O galeata cu apa rece pentru fiecare! (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 24 August 2014, ora 23:10
8085 citiri
O galeata cu apa rece pentru fiecare! (Opinii)

Campania pentru alegerile prezidentiale a inceput, neoficial, sub presiunea caldurii, iar asta e poate explicatia cea mai buna pentru lungul sir de arogante la cel mai inalt nivel politic din doar ultima saptamana.

Dupa finalizarea si nu prea a anuntarii candadatilor in mod oficial de catre partide, a si inceput incalzirea pretendentilor.

Dar, ori ca nu sunt deloc antrenati, ori ca e marfa prea slaba si n-ai ce sa lucrezi, pare ca dupa un tur de platou am ramas doar cu mistocareli, naivitati si dezorientare cat sa umple golul necunoasterii. Dincolo de neplacerea de a afla cat de departe pot merge unii candidati cu aroganta si sfidarea, ramane totusi o buna ocazie de a afla cateva adevaruri nestiute si placerea a trage propriile concluzii la finalul spectacolului.

Prima aroganta care ar fi trebuit sa zguduie minimul bun simt a fost declaratia candidatului independent din PDL la presedintie - Monica Macovei. Dincolo de incompatibilitatea de fond a fostei procuroare dinainte de '89 - candidat independent, dar membru inca al Partidului Democrat Liberal - si mai grozava a fost asemanarea pe care Macovei si-a facut-o cu imaginea lui Nelson Mandela.

Suna atat de bizar sa auzi din gura unui procuror care a bagat oameni in puscarie, ca se compara cu un lider si un sustinator al drepturilor fundamentale ale omului, care a facut ani de puscarie pentru idealurile sale, incat nu iti mai ramane decat sa te rogi ca urmatoarea comparatie care ii trece prin cap vreunui alt candidat sa nu fie Isus Hristos sau, mai fascinant, Maria Magdalena.

Apoi a venit aroganta Elenei Udrea, candidatul pe care Partidul Miscarea Populara nu a indraznit sa il propuna de la bun inceput, pentru ca a fost nevoie de degajarea terenului de catre un alt independent astazi - Cristian Diaconescu, omul care si-a facut o specializare in retrageri tactice inaintea diverselor alegeri la care nici el nu stie cum ajunge sa fie candidat. Elena Udrea stie, insa, prea bine ce trebuie sa faca. Si a anuntat ca ea va fi candidatul PMP pentru presedintie inainte de a ajunge la Cotroceni sa ceara binecuvantarea pentru noul rol.

In urma intrevederii, Traian Basescu nu a putut decat sa ia act, cine stie cu cata bucurie, neplacere sau panica, de vointa celei careia i-a fost cel mai fidel sustinator de la bun inceput.

Gestul, vazut ca o ultima infrangere de mai multi ultimi apropiati, are in ochii sustinatorilor dreptei semnificatia unei tradari, pentru ca, spun ei, o Elena Udrea in campania electorala omoara si mai mult sansele unui Klaus Iohannis si risca sa trimita in turul doi unul dintre iepurii lui Ponta - Calin Popescu Tariceanu sau pe insasi Elena Udrea.

Probabil ca si aceasta citire a repozitionarii candidatilor la presedintie pe scena politica este, in esenta, tot o aroganta. Ea pleaca de la premisa ca, pe undeva, exista o intelegere ascunsa, un troc, intre Victor Ponta si Traian Basescu.

Pana vom sti, daca vom afla vreodata sigur, ca Traian Basescu lucreaza sau nu pentru Victor Viorel Ponta, premierul comite si el o aroganta pe masura maririi pe care i-o prelucreaza mai toate sondajele de opinie existente pe piata.

"Accept participarea la dezbateri inainte de turul doi al alegerilor. Intre turul I si turul II, daca doamna Udrea este in turul II, ne vom intalni. In tutul I imi voi lua popcorn si ma voi uita la dezbaterile dintre doamna Macovei, doamna Udrea, domnul Diaconescu, sunt doi domni Diaconescu, domnul Johannis.. Va fi o cafteala la care nu doresc sa particip. In turul II e altceva", a declarat Victor Ponta.

Inteleg de aici ca toti contracandidatii lui sunt sub demnitatea sa, iar Elena Udrea este atat de mult sub nivelul onoarei sale ca nu accepta o confruntare directa decat in turul doi, daca va ajunge acolo... Altfel spus, Victor Ponta se vede deja castigator detasat al intrecerii si viitor presedinte al Romaniei.

O declaratie care, paradoxal, ar fi bine sa fie doar o aroganta, nu o alta "scapare" de-a extravagantului domn Ponta. O aroganta mai mare nu a avut decat Adrian Nastase cand a anuntat din pragul Jilavei ca ar trebui ca la anul sa se organizeze alegeri anticipate si sa se modifice Constitutia. Dupa gustul fiecaruia...

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#campanie alegeri prezidentiale, #alegeri presedintie campanie, #candidati alegeri prezidentiale , #stiri Victor Ponta
Comentarii