Coabitarea sa traiasca! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 10 Martie 2014, ora 21:28
3378 citiri
Coabitarea sa traiasca! (Opinii)

Foarte greu de inteles ceva logic si coerent in toata povestea complicata a Cabinetului Ponta 3, iar motivarea deciziei Curtii Constitutionale nu desluseste mare lucru.

Curtea s-a extras, practic, din aceasta poveste, care devenise fara miza din momentul in care guvernul a depus juramantul la Palatul Cotroceni si si-a intrat in paine.

CCR a constatat ca UDMR si-a asumat programul de guvernare al USL, ca noul guvern a adus doar o schimbare de componenta politica, aprobata de Parlament. Caz inchis.

De ce a respins CCR sesizarea Opozitiei cu privire la Guvernul Ponta 3

Nu stiu daca decizia ar fi fost aceeasi in ipoteza ca ne aflam in situatia unui conflict institutional, deci daca Guvernul nu ar fi fost numit, dar cert este ca magistratii CCR nu aveau niciun motiv sa redeschida un conflict stins deja.

Jocul s-a resetat, de fapt, in momentul in care Traian Basescu si Victor Ponta au cazut la intelegerea verbala bazata pe cuvant de onoare. O intelegere cu un sigur efect cert - investirea Guvernului. Pentru ca asumarea de raspundere va fi doar un exercitiu de imagine si acela cam schiop.

Presedintele a cerut doua lucruri mari si late. Initial, a avansat necesitatea ca dupa iesirea PNL de la guvernare premierul sa vina pentru noua investire la Palatul Cotroceni, in doua emisiuni TV din aceeasi zi, la ProTV si la B1. Apoi, fara explicatii, a abandonat aceasta idee pentru a o prelua pe a doua - Guvernul trebuie sa isi asume raspunderea pe noul program de guvernare in virtutea noii compozitii.

Nu a parut deloc convins de faptul care a multumit CCR, si anume ca UDMR si-a asumat programul USL si a sustinut necesitatea ca din document sa dispara sintagma USL. Desi, din punct de vedere juridic, USL exista in continuare. Ea s-a rupt de facto prin iesirea liberalilor de la guvernare, de jure insa va exista pana cand USL va fi desfiintata de tribunal, in urma solicitarii uneia dintre partile care au compus-o. Abia atunci, din punct de vedere juridic, programul de guvernare si sintagma USL nu vor mai putea fi folosite oficial.

Dupa care, presedintele a dat din nou inapoi, tot fara sa explice. A acceptat investirea, mergand pe cuvantul de onoare al premierului. Cuvant de onoare ca va face ce? Isi va asuma raspunderea in Parlament. Pe ce? Presedintele solicitase asumarea pe un program de guvernare. Iata ca e vorba de un program politic si premierul a tinut sa sublinieze apasat si repetat diferenta intre cele doua tipuri de documente.

Sa zicem ca prin acel program, cum o fi el, Victor Ponta si-ar fi asumat explicit intelegerea cu UDMR. Nu si-a asumat-o. Nu vedem referiri explicite la niciunul dintre elementele cele mai controversate ale acestei intelegeri. Vedem in schimb o serie de prevederi populiste, de tipul revenirii la TVA de 19%, cu siguranta de dorit, dar fara vreun termen de realizare, sau a reducerii CAS, daca realitatea fiscal-bugetara o va permite. Un document plin de generalitati care nu mai contine, e drept, sintagma USL, ceea ce, am explicat, juridic nici macar nu se impunea deocamdata.

Sigur, orice asumare se poate solda cu o motiune de cenzura. Dar singurii care au numarul de semnaturi necesare pentru a o initia sunt liberalii. Ei au insa cateva probleme. Programul fiind fundamentat pe cel al USL, e riscant pentru PNL sa se avante impotriva lui. Apoi, daca incepe strangerea de semnaturi, se va vedea clar cam cate le lipsesc din propria ograda, adica se va vedea clar cati parlamentari liberali au defectat.

Si chiar sa o depuna, la votul de incredere din Parlamant s-a vazut ca majoritatea pe care mizeaza Guvernul Ponta 3 trece de 60%, deci fara emotii. De aceea, probabil ca Victor Ponta merge mai departe cu o asumare care nu mai este necesara in virtutea deciziei CCR. Isi reafirma, de fapt, relaxarea.

Si atunci, revenind de unde am plecat, de ce a fost necesara toata aceasta agitatie, fasaita in cele din urma fara explicatii? Care a fost scopul, care a fost strategia, pe ce s-a bazat ea? Un joc cu iz electoral din care publicul nu are nimic de inteles, decat ca presedintele, destul de inconsecvent, daca nu chiar incoerent, si premierul, osciland paradoxal intre agresivitate si flexibilitate, coabiteaza in spatele jocului electoral.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#program Guvern Ponta 3, #asumare guvern Ponta 3, #motiune de cenzura , #Traian Basescu