pe dl Iohannis?

USR. Nu vad stanga capabila sa vina cu un candidat puternic. Dl Iohannis poate fi invins de USR.

Ciolos sau Barna?

Nu ma bag in bucataria altuia.

Si Pro Romania pe cine ar sustine?

Nu ne-am pus problema. Sa vedem candidatii. Am spus doar ca nu l-am sustine pe dl Dragnea, nu mai e cazul. In primul tur, vom avea candidat propriu.

Dvs.?

Nu, eu in 2024 sau 2029.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Victor Ponta Pro Romania motiune Dancila , #stiri Victor Ponta