Ce se va intampla cu scrisoarea de intentie catre FMI daca Basescu refuza sa o semneze

Marti, 04 Februarie 2014, ora 14:55
6419 citiri
Ce se va intampla cu scrisoarea de intentie catre FMI daca Basescu refuza sa o semneze
Foto: Digi 24

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca daca presedintele Traian Basescu nu va semna scrisoarea de intentie cu institutiile creditoare internationale, atunci Romania va pierde cofinantarea acordata de Comisia Europeana pentru fondurile UE.

"Nu se va intampla nimic (daca Traian Basescu nu va semna scrisoare de intentie - n.red.), pentru ca exista angajamentul Guvernului si Parlamentului de a pastra stabilitatea macroeconomica a tarii, insa probabil nu vom mai beneficia de cei 10% in plus pentru cofinantare de la UE. Noi nu avem de gand sa tragem bani din acord", a spus premierul, dupa reuniunea Comitetului Interinstitutional pentru Acordul de Parteneriat 2014-2020..

Concret, in locul unei cofinantari de 95% de la Comisia Europeana, Romania va primi doar 85%, iar diferenta va trebui sa fie alocata de la bugetul de stat.

Scrisoarea de intentie nu poate sa fie analizata de board-ul FMI daca nu are aprobarea presedintelui, care practic, prin acea semnatura, le da mandat de reprezentare ministrului de Finante si guvernatorului BNR.

Mai mult, intrebat daca a reusit sa vorbeasca despre aceasta tema cu seful statului, Victor Ponta a precizat ca "e cam incapabil de dialog".

Luni, referitor la informatia de duminica seara, potrivit careia presedintele Traian Basescu va semna scrisoarea cu FMI doar daca nu contine accizele la carburanti, Ponta a raspuns: "Se joaca asa, ca un copil tarziu". "Bugetul e in functiune, acciza este deja in vigoare. Presedintele apeleaza la populisme ieftine", a explicat prim-ministrul.

Pentru a evita acest scenariu, documentul nu va include masura, insa ea va fi oricum aplicata incepand cu 1 aprilie.

Ponta: Basescu se joaca asa, ca un copil tarziu - cand intra in vigoare acciza la combustibil

In decembrie 2013, el a estimat ca refuzul lui Traian Basescu de a semna scrisoarea de intentie, din cauza accizei suplimentare la carburanti, va costa tara noastra 150 milioane de lei pe luna, deoarece Comisia Europeana nu ne va mai acorda cei 10% in plus pentru cofinantarea fondurilor UE.

Comisia Europeana: Fara acciza, inghetari pe partea de cheltuieli

Amanarea pentru o perioada a implementarii accizelor la carburanti va fi compensata prin "inghetari pe partea de cheltuieli", potrivit Comisiei Europene.

Mai mult, expertii internationali au apreciat ca s-a ajuns la un acord la nivel tehnic, programul ramane, in linii mari, in directia cea buna, iar majoritatea criteriilor de performanta stabilite pentru finele lunii decembrie 2013 au fost indeplinite sau sunt aproape indeplinite, se arata in comunicatul remis Ziare.com.

Pe de alta parte, CE arata ca s-a inregistrat o incetinire a progreselor in reducerea arieratelor companiilor de stat. Cu toate acestea, au fost demarate actiuni corective, care includ transferuri bugetare si masuri de restructurare si urmeaza a fi definit un plan de actiune pentru reducerea sustenabila a arieratelor pe termen mediu.

Echipele Fondului Monetar International si Comisiei Europene s-au aflat in vizita la Bucuresti in perioada 21 ianuarie - 4 februarie 2014, pentru discutii privind prima si a doua evaluare, combinate, in cadrul programului economic sprijinit the FMI prin Acordul Stand-By, precum si pentru actualizarea situatiei programului preventiv cu Uniunea Europeana privind balanta de plati.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Ponta acciza Basescu, #Ponta scrisoare FMI Basescu, #acciza suplimentara carburanti , #Traian Basescu