Victor Ponta: A doua desemnare a lui Klaus Iohannis nu va fi tot Orban. Are o problema personala. Cine e liberalul care ar putea avea majoritate in Parlament Interviu video

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 17 Octombrie 2019, ora 08:46
71279 citiri
Victor Ponta: A doua desemnare a lui Klaus Iohannis nu va fi tot Orban. Are o problema personala. Cine e liberalul care ar putea avea majoritate in Parlament Interviu video
Foto: Arhiva Ziare.com

La ora la care vorbim, Guvernul Orban nu trece. Penelistii care mizeaza pe faptul ca il vor vota si pesedisti sunt extrem de naivi. Nu se va ridica nimeni de-al lui Stanescu, Firea sau Ciolacu sa voteze, afirma liderul Pro Romania.

Victor Ponta spune, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca a doua varianta de premier desemnat de Klaus Iohannis nu va fi Ludovic Orban. Presedintele Pro Romania avanseaza numele unui premier liberal care ar putea face majoritate: "Daca ar veni a doua propunere Bolojan, ar trece fara probleme".

Iata principalele declaratii ale lui Victor Ponta:

- Nu vom vota Guvernul Orban in Parlament, nu avem cum. Sa vedem ce promite si vrea sa faca dl Orban.

- Conditie principala pentru intrarea ProRomania la guvernare: impozitare diferentiata a salariilor si crestere diferentiata a pensiilor.

- Trebuie sa stam in Opozitie pana in 2024.

- Guvernul Orban este doar o continuare a instabilitatii. Nu am vazut niciun fel de idee despre ce urmeaza.

- Dupa ce ai luat 6 milioane de "Puie Monta", e cazul sa fii smerit o perioada destul de lunga.

- Dl Orban are o problema personala. Are in propriul partid o multime de oameni care nu vor sa treaca.

- Dl Iohannis a inceput prost negocierea de dupa motiune.

- Daca pica prima propunere, dl Iohannis va spune: Ludovic, imi pare rau, te-am propus, n-ai fost in stare!

- Pe datele de acum, la anul esti in faliment. Sincer, nu am vazut (la Klaus Iohannis si PNL - n.red.) niciun fel de idee despre ce urmeaza.

- Voi incerca sa fiu viitorul lider al pesedistilor.

- PNL nu vrea alegerea in doua tururi a primarilor. Veti vedea o migratie importanta a primarilor PSD la PNL.

- Despre Mircea Diaconu: dintre cei 4, e cel mai bun.

- Vom face tot ce tine de noi sa avem alegeri parlamentare odata cu alegerile locale.

Pro Romania va vota investirea Guvernului Orban?

As fi extrem de neserios sa va spun ca votez sau nu votez ceva ce nu cunosc, in afara de dl. Orban desigur, pe care-l cunoastem cu totii. N-am vazut, nu stiu nici din cine e format, nici ce-si propune acest guvern.

In mod normal, nu votam pentru ca suntem un partid de centru-stanga, nu am avut niciodata vreo discutie, ba chiar am spus de multe ori public ca nu vom vota. Nu exclud sa vina dl Orban cu o echipa atat de buna si un program atat de minunat incat sa ma dau de trei ori peste cap.

Dar deocamdata am vazut niste discutii neserioase intr-un context politic cu mult mai rau decat cel din 2012. Sa-i vedem!

Incepeti sa faceti o mica volta?

Tot timpul fac volte, in politica, daca nu le faci, te duci cu capul in zid, vezi V. Dancila. Da, fac volte.

Deci nu mai sunteti la fel de radical ca inainte de motiune cand excludeati posibilitatea votarii unui guvern Orban?

Inainte de motiune am fost foarte radical, pentru ca am vrut sa dau un mesaj fostilor mei colegi de la PSD: dragi fosti colegi, nu imi e dor de voi deloc, de baroni, de Dancila, de Arsene, de toti ceilalti, dar din punct de vedere politic, daca va vine mintea la cap dupa ce picati la motiune, putem sa refacem o majoritate de stanga, care are sens politic.

Reactia lor dupa motiune a fost aceea a unor oameni intrati intr-o realitate paralela. Cum sa iti lansezi candidatura la doua zile dupa ce ai picat in Parlament?

Dadusera banii, ce sa mai faca?

Din subventie, da. Si modul acesta extrem de bizantin in care toti cei care vor sa-i ia locul lui Dancila s-au unit pe scena in jurul ei, cica s-o sustina, mi-a dovedit ca nu se poate face nimic cu actuala conducere a PSD. Asa ca astept. Dupa primul tur - parerea mea, dna Dancila nu va intra in turul al doilea, daca nu, in cel mai rau caz dupa turul al doilea.

Motiunea a fost ca un fel de campanie electorala, cand toate discursurile trebuie sa fie radicale. A doua zi dupa alegeri sau dupa motiune trebuie sa treci la partea rationala.

Va preseaza colegii din Pro Romania, cei mai multi fosti pesedisti, sa intrati la guvernare? Le e dor de guvernare?

De asta fac politica. Dar, in acelasi timp, in ziua cand am inceput Pro Romania si eram doar trei, apoi pe masura ce s-au tot adaugat, le-am dat tuturor vestea proasta si vestea buna: trebuie sa stam in Opozitie pana in 2024.

Se goleste sediul daca mai spuneti asta.

Dupa cum ati vazut, e destul de plin. Vestea buna e ca, daca schimbam niste lucruri pe care clar le vrea societatea, putem ca in 2024, dupa o guvernare de dreapta, pe care eu o anticipez foarte slaba, si pe un mandat al presedintelui Iohannis mai slab decat primul, vom castiga.

In acest moment, credeti ca societatea asteapta sa treaca Guvernul Orban, pentru stabilitate?

Nu. Guvernul Orban este doar o continuare a instabilitatii. Cand ai 100 de parlamentari ca PNL, nu ai cum sa guvernezi. Chiar daca treci la investitura, mai convingi, mai cumperi, mai de frica anticipatelor, ce faci la primul vot, ce faci la toate chestiunile delicate? Ce faci cu banii?

Mi-am permis, in baza experientei acumulate, sa ii intreb pe dl Iohannis si pe ceilalti lideri ai Opozitiei daca stiu ce mostenesc. Stiti cati angajati, cate probleme amanate? Eu stiu, pentru ca am vorbit cu ministrii din Guvern, informal, desigur. Sunteti pregatiti? Sincer, nu am vazut niciun fel de idee despre ce urmeaza.

In echipa PNL sunt oameni care nu au mai fost niciodata la guvernare si vor mosteni ceva foarte rau.

Ce?

O situatie administrativ-bugetara cu mult mai rea decat in 2009. Avem inca noroc ca nu-i o criza mondiala, nu stim cand se va ocupa dl Trump sa fie. Eu am invatat ca intai ma uit la analizele omului, nu cum arata. Daca analizele sunt proaste, sigur e bolnav.

Cand ma uit nu doar pe deficitul bugetar, pe deficitul de cont curent, pe balanta comerciala, pe intrari si iesiri de capital, productivitate si cresteri de salarii raportate la ea, toate sunt negative in acest moment. Nu zic ca e o situatie imposibila, nu e un caz fatal, dar pentru asta trebuie doctori foarte buni.

Poate nu trebuie sa folosesc eu termenul de doctor, dar nu cred ca dl Orban si echipa despre care am citit in presa inteleg cat de grava e situatia si cat de greu le va fi.

Inteleg ca nu v-a intrebat nimeni de vorba deocamdata...

Nu, si nici nu ma bag in seama.

Dar daca vor constata ca au nevoie de un "medic" si v-ar propune sa intrati la guvernare, ati accepta?

Nu stiu sa va spun, de principiu, daca dl Orban ar veni si ar face ce n-a facut dl Iohannis, care a inceput prost negocierea de dupa motiune. A zis: sa fie PNL! Bine, sa fie PNL! Pai, nu se poate!

Trebuia sa inceapa altfel: toate partidele din Parlament sa vina sa spuna daca vor sau nu sa isi asume ideea de guvernare, dupa care fiecare dintre cei care vor la guvernare sa dea trei oameni care se pricep cu adevarat la ceva, nu prieteni cu Ionel si Georgel.

Mie imi pare ca s-a inceput prost si se va termina prost. Dar da, as fi dispus sa le spun ce e de facut.

Sa le spuneti sau sa intrati la guvernare? Si daca da, in ce conditii? Doar sa va ceara trei oameni priceputi?

Nu. Prima conditie este de a avea un proiect fiscal-bugetar care sa dea garantia ca la anul nu intram in faliment. Pe datele de acum, la anul esti in faliment. Nu ai bani pentru aplicarea in continuare a legii pensiilor, a salarizarii, pentru PNDL. Vad ca dl Orban il tine, pentru ca n-a auzit proverbul "PSD-PNL, aceeasi mizerie".

Deci ati accepta sa guvernati doar pe baza unui proiect care sa includa taieri?

Daca dl Orban ar accepta macar sa se uite pe proiectul nostru de impozitare diferentiata si crestere diferentiata a pensiilor. Ii urez succes cu cota unica, dar nu va reusi cu ea. As accepta daca dl Orban ar intelege ca nu mai poate continua cu administratia actuala.

Se poate fara taieri anul viitor?

Obligatoriu trebuie sa tai din personal, din cresterile cu care eu nu sunt de acord.

Dar din salarii?

Trebuie sa faci impozitare diferentiata. Nu e o taiere, este o reasezare, din punctul meu de vedere. Iar marirea, inclusiv de pensii, nu se face proportional.

Intrarea Pro Romania la guvernare ar fi varianta maximala.

Sincer, nu cred ca ar fi un lucru bun.

Dar exista si varianta sustinerii in Parlament

Nu vom vota in Parlamant, nu avem cum.

Spuneati ca trebuie sa vedeti programul, echipa.

Era o volta politica.

Si acum o faceti inapoi. Dvs v-ati schimbat in ultima vreme discursul, sunteti mult mai franc decat ceilalti politicieni, de aceea, va intreb direct daca exista vreo conditie in schimbul careia sa sustineti parlamentar Guvernul.

Astazi nu, maine sa vedem ce promite si vrea sa faca dl Orban.

Nu vreti Camera Deputatilor?

Nu ma intereseaza. Am avut functii destule si prea repede, mai multe decat meritam si trebuia sa am ca varsta. Acum sunt intr-o perioada de acumulare.

Cata smerenie!

Dupa ce ai luat 6 milioane de "puie monta", e cazul sa fii smerit o perioada destul de lunga.

Deci in acest moment exista sau nu o posibilitate reala de a sustine Guvernul Orban?

Nu o vad. Dar nu am discutat cu dl Orban. Am discutat doar 15 minute cu dl Iohannis, in care nu m-a intrebat si nu m-am oferit sa ii zic singur.

Dar nu sunteti intr-un paradox tinand-o pe dna Dancila in Palatul Victoria?

Ba da. Toti suntem. Si USR, care zice ca a dat jos Guvernul, dar nu vrea la guvernare si nu voteaza Guvernul decat daca nu stiu ce conditii care, clar, nu se pot pune. Si PNL care zice: faceti ca mine ca, daca nu, nu vreau.

Dl Orban nu pare sa-si fi nuantat discursul?

Dl Orban are o problema personala. Stie foarte clar ca are in propriul partid o multime de oameni care nu vor sa treaca.

Cine si de ce?

Nu ma bag eu in bucataria lor. Dar stiu.

Daca nu spuneti cine, spuneti macar de ce.

Pentru ca-si doresc ei si se cred mai buni ca dl Orban.

Vor sa devina propunere de premier?

Daca pica prima propunere, dl Iohannis va spune: Ludovic, imi pare rau, te-am propus, n-ai fost in stare! Eu asa cred.

Toata lumea spune ca tot dl Orban ar fi si a doua propunere. Dvs aveti indoieli?

Mari!

Si o asteptati pe a doua?

Poate pe a treia, poate pe a patra.

Daca pica 2 premieri, se poate ajunge la anticipate.

N-o sa pice. Nici n-o sa treaca.

Nu va fi cvorum?

Daca dl Orban nu face o propunere inteleapta. I-am si propus sa faca la fel ca la motiune: intai sa stranga semnaturile pentru Guvernul Orban si sa nu vina cu el in Parlament daca n-are semnaturi. Ca nu are sens.

Ramanerea in Opozitie vi se pare un argument atragator pentru a atrage pesedisti?

Nu e atragator daca nu ai un proiect pentru viitor.

Mizati pe faptul ca nu au lider in PSD?

Categoric nu au si vor avea nevoie de un lider, nu acum.

Si acela va fi...

Voi incerca sa fiu eu. Pentru ca, totusi, in memoria alegatorului PSD - nu a liderilor PSD care au memorie scurta, toti au ajuns ceva pe semnatura mea, in frunte cu dna Dancila - in vremea cand era Ponta lider la PSD ne era bine. Dar sigur ca trebuie sa transfer luptand cu o propaganda extrem de agresiva: 3 milioane de euro pe luna, cat primeste PSD de la buget, ca sa dea contracte la Antena sau nu stiu carui jurnalist.

Legea finantarii a fost facuta ca sa iti platesti un anumit tip de propaganda. Ai nevoie de bani la partid, dar nu de 3 milioane de euro pe luna, nici PPE nu primeste atat in PE. Reducerea subventiei a fost prima conditie pusa la motiune si va ramane, daca ne va intreba dl Orban acum.

Iata o prima conditie a sustinerii!

Necesara, dar nu suficienta. Am si facut un amendament la legea bugetului pe 2019, dar nu a trecut, pentru ca nu au vrut PSD si ALDE.

Exista doua conditii care antagonizeaza, prima se refera la alegerile pentru primari in doua tururi. Ati sustine asa ceva?

Cred ca e democratic in doua tururi, nu cred ca se realizeaza la anul, dar ar trebui introdusa pentru 2024.

De ce nu se realizeaza? Pentru ca nu vrea UDMR?

Nu vrea nici PNL. Si primarii PSD care vor trece la PNL, veti vedea o migratie importanta, nu vor nici ei.

Si exista chestiunea armonizarii legislatiei Justitiei la exigentele internationale: Comisia de la Venetia, GRECO si MCV.

Suntem de acord sa desfiintam Sectia (pentru magistrati - n.red.) pentru ca cearta cu organismele internationale e total nociva. Am facut-o la vremea mea si am pierdut de fiecare data.

Dar problema de principiu ramane. Nu poti lasa pe acuzator - DNA - sa-i ancheteze pe judecatorii care cerceteaza cauza. Eu am avut noroc ca am fost judecat de trei judecatoare carora DNA nu a putut sa le faca dosare. Cel care acuza nu trebuie sa-l poata ancheta pe judecator.

Dar in cazul Sectiei Speciale cum e? Procurorul SS care acuza un magistrat e singurul care il poate ancheta pe judecatorul cauzei.

In 2003, Adrian Nastase a infiintat PNA si Opozitia de atunci l-a criticat foarte tare. Cand au ajuns la guvernare, n-a mai fost rau. Cred ca inca nu suntem capabili sa departajam politicul de procurori.

Nu mi-ati raspuns. Nu e acelasi lucru si cu procurorii Sectiei care pot ancheta judecatorii din dosarele Sectiei?

Si care e solutia?

Revenirea la competentele anterioare ale diferitelor parchete, in functie de fapta si gradul magistratului.

Toti judecatorii ICCJ se temeau ca le face DNA dosar. Nu ma puteti convinge, nu va pot convinge.

Deci cum ramane cu acceptarea solicitarilor internationale privind Legile Justitiei?

Nu sunt de acord ca DNA sa cerceteze judecatorii care judeca dosarele DNA.

Ati zis ca nu trebuie sa fii in contradictie cu organismele internationale.

Din fericire, nu sunt ministrul Justitiei, nu sunt premier, pot spune ceva de bun simt, daca tu acuzi si tu anchetezi judecatorul, nu avem proces.

E valabil si pentru Sectia Speciala.

De acord. Haideti sa gasim solutia care rezolva aceste probleme!

Credeti ca Guvernul Orban va trece sau nu?

La ora la care vorbim, nu.

Si daca o factiune din PSD il va sustine?

M-as bucura, pentru ca as putea arata cu degetul cum in PSD liderii nu se gandesc decat la interesul lor. Insa penelistii care mizeaza pe asa ceva sunt extrem de naivi. Nu se va ridica nimeni de-al lui Stanescu, Firea sau Ciolacu sa voteze.

Mai are dna Dancila autoritate in partid?

Nu. Toti acesti oameni vor sa ia locul dnei Dancila si sa o omoare cu mana noastra. Daca n-ai fost in PSD, nu intelegi cum se gandeste acolo: nu pot sa particip eu la omorarea Vioricai Dancila, ma bucur daca o omoara altcineva. Dar daca o omor eu, partidul o sa vada si nu o sa-i pot lua locul.

Dar vechii pesedisti nu ar putea vedea in dvs un pericol mai mare decat intr-o guvernare Orban fragila?

Ba da.

Si, atunci, nu mai bine sa se "mufeze" ei la Putere din nou prin sustinerea Guvernului si sa va izoleze in Opozitie?

Ma descurc. Dar nu se va intampla asa ceva.

V-a tradat dl Tariceanu cand a refuzat ideea de guvern PSD-ALDE-Pro Romania avansata de dvs dupa motiune?

Nu. Noi am discutat doar doua lucruri. Ca il sustinem pe Mircea Diaconu si ca votam motiunea.

Si dvs ati vorbit despre un posibil guvern cu ALDE fara sa fi vorbit si cu "Grivei"?

Nu. Eu am vrut sa le arat pesedistilor ca vreau cu ei.

Si cei trei premieri pe care ii aveati pe lista si care au fost pierduti pe drum?

Ii lasam pe data viitoare.

De ce nu v-ati dus cu ei la Cotroceni?

Pentru ca nu am vrut sa fiu ridicol. Cum sa ma duc eu cu 30 de parlamentari sa propun premier?

Si cand ati avansat ca aveti 3 premieri ati fost ridicol?

Am avansat numai in masura in care si PSD ar fi fost de acord.

De la prima runda de consultari de vineri de ce ati lipsit? Ca sa va vedeti cu generalul Coldea?

Nu, nu-i duc dorul deloc.

Unii spun ca va ghidoneaza.

Gusa? Sper ca nu va uitati la Gusa! Cu dl Coldea m-am vazut dupa 2015 o singura data intr-un cadru public, la decernarea titlului doctor Honoris Causa pentru Frans Timmermans. Nu aveam de ce sa merg la consultarile de vineri. Nu tin la poze. Si a fost o ocazie sa vedeti si alti colegi.

Sustineti candidatura dlui Diaconu la prezidentiale. Ati coabitat cu cel mai puternic presedinte al Romaniei si o vreme cu dl Iohannis. I-ati cunoscut pe ceilalti doi presedinti. Credeti ca dl Diaconu are cu adevarat profil de presedinte?

Cred ca dl Diaconu, daca intra in turul 2, ii va pune cele mai mari probleme dlui Iohannis.

Eu citesc in raspunsul dvs un NU.

Dintre cei 4 e cel mai bun. In general, nu, dar asta e oferta. Nu mi se pare ca dl Iohannis a fost un bun presedinte in ultimii 5 ani. Dl Barna este total nepregatit si, in loc sa creasca, se face de ras si-si strica sansele pentru 2024.

Dancila nu inteleg de ce a candidat, era evident ca va pierde tot ca sa nu castige nimic. Lipsa de inteligenta e singura explicatie, nimeni nu te poate convinge sa te arunci pe geam de la etajul 10 pentru ca pana jos iti vor creste aripi. Asta este oferta si nu e buna.

Cine ajunge in turul 2?

Iohannis cu Diaconu sau Barna. Sigur nu Dancila. Nu vad cine si de ce ar vota-o. Acum nici macar nu mai e seful.

Inca le mai poate da una una, alta, prin HG, s-a vazut.

"Pupa-l in bot si papa-l tot!" Teleormanizarea Romaniei a distrus o generatie de edili locali, asa cum cei care nu au primit bani au dovedit ca pot.

De exemplu, daca PNL venea cu Bolojan pentru functia de prim-ministru, sunt convins ca era votat fara probleme. Asta arata ca nu doar PSD e incapabil de reforme, ci si PNL. Dl Orban este orice, dar nu un politician nou.

Deci imi spuneti ca ati vota un Guvern Bolojan?

Da. Dar sunt constient ca nu se va intampla.

Numai ce ati spus ca nu se stie la a doua propunere.

Daca ar veni a doua propunere Bolojan, ar trece fara probleme.

Daca de voturile Pro Romania ar depinde sa ajungem la anticipate sau nu, ce ati face: sa votati Guvernul, sa mergeti la anticipate sau sa nu contribuiti cvorum?

Interesul Pro Romania e sa avem parlamentare anticipate odata cu localele. Si vom face tot ce tine de noi ca asta sa se intample. Si stiu si cum.

Motiune de cenzura impotriva viitorului guvern?

Exista solutii mai inteligente.

Care?

Proceduri parlamentare ca sa ajungem acolo cu mult mai bine.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Ponta Pro Romania guvern Orban , #guvern