Bogdan Oprea: Ponta e dezamagit cand cineva nu intra in cardasie cu dumnealui pentru incalcarea legii

Sambata, 24 August 2013, ora 15:41
2345 citiri
Bogdan Oprea: Ponta e dezamagit cand cineva nu intra in cardasie cu dumnealui pentru incalcarea legii
Foto: Arhiva

Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Bogdan Oprea, a comentat, sambata, in replica la declaratiile facute de premierul Ponta despre retragerea decoratiei lui Laszlo Tokes, ca acesta e dezamagit ca presedintele nu a intrat "in cardasie" cu el pentru incalcarea legii.

"Ca intotdeauna, domnul prim-ministru Victor Ponta este dezamagit cand cineva nu intra in cardasie cu dumnealui pentru incalcarea legii. Comportamentul unui prim-ministru reclama in mod obligatoriu ca solicitarile si abordarile publice sa fie in conformitate cu legile tarii sale. Este indamisibil ca pentru un prim-ministru respectarea legii sa fie un subterfugiu", a declarat pentru agentia Mediafax, purtatorul de cuvant al presedintelui Basescu.

Replica vine la scurt timp dupa ce premierul Ponta a declarat pentru aceeasi agentie de presa ca este dezamagit ca presedintele Traian Basescu refuza sa ii retraga decoratia Steaua Romaniei lui Laszlo Tokes, apreciind ca motivul invocat de Presedintie pentru refuz reprezinta doar un "subterfugiu".

Ponta, dezamagit de reactia lui Basescu in cazul Tokes. Motivul invocat este un subterfugiu

Premierul Ponta i-a cerut insistent in ultimele zile presedintelui sa ii retraga decoratia lui Laszlo Tokes ca urmare a declaratiilor facute de pastorul maghiar cu privire la autonomia Tinutului Secuiesc.

Vineri, Administratia Prezidentiala a explicat intr-un comunicat remis presei ca, in conformitate cu legea, presedintele nu poate face acest lucru daca nu exista o solicitare din partea unuia dintre cei 1.311 de membri ai Ordinului Steaua Romaniei, din care Victor Ponta nu face parte.

Contrasemneaza Victor Ponta si retragerea decoratiei lui Adrian Nastase?

Legea 29/2000, la art.52, arata urmatoarele: "Calitatea de membru al unui ordin se poate pierde in urmatoarele situatii: a)condamnarea, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva la pedeapsa privativa de libertate; b) pentru fapte dezonorante, altele decat cele prevazute la lit. a), care aduc prejudicii morale membrilor ordinului".

Cum Laszlo Tokes nu a fost condamnat, pentru retragerea decoratiei sale trebuie aplicata litera b) a articolului mentionat.

Tot in legea 29/2000 se prevede la art. 53. ca "Pentru judecarea faptelor dezonorante care aduc prejudicii morale membrilor ordinului, altele decat cele prevazute la art. 52 lit. a), se constituie un consiliu de onoare pentru fiecare ordin", iar la art. 55. se arata ca acest consiliu de onoare "judeca si faptele socotite dezonorante ale persoanelor decorate cu medaliile corespunzatoare ordinelor", persoanele supuse judecatii fiind invitate sa participe la sedinta respectiva.

Din Consiliul de onoare al Ordinului national "Steaua Romaniei" fac parte in prezent, printre altii, presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, Dumitru Prunariu, Ion Tiriac si Petre Roman.

In cazul lui Laszlo Tokes, s-ar putea aplica doar aceeasi procedura prin care presedintele Traian Basescu i-a retras decoratia lui Corneliu Vadim Tudor, in 2007.

Seful statului a luat atunci decizia de a retrage distinctia Ordinul national Steaua Romaniei in grad de Cavaler, primita de Vadim in 2004, de la Ion Iliescu, la propunerea Consiliul de Onoare al Ordinului Steaua Romaniei, condus pe atunci de Doina Cornea, motivul invocat fiind scandalul facut de liderul PRM in parlament la sedinta in care a fost condamnat comunismul.

C.B.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Oprea Ponta decoratie Tokes, #Bogdan Oprea Ponta cardasie, #Bogdan Oprea Ponta Tokes , #Traian Basescu