Ce ascunde acordul de pace dintre Basescu si Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 13:57
4600 citiri
Ce ascunde acordul de pace dintre Basescu si Ponta (Opinii)
Foto: Arhiva

Pisicul si inghititorul de porci din fruntea statului au imbracat de buna voie halatul de forta care sa-i tina deoparte de tentatia de a mai hali si alte oratanii ragaind apoi ce le vine mai repede la gura.

Protejati de promiscuitatea limbajului, tinandu-si in frau si hoarda de consilieri si mai repede varsatori de perle, presedintele si premierul si-au asigurat practic functiile prin acordul pe care l-au semnat saptamana trecuta, pe ascuns, la Palatul Cotroceni.

Ce Guvern, ce ministri, ce politicieni cu dosare penale trimisi in judecata, dar propusi sa faca parte din noul Executiv Ponta II - intelegerea pe sub masa dintre reprezentantii principalelor doua institutii ale Romaniei bate orice fenechii, dragni sau alte ciudatenii plantate de baroniada din USL la butoanele ministerelor banoase.

Trecand si peste partea comica, dar care tine de psihiatrie din document - cea referitoare la codul bunelor maniere dintre presedinte si premier - acordul semnat de Traian Basescu si Victor Ponta ramane lucrul cel mai important care s-a intamplat in ultima perioada. Mai important chiar si decat rezultatul alegerilor.

Ce exprima acest acord, care este rostul sau si cum a fost posibil ca intr-o tara membra a Uniunii Europene, inzestrata cu o Constitutie care traseaza pasii institutionali pe care ar fi trebuit sa-i urmeze cei doi, sa se semneze asa ceva? Orice raspuns ar putea fi dat acestor intrebari, ele nu ar fi decat umilitoare, cel putin pentru ideea statului de drept atat de draga presedintelui altfel.

Pentru ca in orice stat de drept, deci oriunde oranduiala legilor si institutiilor dicteaza si ordoneaza viata politica, sociala si economica, un astfel de acord nu ar fi decat simptomul unei boli grave, al unei disfunctii esentiale care exprima degradarea si haosul institutiilor si reprezentantilor sai.

Ori, mai grav, un astfel de acord anuleaza practic Constitutia, intrucat mai ales la un asemenea nivel si intr-un astfel de caz, solutiile pentru desemnarea premierului si iesirea dintr-o posibila criza politica ar fi trebuit sa fie cu totul altele.

Pe de alta parte, nimeni nu se mai omoara astazi cu astfel de fleacuri, nici chiar cei care in vara urlau ca lovitura de stat uselista, de inspiratie si sprijin sovietic, ii va alunga intr-un exil dureros in alte tari mai civilizate si europenizate.

Astazi ei privesc inmarmuriti cum Traian Basescu l-a desemnat pe un plagiator cu patalama oficiala la dosar candidat pentru functia de prim ministru al Guvernului.

La fel de trasniti se simt si cei care crezusera pana in ultima clipa ca presedintele lor nu poate accepta si inghiti un compromis intr-atata de compromitator.

Ei bine, nu numai ca s-a putut, nu doar ca inca nu s-a aruncat nimeni de pe niciun bloc - asa cum ameninta in 2008 TRU, inainte ca PDL sa bata palma cu PSD - dar se pare ca acest acord, "pacea" de la Cotroceni, convine de minune tuturor, dar in primul rand celor doi semnatari - Traian Basescu si Victor Ponta.

Presedintele si-a asigurat astfel mandatul, intrucat orice tentativa de a-l suspenda dupa acea semnatura il va face pe Victor Ponta, in ochii liderilor europeni carora Traian Basescu a avut grija sa le arate foile, absolut indezirabil si nefrecventabil total.

Il avantajeaza la fel de mult si pe Ponta, dincolo de numirea pe care oricum ar fi primit-o. Acordul si pastrarea presedintelui in functie ii asigura lui Ponta o posibila tinta si un pretext pentru toate esecurile, putand oricand sa invoce masinatiunile din spate ale locatarului de la Cotroceni.

Pentru ca scandalurile nu se vor sfarsi, ci doar vor fi purtate cu alte arme si pe alte campuri de lupta - cu procurori si catuse, cu fel si fel de dosare si, mai cu seama, pe ascuns.

Singurul care pierde si nu castiga nimic din pacea celor doi e Crin Antonescu. Liderul USL isi vede astfel rabdarea intinsa la maximum, nefiind sigur ca-i mai rezista pana in 2014.

Din cauza nerabdarii lui, se spune in targ ca i-ar fi plantat lui Ponta in Guvern persoane precum Relu Fenechiu, cu dosar penal si trimis deja in judecata. Lui si lui Dragnea, presedintele le-ar putea refuza investitura. Din acest punct de vedere, urmeaza testul ultim la Cotroceni pentru a intelege si cum spera presedintele sa se reabiliteze de acum pe spinarea eroziunii useliste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu acord Ponta, #acord Cotroceni Ponta Basescu , #Traian Basescu