Cardasia dintre Victor Ponta si Traian Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 15:34
8776 citiri
Cardasia dintre Victor Ponta si Traian Basescu (Opinii)
Foto: Arhiva

Astazi intelegem mai bine care a fost rostul acelei intalniri bizare de miercuri noaptea dintre cei trei crai ai politicii romanesti, la Palatul Cotroceni.

Din confesiunile liderului liberal, participant pasiv ca sa spun asa la intalnirea celor doi interesati, se poate deduce usor ca reuniunea a avut loc la sfatul - ca sa nu spunem presiunea - unor lideri si forte externe.

Pentru a doua oara, acesta fiind din pacate doar inceputul, auzim ca o decizie extrem de importanta pentru viata noastra ajunge sa fie cel putin influentata de factori externi prin implicare directa, daca nu chiar luata intru totul in afara granitelor statului roman. Culmea, evenimentul se petrece imediat dupa ce milioane de romani tocmai ce isi exprimasera vointa suverana prin vot.

La fel cum si in vara, dupa votul celor 8,5 milioane de romani, o mana de oameni au decis ca vocea lor nu are nicio valoare, desi aproape nicaieri in Europa, in "lumea civilizata", un referendum nu depinde de un cvorum limitat de un prag electoral.

Si, desi de aceasta data nu a mai avut loc nicio lovitura de stat, desi acum adoratorii orbiti de pasiunile politice si legati ombilical prin contracte dubioase de fosta Putere inca tipa la fel de tare ca in vara, s-a intamplat iarasi cumva ca rezultatele alegerilor sa aiba nevoie de girul si binecuvantarea liderilor UE.

Semnul a fost dat de acelasi Barroso care, la doar cateva zile dupa anuntarea rezultatelor alegerilor parlamentare si a victoriei mai mult decat clara a USL, a despartit apele si a linistit armatele beligerante afirmand ca e convins ca va colabora excelent cu Victor Ponta si Traian Basescu.

Din acel moment, fusese dat liber la democratie, rezultatul alegerilor putea fi respectat.

Dupa verdele semnalizat de Jose Manuel Barroso, spiritul democratiei cu care se hraneste si pe care il respira in exclusivitate doar guvernatorul impus in dealul Cotrocenilor de fortele UE putea sa se pogoare si asupra majoritatii romanilor.

Si s-a milostivit omul si asa a ajuns sa inghita porcul, daca poporul i-a cerut-o si l-a obligat sa isi inghita toata fierea pe care o scuipase in ultimele doua saptamani pe obrazul celui al carui nume era de porc.

Dupa degetul ridicat in sus de Barroso, Traian Basescu si-a chemat invingatorii si a smuls din gura lor promisiunea ca vointa poporului pe care o intruchipau se va opri la zidurile palatului pe care il ocupa si ca nu-i vor face probleme pana la finalul mandatului.

Desi Victor Ponta avea deja liberul de la inalta poarta, guvernatorul UE a stiut cum sa-i faca pe cei doi sa-i promita viata fara de moarte. Si cu actul parafat a dat apoi fuga sa se laude liderilor europeni ca porcul nu va zbura.

Vestea buna pentru Traian Basescu este ca USL nu mai are niciun interes sa il suspende, intrucat in vremurile de criza care urmeaza va avea nevoie in permanenta de un tap ispasitor pe care sa dea vina pentru toate neputintele si limitele sale.

Vestea proasta pentru sustinatorii presedintelui este ca, din aceleasi motive, USL nu se va rupe pana in momentul in care Traian Basescu nu va mai fi la Cotroceni.

Cat despre coabitarea dintre guvernatorul UE si porcii mioritici, sa nu isi faca nimeni griji prea mari - adevaratii conducatori si lideri vor fi cei care vor face politicile, iar angajatii de la Bucuresti doar le vor pune in practica.

Singura veste proasta ar putea veni tot dinspre Bruxelles, acolo unde popularii impopulari inca mai decid viitorul imediat al Uniunii Europene si soarta fiecarui stat mai mic si mai sarac.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#intalnire Ponta Basescu Antonescu, #Basescu Ponta premier UE, #Basescu Ponta porc , #Traian Basescu